True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe proef je het beste koffie?

Hoe proef je het beste koffie?
Alles over het proeven van koffie lees je hier!

    Koffie proeven

      Op de meeste koffiezakken staat een smaakprofiel van de koffiebonen beschreven. Een kop vers gemaakte koffie kan voor degene die een grote interesse in koffie hebben veel zeggen. Door te proeven kan gezegd worden welke soort bonen er gebruikt zijn, misschien de herkomst, uit welk land of welke regio, welke verwerkingsmethode gebruikt is en welke branding en zelfs hoe dit kopje koffie bereid is. De koffiebonen bevatten na het branden duizenden verschillende moleculen die te ontdekken zijn in een kopje van de gemaakte drank.  

      Proeven door middel van cupping

      Het proces van koffie proeven, of cupping, doen we met al onze zintuigen. 
      We kijken allereerst naar de kleur van de koffie, of de crema, de textuur van de crema (wanneer deze er is) en de helderheid van de kleur. Na het bekijken van de koffie, brengen we deze naar onze neus en ruiken we de aroma’s. Misschien kun je omschrijven waar de aroma’s je aan doen denken. Dan wordt de koffie opgeslurpt door middel van een cupping lepel en wordt de koffie door de mond gerold. Gelet wordt onder andere op het mondgevoel, de nasmaak en de duur hiervan.

Smaken en aroma’s

De meeste smaakpapillen zijn te vinden op onze tong. Onze tong kan vijf verschillende smaken onderscheiden; zoet, zuur, bitter, zout en umami. De diepere smaken, zoals het benoemen of de koffie een bessensmaak, citrus, of tropisch fruit heeft, komen door onze neus en zijn aroma’s. Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent, ruik je deze aroma’s niet meer en kun je minder goed “proeven”. Om de smaken makkelijker te verwoorden is het smaakwiel ontwikkeld. Het is immers makkelijk te communiceren met anderen dat de koffie een nasmaak heeft van aardbei en abrikoos, dan dat je verteld dat deze naar een zoete zomerzon smaakt.

Naast het onderscheiden van de smaken en aroma’s ervaren we ook een mondgevoel, net als bij het proeven van wijn benoemen we de dikte van de koffie die we in onze mond ervaren. Ieder land en regio heeft zijn eigen klimaat. Koffie uit een ander gebied smaakt dus ook anders.

Thuis koffie proeven

Met de proefpakketten van Kaldi, kun je verschillende koffies ontdekken. Vind op deze manier jouw ideale smaak, of kom er achter wat iedere koffie anders maakt. 

1. Pak een zakje koffiebonen om te testen, of creëer een echte proeverij door meerdere, verschillende koffies te gebruiken.

2. Gebruik meerdere cafetières of “spoel” je koffiemachine na het eerste kopje door met een klein handje van de nieuwe koffiebonen voordat je meerdere kopjes koffie met elkaar vergelijkt.

3. Laat de koffie een beetje afkoelen. Het is makkelijker de verschillende aroma’s te onderscheiden in warme koffie dan in hete koffie.

4. Bekijk de koffie aandachtig en probeer iets te zeggen over de kleur, is de koffie doorzichtig of intens van kleur, heeft de koffie een cremalaag en hoe ziet deze eruit? Is dit een dikke cremalaag of een dunne en is de crema donker of licht van kleur?

5. Neem een paar kleine slokjes van de eerste koffie voordat je naar het volgende kopje gaat en probeer de verschillen te benoemen. Dit is erg lastig.

Focus je eerst op de textuur. Wat is het mondgevoel van de eerste koffie ten opzichte van de tweede koffie. Is de eerste zoeter dan de tweede of bevat deze meer zuren? Probeer een aantal woorden op te schrijven terwijl je proeft.

6. Maak je geen zorgen om de aroma’s. Aroma’s zijn het lastigste te benoemen. Je kunt een  smaakwiel voor je nemen ter referentie. Als je een aroma kunt benoemen schrijf deze dan op, wanneer dit niet lukt maak je geen zorgen. Ieder woord of zin dat beschrijft wat je proeft is zinvol. Proef je bijvoorbeeld kruiden, fruit, of bloemen. Je kunt het jezelf nog lastiger maken door het soort fruit te benoemen. Proef je citrus, tropisch fruit of bessen.

7. Wanneer je klaar bent met proeven, vergelijk dit dan met anderen, of kijk naar de beschrijving van de koffie. Koffieleveranciers proberen ook vaak te communiceren over de smaak van de koffie op hun verpakking. Het beschrijven van smaken wordt steeds makkelijker. Zelfs ervaren proevers blijven hier mee oefenen.

Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
Maak kennis met: Kaldi Gouda!
Lees hier meer over Kaldi Gouda!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.