True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

De Koffiemolen

De Koffiemolen
De koffiemolen is namelijk hèt cruciale element in het maken van het perfecte kopje koffie!
Vaak vragen mensen aan mij, als ze kijken hoe wij onze espresso zetten, hoe het komt dat de koffie thuis vaak te snel doorloopt. Ik vraag dan altijd welke koffiemolen men thuis heeft. De koffiemolen is namelijk hèt cruciale element in het maken van het perfecte kopje koffie!

Zettijd


Het perfecte kopje koffie dat je zet met een espressomachine heeft een zettijd tussen de 20 en 30 seconden. Afhankelijk van het type drankje bepaalt de maalgraad ook nog eens de hoeveelheid product. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Maar ter verduidelijking: een espresso is een koffiedrankje van ongeveer 3 á 4 cl dat je zet met een espressomachine in 20 tot 30 seconden met 7 tot 10 gram koffie per kopje. Een gewone koffie is een koffiedrankje van ongeveer 10 tot 15 cl dat je zet met een espressomachine in 20 tot 30 seconden met 7 tot 10 gram koffie per kopje. We noemen deze laatste dan “Lungo”. 

Koffie bestellen

Dus ondanks een aantal constanten kun je toch verschillende koffiedranken maken. En de variabele daarin is de maalgraad: wil je meer koffieproduct, bijvoorbeeld een Lungo, dan zul je grover moeten malen. En andersom.


Da’s één. Maar er is meer. Afhankelijk van de kracht waarmee je de koffie aandrukt, zal deze ook sneller of langzamer doorlopen. We gaan er echter vanuit dat dit altijd met dezelfde kracht gebeurt. De omgeving waarin de koffie zich bevindt is ook weer bepalend voor de doorlooptijd van de koffie. In een vochtige omgeving gedragen de bonen zich heel anders dan in een droge omgeving. In een vochtige omgeving zetten de boontjes uit en moet je grover malen. Ik ben wel eens bij mensen geweest die de koffiemolen pal naast de kookplaat hadden staan. ’s Ochtends moest de koffie fijner worden gemalen dan ’s middags. Een pan dampende aardappelen was de oorzaak. Let dus goed op waar je je koffiemolen en -machine plaatst. Maar dan nog zul je regelmatig de maalgraad moeten aanpassen, want ook weersomstandigheden kunnen van invloed zijn!


Tot slot nog een heel lastige. Er zijn koffiemolens die gewoon niet fijn genoeg malen! Ook al doe je alles verder goed. Een koffiemolen met mesjes is eigenlijk een hakmolen. Daarmee bereik je nooit een fijne, gelijkmatige maling. En dat is wel voorwaarde voor een goede espresso. Geef daaraan dus nooit je geld uit. Een goede koffiemolen maalt met keramische of gehard stalen maalschijven, conisch of plat. En die molens kun je ook instellen, getrapt of traploos. Maar ook dat is nog geen garantie.

Een beetje geschikte molen is vaak duurder dan de espressomachine zelf! Het is verstandig je bij de vakhandel te laten voorlichten. Gelukkig heeft Kaldi voldoende specialisten in huis om je de juiste keuze te helpen maken.


Heb je eenmaal de goede koffiemolen aangeschaft, houd hem dan ook schoon. Een verontreinigde molen maalt vaak minder fijn dan wordt verondersteld. Koffievet is dan de boosdoener.


Koop je toch liever voorgemalen koffie, weet dan dat je afhankelijk bent van de persoon of het bedrijf die de koffie voor je heeft gemalen. Je hebt zelf dus geen enkele invloed op de maalgraad. En dan laat ik de versheid van voorgemalen koffie nog buiten beschouwing!


Blog door Henry de Bruijn, voormalig eigenaar van Kaldi Delft.


Koffie Webshop

Bekijk ons assortiment koffiemolens

Deel deze post
Archief

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.