True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

De beste zetmethode voor koffie

De beste zetmethode voor koffie
Er zijn vele verschillende bereidingswijzes voor het zetten van koffie. Wat is nou de beste zetmethode voor koffie?

Er zijn vele verschillende bereidingswijzes voor het zetten van koffie. Wat is nou de beste zetmethode voor koffie? Uiteraard is dit smaakgebonden. En over smaak valt niet te twisten. Samengevat zou je 3 zetmethodes kunnen onderscheiden: Espressobonen, Fresh Brew en Instant. Op basis van jouw persoonlijke voorkeur en je favoriete koffiespecialiteit en heel veel proeven, bepaal je voor jezelf de lekkerste koffie en welke zetmethode daarmee het best bij jou past. 
Hieronder gaan we meer in op een huidige trend bij koffieliefhebbers: Slow Coffee.

Wat is Slow coffee?De term zegt het al, het is een zettechniek die wat meer tijd nodig heeft dan bijvoorbeeld de espresso uit de espressomachine of koffie uit een halfautomaat. Het zetten van een kopje slow coffee, duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Door de langere doorlooptijd onttrekt deze techniek meer smaak en aroma’s aan de gemalen koffie.

Slow coffee is eigenlijk een ‘ouderwets’ bekend concept in een nieuw jasje. De opzet verschilt namelijk niet erg van het bekende filterkoffiezetapparaat, echter is het resultaat veel dimensionaler en wekt het daarmee de belangstelling van de echte koffieliefhebber. Binnen de slow coffee zetmethode zijn er verschillende brew methodes: Pour Over, Cold Drip en Immersion. Wat verder in dit artikel gaan we dieper in op deze zetmethodes.

Koffiebonen

Waarom kiezen voor slow coffee?

Naast de koffiebeleving voor de koffieliefhebber zorgt de slow coffee zetwijze voor een echte smaakervaring. Kleine aanpassingen in de zetmethode – zoals de snelheid van het opgieten, de temperatuur van het water, de druppeldoorlooptijd – hebben een grote impact op de smaak van de koffie. De controle over het eindresultaat – en daarmee de mogelijkheid om jouw unieke koffiereceptuur samen te stellen – maakt deze zetwijze favoriet bij vele koffieliefhebbers.

Waar moet je op letten?

  • Gebruik nooit kokend water: Hierdoor verbrandt de gemalen koffie en komen er teveel bittere en zuren tonen vrij. De ideale temperatuur van het water ligt tussen 90 en 95 graden Celcius, of rond de 80 graden Celcius voor een wat zachtere koffiesmaak.

  • Houd je filterhouder schoon: Met een beetje sop en warm water spoel je de filterhouder gemakkelijk schoon

  • Maak het filter nat: Spoel het filter voor, voordat je het gebruikt. Hiermee voorkom je een papiersmaak aan de koffie.

  • Juiste maling: De juiste maling voor Slow Brew Coffee is medium tot grof gemalen, afhankelijk van de slow brew techniek. Malen doe je kort van te voren om zoveel mogelijk aroma’s en daarmee smaak te behouden.

  • Koffie-waterverhouding: Deze verhouding is uiteraard van grote invloed op het eindresultaat. Deze verhouding verschilt per methode en receptuur.

  • Het Blooming proces: Nadat je de gemalen koffie in het natte filter hebt gedaan, giet je met een draaiende beweging een beetje heet (niet kokend) water op, tot alle koffie nat is. Dit zorgt ervoor dat de koffie ontgast. Zodra de koffie niet meer opwelt is het proces afgerond, dit duurt ongeveer 30 seconden.

Pour Over zetmethode – Pure koffiebeleving

Het natte filter wordt gevuld met gemalen koffie, waar heet (niet kokend) water overheen wordt gegoten. Door dat het water niet kookt, en met minder druk (en dus langzamer) doorloopt onttrekt het alle smaken en geuren aan de gemalen koffie.

Na het Blooming proces schenk je de rest van het water langzaam in een draaiende beweging over de koffie. Je kunt de koffiemaker zachtjes ronddraaien en heen en weer bewegen om te zorgen dat alle koffiedeeltjes goed doordrenkt zijn. De koffie loopt direct door in de kan. Het resultaat: een heerlijk, pure kop koffie.
Onder Pour Over zetmethoden worden alle hand brew zettechnieken verstaan waarbij je water langzaam over de gemalen koffie giet, terwijl de koffie doorloopt naar de kan. Zoals bij de Gina Smart en de Chemex.

