True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

5 tips bij het zetten van goede filterkoffie!

5 tips bij het zetten van goede filterkoffie!
Hoe zet je goede filterkoffie?

De basis van het koffie zetten zijn in theorie voor espresso en filterkoffie gelijk. Heet water wordt over de gemalen koffie gegoten, het water sijpelt door de gemalen bonen en door een filter en valt in een kannetje of kopje. Het grote verschil is dat bij filterkoffie de zwaartekracht het werk doet. Doordat er geen druk wordt gebruikt bij deze koffie, zoals bij een espresso, is de doorlooptijd voor een filterkoffie iets langer. De tijd die het water krijgt om de smaken uit de koffie te halen zorgt ervoor dat je beter de nuances in de koffie proeft. Kijk hier voor de beste machines voor filterkoffie.

    1. Houd je koffiebonen vers

    Bewaar je koffiebonen uit het zonlicht, uit de buurt van warmtebronnen en in een luchtdichte container om de verse aroma’s zo lang mogelijk te behouden. Licht, lucht en warmte zorgen ervoor dat koffie oud wordt. Bewaar je koffiebonen ook niet in het keukenkastje naast je kruiden, want koffie neemt snel smaken over.

    2: Gebruik de juiste maalgraad

    Voor de meeste manieren van filterkoffie maken heb je iets grover dan gemiddeld gemalen koffie nodig, vergelijkbaar met de grofheid van tafelzout. Wanneer koffie te grof gemalen is loopt het water er te snel doorheen en wordt je koffie te slap. Als je koffie te fijn gemalen is duurt het te lang voordat het water erdoor heen is gelopen en is je koffie te bitter. Iedere manier van filterkoffie bereiden heeft zijn eigen maalgraad. 

    Kies het liefst voor hele bonen in plaats van gemalen koffie en maal deze zelf met je eigen koffiemolen, net voor het maken van je kopje koffie. Gemalen koffie verliest eerder zijn smaak dan hele bonen.

    3: Kies de juiste hoeveelheid koffie

    Om de sterkte van je kopje koffie te bepalen, kun je meer of minder gemalen koffie gebruiken. De meest gebruikte ratio is 1:15 (een deel koffie op 15 delen water, of ongeveer 60 gram per liter water). Het is aan jou om meer of minder toe te voegen, om je koffie sterker of slapper te maken. Gebruik een weegschaal om de juiste hoeveelheid te wegen in plaats van een schepje, dat minder consequent is.

    4: Bereid de koffie voor

    De meeste automatische koffiemachines beginnen direct met het opgieten van het water op de koffie. Koffie maken met de hand vraagt om een pre-infusie, oftewel de zogenaamde “bloom”. Een klein beetje water op de gemalen koffie gieten, zorgt ervoor dat achtergebleven koolstofdioxide kan ontsnappen, zodat dit gas het water tijdens de bereiding niet tegenhoudt, wat zorgt voor een zwakkere koffie. Maak ook voordat je de koffie toevoegt het filter nat om de papiersmaak weg te spoelen.

    5: Gebruik de juiste watertemperatuur

    De gewenste watertemperatuur voor koffie is tussen 90 en 96 graden. Te heet water verbrandt de koffie en te koud water haalt niet genoeg smaakstoffen uit de gemalen koffie. De Sage Smart Kettle heeft vijf verschillende instellingen voor de ideale temperatuur.

    De waterkwaliteit wordt vaak vergeten. Gebruik van een filter en het ontkalken van je machine zorgt voor de beste smaak. Hard water dat vol met mineralen zit bindt niet goed met de op te lossen deeltjes in koffie, waardoor de koffie te zwak wordt van smaak. Hiernaast zorgen kalkresten voor aanslag en verstopping van je machine

Shop Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
Halfautomaat of volautomaat kopen? Wat is het verschil?
Wat is eigenlijk het verschil tussen een halfautomaat en volautomaat? Lees het hier!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.