Een espressomachine reinigen

Het onderhouden van een espressomachine zorgt dat jouw kopjes koffie altijd lekker blijven smaken!

Een espressomachine reinigen

Het regelmatig schoonmaken van je espresso machine is erg belangrijk om je machine in optimale conditie te houden en om van de beste koffiesmaak te kunnen blijven genieten. Iedere machine, half automaat, of volautomaat heeft een andere reiniging nodig.


Reinigen van een halfautomaat

Wanneer je een halfautomaat hebt is het nodig de kop van de groepen te reinigen. Koffie olie en oude koffie deeltjes gaan vastzitten in de kop van de groep wanneer je een espresso maakt. Het is daarom erg belangrijk om de kop regelmatig te reinigen om geen oude koffieresten in je vers bereide espresso te proeven.

  • Om de kop(pen) te reinigen haal je de portafilter uit de groep en maak je met een borstel de groep schoon om koffieresten te verwijderen. 

  • Vervang het filterbakje van je portafilter door een blindfilter en voeg reinigingsmiddel toe in het blindfilter.

  • Doe de portafilter weer terug in de groep en zet het apparaat aan, zoals je doet wanneer je een espresso maakt. Laat het apparaat ongeveer tien seconden lopen en stop deze. Herhaal dit ongeveer vier keer.

  • Haal het portafilter nu weer uit de groep en spoel het reinigingsmiddel uit het blindfilter.

  • Borstel de groep nogmaals om er zeker van te zijn dat de koffieresten weg zijn.

  • Herhaal het spoelen nogmaals om de resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.

  • Wanneer je de filters uit het portafilter hebt gehaald, kun je deze wassen om de oude koffieolie die aan de onderkant zit te verwijderen.

Clarico-Text-Image-1

Uiteraard is het nodig om het stoompijpje direct na het opschuimen van de melk schoon te vegen, zodat de melk niet gaat aankoeken aan de buitenkant van het stoompijpje. Verbrande melk aan de buitenkant van het pijpje kan met een natte doek eenvoudig verwijderd worden. 

De uitloop van je portafilter verzamelt veel koffie olie. Door deze los te draaien en in een badje van water en reinigingsmiddel te leggen worden deze weer als nieuw.


Reinigen van een volautomaat

Veel volautomaten zoals een Jura, hebben een automatisch reinigingsprogramma. Er is een groot verschil tussen het reinigen van een volautomaat en een half automaat, maar het schoonmaken is bij beide machines net zo belangrijk. Net zoals het erg belangrijk is om de olie in je auto te vervangen, is het ook belangrijk om je volautomaat te ontkalken. 

Ongeveer iedere drie maanden vraagt je espresso machine om een ontkalkingsbeurt. Veel machines hebben een lampje dat gaat branden of een melding op de display dat je waarschuwt dat het tijd is om je machine te ontkalken. Een goed middel om je machine te ontkalken is Kaldi CleanMachines Ontkalkingsvloeistof of Jura 2 in 1 ontkalkingstabletten. Kaldi CleanMachines Ontkalkingsvloeistof is een betaalbaar ontkalkingsmiddel voor espresso- en koffiemachines en waterkokers. De vloeistof reinigt veilig en grondig het gehele apparaat en is volledig biologisch afbreekbaar.


Jura heeft een eigen ontkalkingstablet, dat voor de Jura apparaten aanbevolen wordt. De speciaal voor Jura volautomaten ontwikkelde tabletten zorgen voor een grondige, effectieve en duurzame ontkalking. De geoptimaliseerde fosfaatvrije formule garandeert een TÜV-gecertificeerde hygiëne, tegelijk met de bescherming van het milieu en perfecte koffieresultaten.

Clarico-Text-Image-1

Het reinigen van je espresso machine met azijn is niet aan te raden. Kalkaanslag is poreus en kan de smaak van azijn lang vasthouden. Ook kan het de afsluitingen in je espresso apparaat aantasten. 


Buiten het regelmatig ontkalken van je volautomaat, is het een goed idee om het water dat in je apparaat gaat te filteren.  Deze filters verwijderen chlorine en andere onzuiverheden, om je machine in top conditie te houden en de smaak van de koffie te bevorderen. Er zijn filters die perfect in het waterreservoir van je volautomaat passen.


Naast het ontkalken van je volautomaat is het belangrijk om ook de zetgroep van het apparaat regelmatig te reinigen. Het reinigingsprogramma gebruikt een reinigingsmaakmiddel dat koffie olie uit het zetsysteem verwijdert. Je kunt eenvoudig een Kaldi CleanMachines reinigingstablet of JURA 3 in 1 Reinigingstablet in de bypass van de koffietoevoer laten vallen en het reinigingsprogramma starten. De zetgroep en bereidingszeef worden grondig gespoeld met heet water en resten koffieolie worden zo gereinigd. 


Wanneer je volautomaat geschikt is om een cappuccino te maken, is het ook verstandig je melksysteem regelmatig te reinigen. De functie van een melksysteemreiniger is de delen van je machine schoon te maken waar je zelf niet bij kunt. De reiniger breekt de vetten in de slangetjes en het melksysteem van je volautomaat af en voert de melkresten af.


Het schoonhouden van je espresso machine is erg belangrijk als je de machine optimaal wilt laten presteren. Wanneer je iedere dag wilt genieten van een lekkere koffie, moet je goed voor je machine zorgen.

Een espressomachine reinigen
Jordi - Kaldi koffie thee 4 februari 2022
Deel deze post
Labels
Archiveren
Koffievlekken verwijderen uit kleding, tapijt en meubels
Per ongeluk wat koffie gemorst? Geen paniek, wij geven jou tips om de vlekken te verwijderen.