True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe werkt een cafetière?

Hoe werkt een cafetière?
De french press of cafetière is een ideale manier om te genieten van een koffie met een volle body. Lees snel verder hoe je koffie bereid met deze zetmethode.


  Hoe werkt een cafetière?

   De cafetière wordt al meer dan honderd jaar gebruikt en wordt afhankelijk van de plaats, ook wel french press, coffee press of coffee plunger genoemd. De naam is een afkorting van 'cafetière à piston', wat vertaalt uit het Frans betekent koffieapparaat met zuiger

   De french press of cafetière is een ideale manier om te genieten van een koffie met een volle body. De filterkoffie, die met deze glazen kan gezet wordt heeft een vol mondgevoel. Dit komt doordat het metalen filter in dit apparaat kleine deeltjes van de maling doorlaat.

   Een standaard recept voor de cafetière is zestig gram koffie op een liter water. We raden je aan om met de vermelde verhoudingen te starten en daarna te gaan spelen met verhoudingen tot je de voor jou perfecte samenstelling hebt gevonden. Hieronder geven we je een aantal tips om de beste koffie te maken met je cafetière:

   Benodigheden:

   •    Koffiebonen en koffiemolen of al gemalen filterkoffie
   •    Keukenweegschaal of maatschepje
   •    Cafetière
   •    Een waterkoker en eventueel thermometer
   •    500 ml. water
   •    Lepel

  Dosering

  Een goed begin is om te starten met 30 gram grof gemalen koffie. Omdat de koffie relatief lang in contact is met het hete water, zou de koffie te bitter van smaak worden als de maling te fijn is, de koffie kan dan zelfs verbranden. Door de koffie grof te malen, ongeveer zo grof als zeezout, voorkom je dat deze te bitter wordt. De balans tussen bitters en zuren is dan optimaal en geeft het beste smaakresultaat.

   Stap 1: Voorbereiding

   Verwarm je cafetière voor met heet water. Schenk het hete water ook over de plunger om deze ook mee te verwarmen. Dit is het ideale moment om in de tussentijd je koffiebonen te malen. Nadat je koffie gemalen is, giet je het water uit de karaf en is je french press is nu voorverwarmd.

     Stap 2: Doe de gemalen koffie in de cafetière

     Voeg je vers gemalen koffie toe en schud of klop licht tegen de glazen kan om de koffie gelijkmatig te verdelen. Houd je van een stevige koffiesmaak? Gebruik dan een donkere gebrande koffie. 

      Stap 3: Voeg water toe

      Schenk de halve liter heet water (van ongeveer 93 graden) langzaam op de gemalen koffie. Het gemakkelijkste is een waterkoker die de temperatuur aangeeft. Maar je kunt ook water laten koken en deze ongeveer een minuut laten staan. 

       Stap 4: Even wachten

        Laten bloomen. Tijdens dit proces ontsnappen de gassen aan de koffie en worden de aroma’s en bitters afgegeven aan het water. 

        Start je timer en wacht vier minuten. Tijdens deze fase vormt zich een korst op het oppervlak. 

        Stap 5: Roeren

        Roer voorzichtig met een lepel om de korst te breken en de koffiedeeltjes te laten zinken.

        Zet alvast de plunger op de glazen karaf en wacht nog dertig seconden.

         Stap 6: Drukken en uitschenken

         Na vier en een halve minuut druk je de plunger langzaam naar beneden om om de gemalen koffie van het brouwsel te scheiden. Schenk deze direct uit  in je favoriete kop of een kan, om ervoor te zorgen dat je geen overextractie krijgt. Wanneer je de gezette koffie bij de koffiedeeltjes in de coffee press laat zitten, zal de koffie erg bitter van smaak worden.

          Stap 7: Genieten

          Geniet van een moment voor jezelf met deze heerlijke kop koffie.

            Cold Brew

            De caftière is ook erg geschikt om een heerlijke cold brew mee te maken. Voeg hiervoor bij dertig gram gemalen koffie, een halve liter koud water toe en roer deze. Doe de bovenkant van de cafetière er weer op, maar druk de plunger niet naar beneden. Plaats dit brouwsel een nacht in de koelkast. De volgende ochtend druk je de plunger naar beneden en is je cold brew is klaar.

  Zetsystemen

  Deel deze post
  Archief
  Hoe zet je slow coffee?
  Lees hier hoe je de beste slow coffee zet!

  To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.