True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Is koffie drinken gezond?

Is koffie drinken gezond?
9 Wetenschappelijk bewezen redenen waarom je koffie zou moeten drinken

Koffie is meer dan alleen zwart water. Het wordt gewaardeerd vanwege de smaak en het aroma en bevat onder andere het oppeppende middel cafeïne. Koffie bevat naast cafeïne een aantal mineralen en antioxidanten zoals kalium, magnesium, mangaan, polyfenolen, riboflavine (vitamine B2), vitamine B3, pantotheenzuur (vitamine B5), nicotinezuur, voedingsvezels en ijzer. Wat is de invloed van al deze mineralen en stoffen op je gezondheid? Als we de wetenschap moeten geloven, maken koffiedrinkers minder kans om ernstige ziektes te krijgen. We zetten deze ‘gezondheidsvoordelen’ van koffie voor je op een rij

1. Koffie verkleint de kans op Alzheimer


Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie kan leiden tot een lagere kans op de ziekte van Alzheimer (geheugenverlies) op latere leeftijd. Cafeïne kan namelijk ontstekingen remmen en het afbreken van hersencellen voorkomen. Wie veel koffie drinkt, zou tot 65% minder kans hebben om Alzheimer te krijgen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat koffie Alzheimer kan genezen, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Je kans op geheugenverlies wordt door koffie overigens niet alleen verkleint, koffie kan zelfs je geheugen vergroten! Sommige herinneringen blijven namelijk beter hangen door koffie, zelfs 24 uur na het drinken van een kop koffie!.

2. Koffie beperkt de kans op de Ziekte van Parkinson


Door het dagelijks drinken van een kopje koffie, verkleint de kans dat je de Ziekte van Parkinson ontwikkelt. Dit komt door de grote hoeveelheid cafeïne die in je koffie zit. Naarmate je meer koffie drinkt zal de kans op Parkinson verder afnemen. Bij mensen die cafeïnevrije koffie drinken, werd dit effect niet aangetoond, wat pleit voor de invloed van cafeïne op de remming van Parkinson.

3. Koffie biedt bescherming tegen kanker


Uit onderzoek blijkt dat koffie een remmend effect kan hebben op een aantal vormen van kanker. Zo kunnen vier koffies per dag de kans op de diagnose leverkanker en de vorming van galstenen remmen. Koffiedrinkers maken tot wel 40%minder kans op leverkanker. Koffiedrinkers maken bovendien minder kans om cirrose te krijgen, waardoor verschillende ziektes die de lever aantasten worden beperkt.

Ook kan het de kans op blaaskanker, darmkanker (uit een onderzoek onder 489.706 individuen bleek dat mensen die 4 tot 5 koppen koffie per dag drinken 15% minder kans lopen op darmkanker), huidkanker en baarmoederhalskanker verkleinen. Dit komt doordat koffie het insulinepeil in je lichaam verlaagt, waardoor tumoren en andere gezwellen minder goed kunnen groeien.

4. Koffie beschermt tegen diabetes


Mensen die elke dag vier koppen koffie drinken, hebben, in vergelijking tot mensen die niet of nauwelijks koffie drinken, een kleinere kans op diabetes mellitus type 2. Er zijn verschillende studies naar gedaan, uit één studie komt zelfs een vermindering van 67% op de kans op diabetes door het drinken van koffie. Of de koffie al dan niet caffeine bevat is hieraan ondergeschikt. Uit onderzoek blijkt dat de anti-oxydant chlorogeenzuur in koffie kan zorgen voor een vertraging van de opname van suiker (glucose) in de darmen. Daardoor hoeft het lichaam minder van het hormoon insuline aan te maken, dat een hoge bloedglucosespiegel tegengaat.

Uit onderzoek blijkt overigens ook dat koffie bij sommige mensen die al diabetes hadden juist de bloedglucosewaarden in de war brachten. Vraag daarom altijd advies aan je diëtist over het drinken van koffie.

5. Koffie vermindert de kans op hart- en vaatziekten


De kans op hart- en vaatziekten wordt door het drinken van koffie niet verhoogd, zoals vaak wel wordt gedacht. Deze kans kan juist verkleind worden door het drinken van koffie! Het drinken van gemiddeld 3 koppen koffie per dag brengt een kleinere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten met zich mee, ten opzichte van het niet drinken van koffie.

6. Cafeïne stimuleert vetverbranding


Wist je dat cafeïne een van de weinige natuurlijke stoffen is die vet kan verbranden? Cafeïne stimuleert namelijk de stofwisseling. Bij mensen met overgewicht kan cafeïne de vetverbranding met 10% verhogen en bij magere mensen zelfs met 29%. Deze effecten kunnen wel afnemen naarmate je meer en vaker koffie drinkt.

7. Koffie maakt je alert


Je centraal zenuwstelsel wordt gestimuleerd door cafeïne, waarmee je reactiesnelheid verhoogd wordt. Hierdoor kan het zijn dat je waakzamer en geconcentreerder bent, je beter logisch kan redeneren en minder last hebt van geheugenverlies. Dit blijkt ook uit een recent onderzoek van Kaldi, waarin 53% van de ondervraagden tussen de 50 en 60 jaar en zelfs 100% in de leeftijdscategorie tot 20 jaar, aangaf productiever te worden van een kop koffie. Ook lijkt koffie een positief effect te hebben op je ervaren gevoel van blijheid.

8. Koffie zorgt voor een hoger energieniveau


Een kopje koffie kan ervoor zorgen dat je je minder moe voelt. Dit komt door de cafeïne die in koffie zit, die een remmende neurotransmitter in de hersenen blokkeert. Dit zorgt ervoor dat je hersenen gestimuleerd worden en je je fitter voelt.

9. Langer leven door koffie


Over het algemeen worden mensen die koffie drinken ouder dan mensen die dit niet doen. Dit heeft overigens niets te maken met wel of geen cafeïne in de koffie. Lekker koffie blijven drinken dus!

 

Direct koffie bestellen

Deel deze post
Archief
Kaldi haalt Nitro Coffee naar Nederland
IJskoude koffie.. verfrissend en oppeppend.. Dat klinkt ons perfect in de oren.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.