True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Koffiebonen Cuppen – Hoe beoordeel je koffie?

Koffiebonen Cuppen – Hoe beoordeel je koffie?
Lees hier hoe je koffie beoordeelt!

Koffie cuppen is een beroep, maar weet jij wat dit inhoudt? In deze blog leggen wij je uit wat cupping betekent en hoe het in zijn werk gaat.

 

Wat is cupping?

Tijdens het cuppen worden er verschillende koffiesoorten geproefd en beoordeeld aan de hand van 11 criteria om zo te kijken op welke vlakken de koffie verbeterd kan worden. Op deze manier zorgen de koffie cuppers ervoor dat alleen de beste koffiesoorten op de markt terecht komen.

Hoe werkt cupping?

Voor cuppen heb je een aantal benodigdheden nodig, zoals een koffiemolen, spuwbak, een glaasje water en pen en papier.

Het is belangrijk dat de omstandigheden en uitvoer elke keer gelijk zijn, zodat de koffie op een eerlijke manier getest wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je steeds dezelfde hoeveelheid koffiebonen en water gebruikt, ook is het belangrijk dat elke koffie bereid wordt met dezelfde watertemperatuur. Tijdens het cuppen van de koffie wordt er rekening gehouden met de volgende elf stappen:

1. Geur

Voorafgaand aan het proeven van de koffie, wordt de geur meegenomen in de beoordeling van de koffie. We weten allemaal hoe belangrijk de geur van een product is, vooral als het gaat om eten en drinken. De geur van een product heeft invloed op hoe het product smaakt. Daarom wordt dit criteria meegenomen in het proces.

Eerst wordt de geur van de fragrance beoordeeld, dit is een ander woord voor de gemalen koffie waarmee de koffie uiteindelijk gezet wordt. Daarna wordt het aroma beoordeeld. Het aroma komt vrij wanneer de koffie is bereid met warm water. De geur van de fragrance en het aroma kunnen van elkaar verschillen, daarom wordt van beide de geur apart beoordeeld.

2. Smaak

De tweede stap is misschien wel het belangrijkste punt bij de koffie ervaring, namelijk de smaak. Natuurlijk is het belangrijk dat de koffieboon van goede kwaliteit is, maar ook wordt er gekeken naar de intensiteit en complexiteit van de koffie. Bij complexiteit wordt er gekeken naar hoe snel de koffieboon zich heeft ontwikkeld. Een koffieboon die zich langzamer heeft kunnen ontwikkelen is meestal van hogere kwaliteit.

3. Nasmaak

Naast de algemene smaak van de koffie, is het ook belangrijk om rekening te houden met de nasmaak. Een nare nasmaak is natuurlijk niet wat je wilt, maar ook een te korte nasmaak is niet goed.

4. Aciditeit

Aciditeit is een ander woord voor zuurgehalte, de aciditeit van koffie kan ons het een en ander vertellen over de smaak. Wanneer de aciditeit in koffie onvoldoende aanwezig is, zal deze vlak smaken. Maar een te hoog gehalte van aciditeit zal een te zure smaak geven. Het is dus de bedoeling hierin de perfecte balans te vinden die zorgt voor de lekkerste smaak. Een goede zuurgraad zorgt voor heldere, frisse tonen.

5. Body

Soms wordt een ‘sterke koffie’ vergeleken met een koffie met ‘volle body’, maar dit is niet helemaal de juiste vergelijking. De body van koffie zegt niet zoveel over de smaak, maar meer hoe de koffie in je mond voelt. Denk bijvoorbeeld aan de volheid of de structuur. Dit zijn bepaalde punten die meespelen wanneer de body van koffie wordt beoordeeld.

6. Balans

Koffie kent verschillende eigenschappen als het aankomt op smaak en het is daarom erg belangrijk dat een goede koffie de juiste balans heeft in deze verschillende smaakeigenschappen. Smaken moeten niet te overheersend zijn, maar ook niet te flauw en daarmee niet te proeven. Het is een ware kunst om de balans hierin te vinden.

7. Zoetheid

Zoetheid is misschien niet het eerste woord wat in je opkomt als je aan koffie denkt, maar het is wel iets wat niet mag ontbreken aan je kopje koffie. Ook hierbij is een goede balans in de zoetheid van de koffie belangrijk.

8. Clean cup

Dit betekent niet dat er wordt gekeken of de koffie is geserveerd in een schoon kopje, hoewel dat natuurlijk ook belangrijk is. Met clean cup wordt er bedoeld dat er geen smaken in de koffie zitten die er niet in thuis horen.
Dit is een onderdeel die vrij zwaar wordt beoordeeld. Er wordt rekening gehouden met de volledige koffiesmaak, van de algemene smaak tot de nasmaak.

9. Overeenstemming

Bij cupping worden de verschillende koffies meerdere keren geproefd en is het belangrijk dat de beoordelingen die over de koffies worden gegeven, met elkaar overeenkomen.

10. De score

Wanneer een bepaalde koffiesoort goed scoort op een bepaald vlak, wil dit niet zeggen dat het ook een goede koffie is. Uiteindelijk wordt er gekeken naar hoe de koffie heeft gescoord op alle vlakken en wanneer hier een duidelijk vergelijkbare score in te zien is, dan pas kan er gesproken worden van een hoge kwaliteit koffie.

11. Defecten in de koffie

Het laatste waar rekening mee gehouden wordt zijn defecten in de koffie. Met defecten bedoelen we eventuele negatieve smaakeigenschappen die de koffie bevat. De score die hier uitkomt wordt verdubbeld en uiteindelijk van het totaalaantal punten afgetrokken.

Conclusie koffie cupping

Wanneer spreken we nou van een goede kwalitieit koffie? Wanneer een koffie een totaal aantal punten van rond de 100 heeft gescoord, betekent het dat dit een goede kwaliteit koffie is.
De goede kwaliteit van koffie is ook waar het bij cuppen om gaat. Dit proces wordt nog altijd ingezet, omdat er zo met de beste koffie en koffiebonen gewerkt kan worden. Ook bij Kaldi wordt er regelmatig een cupping sessie gehouden, om zo de kwaliteit van onze koffiebonen hoog te houden.

Zelf cuppen? Dit kun je zelf uitproberen met bijvoorbeeld een koffieproeverij. Met bovenstaande punten kun je je een beetje voorbereiden op hoe je de koffie moet beoordelen.

Bestel de lekkerste koffiebonen in de Kaldi koffie webshop.

Bestel hier je Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
Koffie bewaren, hoe blijft je koffie vers?
Lees hier hoe je koffie vers blijft!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.