Immersion Koffie – Vol & krachtig

Bij immersion (onderdompeling) blijft hetzelfde water gedurende lange tijd in contact met de koffie. Het extractievermogen van het water wordt geleidelijk minder, waardoor het water geleidelijk minder tonen opneemt. Het water en de koffie blijven gedurende het extractieproces in het filter. Omdat de koffie-extractie geleidelijk afneemt, is het uiteindelijke koffieresultaat dus wat milder en minder sterk van smaak dan bij bijv. Een Drip methode. Na het voltooien van de extractietijd, open je het klepje en stroomt de koffie door in de kan.
Onder Immersion zetmethoden worden verstaan de Gina Smart, french press, de siphon en de aeropress.

Cold Drip – heerlijk verkoelend

De cold drip methode wordt gebruikt als cold brew methode. Hiermee maak je dus koude koffie, ook wel Dutch Coffee genoemd. Omdat de gemalen koffie niet wordt verwarmd blijven alle aroma’s en smaken van de boon behouden. Hiervoor kies je een koffie met een niet al te donkere branding. Doordat het (ijs)water langzaam door het maalsel druppelt, extraheert het alle smaken en aroma’s wat resulteert in een ijskoffie met een volle body en krachtige smaak.
Onder Drip zetmethoden worden verstaan de Gina Smart, de V60, Chemex, Kalita en de Beehive.

Gina Smart Brew Coffee Instrument

Enthousiast geworden over de Slow Brew koffie methode? De Gina van Goat Story is het eerste smart koffiezetapparaat dat 3 slow koffie brewing zettechnieken combineert. De Gina is voorzien van een ingebouwde weegschaal welke is gekoppeld aan een app. In 2018 is de Gina bekroond met de Ret Dot Design Award.

Met 3 Brew technieken (Pour OverImmersion en Cold Drip) biedt de Gina de ultieme koffiebeleving. Met de Gina Smart kun je zelfs thee zetten. De ingebouwde weegschaal maakt het mogelijk koffie en water te wegen tijdens het zetten, zo kun je de verhouding water, koffie en tijd tot in perfectie afstemmen. Je brouwtechniek kun je tot op de druppel perfectioneren door een volledig aan te passen waterdruppelsnelheid, deze is ook in te stellen en op te slaan in de Gina App. De Gina app is middels Bluetooth technologie verbonden met de weegschaal. De app brengt koffieliefhebbers van over de hele wereld samen. Je vindt hier vele koffie recepten, je kunt personen volgen en je eigen recepten opslaan en delen.

Gina Smart schoonmaken

Het schoonmaken van de Gina Smart Goat Story is zeer envoudig dankzij de keramische trechter, die volledig te verwijderen is van het apparaat, waardoor je dit makkelijk kunt schoonmaken. Wanneer je de trechter gelijk schoonmaakt na het zetten van koffie, hoef je dit alleen maar te spoelen met water en te drogen. Als de koffie is opgedroogd in de trechter, kun je met behulp van een spons of een doek (in combinatie met warm water) de trechter goed schoonmaken.

Welke koffiebonen moet je gebruiken?

Niet alle soorten koffie zijn geschikt voor slow coffee. Koffiesoorten met een frisser en fruitiger karakter zijn het meest geschikt. We adviseren je om zelf een koffiemolen aan te schaffen om de koffiebonen vers te malen, maar je kunt je koffiebonen ook in één van onze vestigingen of bij een bestelling online laten malen. 
Onze Traditional Ethiopian Coffee, de Bright Colourful Guatemala, de Brazilian Special Mild en de Evening Delight zijn koffiesoorten die geschikt zijn voor de Slow Brew zetwijze.

Welk filter moet ik gebruiken voor Cold Brew?

Er zijn speciale filters op de markt, maar ook een standaard papieren koffiefilter is geschikt voor slow brew methode. Bij gebruik van een papieren filter raden we je aan deze eerst voor te spoelen. Bij aankoop van de Gina Smart ontvang je gratis een aantal filters.

Persoonlijk advies

Je bent van harte welkom in onze Kaldi vestigingen. Onze medewerkers adviseren je graag over de diverse zetmethodes, de koffieboon die hier het beste bij past en uiteraard kun je hier onze koffies proeven.

Shop diverse zetsystemen

Deel deze post
Archief
De beste koffie op kantoor
Kaldi biedt de oplossing voor elke koffievraag.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.