True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Thuis perfect melkschuim maken

Thuis perfect melkschuim maken
Altijd al de perfecte cappuccino willen zetten? Het begint met je melkschuim!

Koffie is uitstekend te combineren met veel ingrediënten. Melk is verreweg de meest gebruikte en geliefde toevoeging aan koffie. De grootste hoeveelheid aangeboden koffievariaties is met melk of melkschuim bereid. Cappuccino is absoluut de meest bekende en gedronken koffie met melk en schuim ter wereld. De perfecte cappuccino kun je alleen maken met de juiste ingrediënten, accessoires en bereiding.


Wat heb je nodig voor melkschuim?

Om het beste melkschuim te maken heb je verse, volle melk nodig van goede kwaliteit. De melk is niet alleen belangrijk omdat het een groot deel van de cappuccino is, maar ook omdat het elementen aan de drank toevoegt. Het vet in de melk, ongeveer 3,5 procent, bindt de aromatische moleculen van de koffie en de lucht en waterdeeltjes. De vetten zorgen ervoor dat je gemaakte melkschuim langer stevig blijft. De eiwitten, ongeveer 3,2 procent, maken het opschuimen van de melk mogelijk en zijn verantwoordelijk voor het romige mondgevoel.


Volle melk geeft door de ongeveer gelijke hoeveelheid vet en eiwit het beste melkschuim. Wanneer je halfvolle melk gebruikt om melkschuim te maken, krijg je mooi melkschuim, maar is deze minder stevig. Dit komt omdat er minder vetdeeltjes in de melk aanwezig zijn die de vetdeeltjes, lucht en waterdeeltjes bij elkaar houden. Hierdoor zakt je melkschuim eerder in. 

Clarico-Text-Image-1

Melkvarianten voor cappuccino

Ook melkvarianten zoals soja of amandelmelk bevatten een andere verhouding vet en eiwit. Soms wordt dit gecorrigeerd door de producent om de melk beter te kunnen opschuimen. Deze melk alternatieven verbranden eerder dan koemelk. Het is dan ook belangrijk deze melk alternatieven ongeveer tien graden lager te verhitten dan koemelk als je deze gebruikt voor je latte macchiato of cappuccino.


Hoe schuim je melk op?

Het proces van het melk schuimen met het stoompijpje van je espressomachine bestaat uit vier delen:

  1. Voeg lucht toe aan de melk door de punt van het stoompijpje net onder het oppervlakte van de melk te houden. Vooral aan de bovenkant van het melkkannetje zal veel lucht toegevoegd worden waardoor er hier snel schuim ontstaat.

  2. Bij voldoende schuim beginnen we met het verwarmen van de melk en het 'rollen'. Het stoompijpje gaat iets dieper in de melk om het schuim te vermengen met de melk en deze verder te verwarmen.

  3. Vervolgens klop je met het melkkannetje op een hard oppervlakte om grote luchtbellen op het oppervlakte te laten verdwijnen en draaien we het kannetje rond om de belletjes gelijkmatig door de melk te verdelen.

  4. En als laatste polijst je de melk door het melkkannetje lichtjes te bewegen zodat de melk in het kannetje gaat draaien.

  5. Je perfecte melkschuim is klaar om geschonken te worden!

Clarico-Text-Image-2

Waar moet je op letten?

Om ervoor te zorgen dat de melk niet verbrand tijdens het proces is het belangrijk met zo koud mogelijke melk te starten, zodat je meer tijd hebt de melk te “stretchen”, oftewel te schuimen, voordat je de melk tot de gewenste temperatuur tussen zestig en zeventig verwarmd. Als de melk te heet wordt, gaat deze koken en scheiden. Het ruikt niet alleen verschrikkelijk, maar smaakt bovendien ook niet lekker in je cappuccino. Wanneer je de melk met het stoompijpje van je espressomachine schuimt en je voelt de temperatuur aan de onderkant van je kan, dan voelt deze warm aan bij ongeveer 32 graden, heet op ongeveer 50 graden en is te heet om aan te raken bij ongeveer 62 graden. De ideale start temperatuur van de melk ligt tussen de drie en vijf graden. Een uitstekend accessoire waarin je de melk op deze ideale temperatuur kunt bewaren is de Jura Cool Control, dat de melk op 4 graden bewaard in combinatie met optimale hygiënische omstandigheden. De eerste keren zul je waarschijnlijk wel eens wat fouten maken. Het maken van goede melkschuim blijft best wel een kunst. Blijf dus vooral oefenen in de handelingen en snelheid. Experimenteer ook vooral wat werkt voor jou! Oefening baart tenslotte kunst.

Verschillen tussen espressomachines

Bij een halfautomaat met een stoompijpje heb je zelf alle controle over de hoeveelheid schuim, de consistentie en de temperatuur, maar dit vraagt wel enige ervaring. Veel volautomaten maken zelf het schuim voor de cappuccino of latte macchiato. Dit is erg gemakkelijk, maar een volautomaat produceert over het algemeen wel iets minder en minder dik schuim. Ook zijn er vele automatische melkschuimers verkrijgbaar, die goed dik schuim maken. Wanneer je deze aanzet met een druk op de knop, doet het apparaat al het werk voor je. Giet de melk in de melkschuimer, doe het deksel erop en binnen negentig seconden is je melkschuim gereed.

Soorten melkopschuimers

De Inventum MK460 is de goedkoopste versie die Kaldi aanbiedt. Met deze melkschuimer kun je tot 200 ml melk verwarmen en tot 100 ml melk opschuimen in negentig seconden. Zodra het melkschuim of de warme melk klaar is, schakelt het apparaat automatisch uit. De speciale coating aan de binnenkant maakt het extra makkelijk het apparaat schoon te maken.


De Jura Melkopschuimer Hot & Cold is een mooi vormgegeven verchroomde melkschuimer met een glad handvat, waardoor fijn in de hand ligt en is eenvoudig te reinigen. Dankzij het klassieke en elegante design van JURA is de melkopschuimer een ideale aanvulling op iedere volautomaat. Met één druk op de knop is het mogelijk om koud, warm of heet melkschuim te maken. Ook is het mogelijk de melk alleen te verwarmen, zonder deze op te schuimen. 


De SAGE THE MILK CAFEmelkopschuimer is de meest kostbare melkschuimer van de drie, maar ook de meest uitgebreide. De melkopschuimer heeft een temperatuurregelaar waarmee zelf eenvoudig de temperatuur ingesteld kan worden tot een temperatuur van 80 graden. Het handvat de kan is gemaakt van een warmtegeïsoleerd materiaal, de kan is vaatwasser bestendig en heeft een inhoud van 500 ml. De Sage melkopschuimer heeft een inductieverwarming wat zorgt voor piepkleine luchtbelletjes en zijdezacht melkschuim.


Het vraagt oefening en ervaring om de perfecte cappuccino te maken, maar met de juiste accessoires, goede koffie en melk en veel te oefenen maak je binnenkort zelf de perfecte cappuccino met heerlijk melkschuim.

Met deze producten maak jij perfect melkschuim

Deel deze post
Archief
Koffie Bewaren
Koffie in de vriezer? Liever niet!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.