True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe maak je thuis de beste cappuccino?

Hoe maak je thuis de beste cappuccino?
Thuis een heerlijke cappuccino maken? Lees hier hoe!

Koffie kan op vele manieren gedronken worden, maar met melk en vooral als cappuccino is verreweg de meest populaire manier om van een kopje koffie te genieten. De naam cappuccino komt van de cappuccio, ofwel de capuchon of het kapje van de kapucijnen en wordt door de Italianen alleen in de ochtend gedronken. Om de perfecte cappuccino te maken heb je de juiste ingrediënten, benodigdheden en uiteraard een goede uitleg nodig

  Benodigdheden cappuccino maken

  •     Espressomachine met een stoompijpje, of een losse melkopschuimer
  •     Koffiemolen
  •     Melkkannetje
  •     Je favoriete koffiemok of cappuccinokop

  Ingrediënten cappuccino

  •    Espresso: Om een lekkere koffiesmaak in je cappuccino overeind te houden, heb je een uitgesproken koffieboon/melange nodig zoals de Barista’s Choice of de Sicilian Espresso Blend.

  •    Melk: Het beste is koude volle melk. De eiwitten in de melk zorgen voor mooi microschuim en het vet zorgt ervoor dat dit schuim stevig blijft. Halfvolle melk kun je ook gebruiken, maar deze bevat minder vet en dat zorgt ervoor dat er sneller gaten in je melkschuim vallen. Dit geldt ook voor plantaardige melkvarianten. Let erop dat je deze minder verhit, omdat deze dranken eerder verbranden en dat smaakt niet lekker.

  Het maken van de cappuccino in 7 stappen

  Om een lekkere warme cappuccino te maken adviseren we je koffiekop eerst voor te verwarmen door er heet water in te schenken en deze daarna af te drogen.

  1. Schenk, voordat je begint met koffie maken, eerst voldoende melk in je melkkannetje, anders koelt de koffie al af terwijl je de melk schuimt. 

  2. Bereid een espresso in je cappuccinokop.

  3. Laat wat stoom uit je stoompijpje ontsnappen om de condensatie eruit te blazen en veeg het stoompijpje met een schone doek droog.

  4. Houd de melkkan bij het handvat vast en zorg ervoor dat het stoompijpje voor de helft in de melk zit, ongeveer een centimeter vanaf de buitenrand van je kannetje. 

  Draai nu met je vrije hand de stoom open en ga met het kannetje een stukje naar beneden totdat je het geluid hoort van scheurend papier. Er wordt nu lucht aan de melk toegevoegd waardoor het schuim lekker luchtig wordt. Wanneer je een hoog krijsend geluid hoort, zit je stoompijp te dicht bij de bodem of de rand van je kan. 

  Voel met dezelfde hand aan de onderkant van de kan hoe warm de melk is, en wanneer deze handwarm is, breng dan je kan ongeveer een centimeter omhoog, waardoor de melk met het schuim mengt en deze verder verwarmd.

  Wanneer het kannetje aan de onderkant te warm is om aan te raken, zet je de stoom uit. De melk zou nu tussen de 60 en 65 graden moeten zijn. Boven de 70 graden kookt de melk, wat de smaak van je cappuccino niet ten goede komt.

  5. Laat nog wat stoom uit de stoompijp ontsnappen om de melkresten eruit te blazen en veeg deze met een vochtige doek af.

  6. Tik met de melkkan twee keer op het aanrecht of de tafel (of gebruik een tampermatje) om de luchtbellen uit de melk te verwijderen. Draai nu de melkkan met langzaam ronddraaiende beweging rond om het melkschuim met de melk te mengen. Als de melkschuimlaag mooi glanzend is ben je klaar om een mooi figuur in je koffie te schenken. 

  7. Houd je kopje in de ene hand en de melkkan in de andere en schenk nu, vanaf ongeveer 10 centimeter hoogte, in een kleine straal de langzaam in het midden van je kopje, totdat deze halfvol is. 

  Breng nu de melkkan tegen de rand van je kop en kantel de kan totdat er een mooie witte vlek in het midden van je koffie verschijnt.

  Breng nu de kan weer omhoog en schenk door terwijl je de kan naar voren beweegt en je kopje vol is. 

  Wanneer je dit onder de knie hebt, zie je nu een perfect hart in je zelfgemaakte cappuccino

Koffiebonen voor cappuccino

Deel deze post
Archief
Koffie leren drinken? Wij geven je 4 tips!
4 tips voor het leren drinken van koffie.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.