True

 • ✔️ Gratis verzending vanaf €50,-
 • ✔️ Levering binnen 2 werkdagen 
 • ✔️ Winnaar NFV Franchise Trofee  

Perfect melkschuim maken

Perfect melkschuim maken
Heerlijk zacht, romig melkschuim maken als een pro.

  Hoe maak je perfect, luchtig melkschuim?

   Een grote kop heerlijke cappuccino, met zo’n dikke romige laag vers opgeschuimde melk...Zoals je hem bij Kaldi drinkt... 
   De liefhebber weet: een goede cappuccino of latte macchiato begint bij goed melkschuim. Maar hoe maak je dat dan? Hoe krijg je nou van dat heerlijke romige schuim?

  Soort melk

  Het soort melk en het vetgehalte van de melk hebben vrijwel geen invloed op het melkschuim. Voor de consistentie van het melkschuim is niet het vetgehalte, maar het eiwitgehalte van de melk van belang. Volle melk, magere melk, geitenmelk, soja of andere plantaardige melk, alle melksoorten kunnen gebruikt worden. Kokosmelk schuimt over het algemeen minder goed vanwege het lage eiwitgehalte in kokosmelk. Uiteraard verschillen de diverse melksoorten in smaak.

   Temperatuur van de melk

   Het belangrijkste criterium voor het maken van fijn en romig melkschuim is de melktemperatuur. Deze dient tussen de 4 en 8 graden Celcius te liggen. Melk kun je uiteraard in de koelkast bewaren, maar je kunt hiervoor ook een speciale melkkoeler gebruiken. Deze bewaart jouw melk op de perfecte temperatuur. 

Handmatig melkopschuimen


Je kunt ervoor kiezen op warme (of koude) melk handmatig op te schuimen. Hiervoor maak je gebruik van een melkopschuimer zoals van Gefu welke op batterijen werkt. Of kies voor een melkopschuimer die door een handbeweging zowel koude als warme melk opschuimt.

melkopschuimer

Automatische melkopschuimer

Automatische of elektrische melkopschuimers zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en prijsklasses. Het is belangrijk te inventariseren wat je van een melkopschuimer verwacht. Bereid je bijvoorbeeld vaak enkele bereidingen of dubbele, want dat bepaalt de hoeveelheid melk die je wilt kunnen opschuimen.

Een elektrische melkopschuimer is doorgaans voorzien van een functie voor melk opwarmen (geen melkschuim) en koude of warme melk opschuimen. Om dat hele lekkere microschuim te krijgen is het belangrijk dat de melkopschuimer lucht in de melk brengt. 

Voor het mooiste melkschuim ligt de temperatuur tussen de 65 en 71 graden celcius. 

Een enkelwandige melkopschuimer wordt vrij heet aan de buitenzijde, wil je dat niet kies dan voor een dubbelwandige melkopschuimer. 

Daarnaast is het belangrijk dat de melkopschuimer gemakkelijk goed te reinigen is, bij voorkeur met onderdelen die je kunt verwijderen en apart kunt schoonmaken. Melkresten zijn een geliefde voedingsbron voor bacteriën. 

Een losse melkopschuimer is goedkoop en ideaal als je enkel af en toe een melkspecialiteit bereidt. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden en handig in gebruik. Het nadeel van een losse melkopschuimer is dat het melkschuim en de kwaliteit en dichtheid daarvan niet beïnvloedbaar is. 

Melkopschuimen als een pro

In elk barista café zie je de barista in een handomdraai melkschuim creëren met een stoompijpje, bevestigd aan de espressomachine. 

Wil jij ook cappuccino’s maken als een pro? Wij leggen je graag in een aantal stappen uit hoe dat werkt. 

Wat heb je nodig:

- Een grote kan
- Een kleine kan
- Stoompijpje (bij halfautomatische espressomachines)
- Melk naar keuze

Stap 1


Reinig eerst je stoompijp en doe kort het stoompijpje aan om water en eventuele melkresten eruit te blazen.

melkopschuimer stap 1

Stap 2


Schenk koude, (bij voorkeur volle) melk tot ongeveer de helft van de (grote) kan.

melkopschuimer stap 2

Stap 3


Plaats het stoompijpje op de melk en een centimeter van de zijkant van de melkkan, zodat bij het opendraaien de melk even een boost krijgt. Houd vervolgens het stoompijpje op zijn plek en je ziet een draaikolk ontstaan, langzaam komt de foam omhoog.

De juiste temperatuur is tussen de tussen 60°C tot max 70°C. Hiervoor kun je een thermometer gebruiken. Als je die niet hebt, kun je het opschuimen totdat de melkkan te heet wordt om vast te houden. Dan nog 3 tellen door en dan stoppen met opschuimen. Boven de 75° verbrandt de melk namelijk.

melkopschuimer stap 3

Stap 4


Klop eventuele luchtbellen eruit. Dit doe je door de kan 1 keer met de onderkant tegen het aanrecht te kloppen. (hier kun je ook een tampingmatje voor gebruiken, dat dempt het geluid). Laat het goed heen en weer walsen, zodat de foam vermengd wordt met de warme melk onder de foamlaag.

melkopschuimer stap 4

Stap 5


Schenk de opgeschuimde melk over in de kleinere kan, waarbij je het schuim ‘meeduwt’. Schenk het daarna weer terug tot de helft van de grotere kan. Nu is het foam mooi verdeeld. Blijf rustig walsen.

Vervolgens kun je de cappuccino inschenken. Begin hoog boven het kopje, zodat de melk onder de crema komt en zich vermengd met de espresso. Daarna direct naar beneden en geef een licht tikje op de rand van het kopje, zodat de foam mee komt met schenken. Dan dicht op de koffie blijven en het kopje volschenken. Voor een tweede cappuccino eerst weer even walsen en dan de kleinere kan bijschenken tot de helft van de kan. Rustig walsen blijft belangrijk om mooi schuim te behouden.

melkopschuimer stap 5

Melkopschuimers

5 redenen om een Jura koffiemachine te kopen
In dit blog leggen geven wij alle redenen om een koffiemachine te kopen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.