True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Koffie uit Brazilië

Koffie uit Brazilië
De grootste koffieproducent ter wereld met een rijke geschiedenis in koffie

Brazilië: De grootste koffieproducent

Brazilië is met 8,5 miljoen km² het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Brazilië hoort momenteel bij de top tien van de wereldeconomieën. Koffie is nog steeds het belangrijkste economische product van Brazilië. Bijna de helft van de totale exportopbrengsten van Brazilië komt uit de landbouwsector, waarin ongeveer een kwart van de beroepsbevolking werkzaam is. In 1920 produceerde Brazilië ongeveer tachtig procent van alle koffie wereldwijd. Terwijl andere koffieproducerende landen de productie van hun koffie verhoogden, daalde het Braziliaanse marktaandeel aanzienlijk. Het Latijns-Amerikaanse land is nog steeds de grootste koffieproducent ter wereld is en is verantwoordelijk voor ongeveer een derde deel van de totale wereldproductie van koffie. 

Het begin van de koffieproductie

Volgens de legende was in 1727, sergeant-majoor Francisco de Melo Palheta opgeroepen om te bemiddelen tijdens een ruzie tussen Frans-Guyana en Nederlands Guyana. De sergeant-majoor kwam aan in Cayenne met de bedoeling de felbegeerde en streng bewaakte koffieplanten te stelen en mee te nemen, toen zijn oog viel op Madame D’Orvilliers, de vrouw van de gouverneur van Cayenne. Hij bedacht een plan en tijdens het afscheidsdiner gaf zijn verovering een boeket bloemen, waar een kleine koffieplant in verborgen was, die later de stamvader van de Braziliaanse koffie industrie zou worden.

Francisco de Melo Palheta

De eerste koffieplantage in Brazilië was gesticht in 1770 in Rio de Janeiro, waar een kleine export naar Europa snel werd ontwikkeld. Na 1800 kwam de koffie industrie in een enorme groeiversnelling. Vanuit Rio de Janeiro begon de koffieproductie zich snel te verspreiden naar het zuiden en westen van het land en aan het eind van de eeuw was São Paulo het koffie centrum van Brazilië. De productie verplaatste zich van de 'arme' grond van Vale do Paraíba naar de meer vruchtbare grond, een beter klimaat en een vlakkere grond in het westen van het land.

In de tropische kuststrook, dat oorspronkelijk was bedekt met regenwoud is de kolonisatie begonnen en hier liggen de meeste grote steden. Verder naar het zuiden toe wordt dit gebied vochtig subtropisch.

Veel koffieboeren begonnen plantages in Minas Gerais, het Hoogland van Brazilië, waar nu bijna de helft van alle koffie van het land wordt verbouwd. Minas Gerais bestaat uit tropisch regenwoud in het noorden en gaat naar het zuiden toe over in de vlakke beboste savanne van Cerrado.

De soorten koffiebonen uit Brazilië

De soorten koffiebonen uit Brazilië

De koffie die Brazilië verbouwd zijn over het algemeen zachte gewassen arabica’s en zoete naturals met een milde zuurtegraad. Microklimaten binnen bepaalde regio’s van Brazilië produceren veel goede koffies. Vooral specifieke regio’s als Cerrado, Matas de Minas en Sul de Minas staan bekend om hun uitstekende koffie. De hoofdsoorten uit Brazilië zijn Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo en Icatu. 

De meeste premium koffie heeft het label Santos, genoemd naar de haven van waaruit verscheept is. De Braziliaanse koffie wordt verbouwd op een hoogte van 400 tot 1600 meter boven zeespiegel. Veel espresso blends van hoge kwaliteit zoals bijvoorbeeld de Kaldi Blend en Sicilian Espresso Blend worden geblend met Bourbon Santos of Brazil Cerrado omdat deze donkerder gebrand kunnen worden met een krachtige koffiesmaak, zonder dat deze te bitter smaken en de typische milde, gebalanceerde smaak behouden.

De beste Braziliaanse koffie heeft een relatief lage aciditeit en bevatten een notige zoete geur, vaak bitterzoet met een chocolade ondertoon. De milde smaak helpt een blend in balans te brengen, waardoor deze koffie in onder andere de Evening Delight en Brazilian Special Mild terugkomt.

Een goede Bourbon Santos heeft een medium tot hoge kwaliteit en is een gewassen koffie met een medium tot lichte body die groeit op een hoogte tot 1.200 meter in het noorden van Minas Gerais of in Sao Paulo, waar de bekende haven van Santos te vinden is. De zoete chocolade en karamel tonen die te ontdekken zijn in de Santos komen door de lagere hoogte waar deze koffie groeit, wanneer je deze vergelijkt met bijvoorbeeld een koffie met een hogere aciditeit uit Midden-Amerika waar de gemiddelde hoogte op 1.500 meter ligt.

Specialty koffie uit Brazilië

In 1990 begonnen de koffieboeren in Brazilië, dat toen al geruime tijd het grootste koffie producerende land was, specialty koffiebonen te verbouwen. De vraag naar specialty koffie groeide wereldwijd en de koffiedrinkende consument die op zoek was naar een betere kwaliteit koffie, was bereid meer te betalen voor de inzet van de koffieboer.

Braziliaanse Specialty Koffie

De Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA) werd gevormd en de Cup of Excellence, dat nu de belangrijkste competitie is op het gebied van koffie kwaliteit, werd opgezet door de BSCA in 1998. Door deze wedstrijden op het gebied van kwaliteit, worden unieke micro klimaten op de kaart gezet, die koffie van uitzonderlijke kwaliteit produceren.

De Braziliaanse koffiekwaliteit heeft zich de laatste tijd steeds meer ontwikkeld en verbeterd en veel Braziliaanse koffieplantages staan nu wereldwijd bekend om hun uitstekende kwaliteit koffiebonen. Benieuwd naar de Kaldi koffie met Braziliaanse koffiebonen? Bezoek dan eens een Kaldi in de buurt!

Kaldi koffie met Braziliaanse koffiebonen

Brazilian Special Mild Koffiebonen

Brazilian Special Mild

Sicilian Espresso Blend Koffiebonen

Siclian Espresso Blend

Evening Delight Koffiebonen

Evening Delight

Kaldi Blend Koffiebonen

Kaldi Blend

Deel deze post
Archief
Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?
Drink je koffie liever zonder cafeïne? Dan heeft Kaldi uitstekende decaf koffie in het assortiment. Maar hoe wordt cafeïnevrije koffie eigenlijk gemaakt?

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.