True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Welke koffiebonen gebruiken voor een percolator?

Welke koffiebonen gebruiken voor een percolator?
Lees hier meer over welke koffiebonen je moet gebruiken voor een percolator

  Koffiezetten met koffiebonen en een percolator 

   De koffie die gemaakt wordt met een percolator is sterk met een stevige body. De percolator, of moka pot is vernoemd naar de Ethiopische havenstad Mocha en is uitgevonden in 1933 door de Italiaan Alfonso Bialetti. De hittebron onder de percolator verhit het water dat in de onderkant van de percolator zit. Het water begint te koken en maakt luchtbellen, die het hete water omhoogduwen door een verticale buis. Bovenaan deze buis zit een reservoir met de gemalen koffie en een geperforeerd deksel. Het water loopt hierdoorheen en wordt verder naar boven geperst door een metalen buisje, totdat de gemaakte koffie in het bovenste reservoir komt. 

   Ondanks dat de percolator ook wel de ‘stovetop espresso maker’ genoemd wordt, maakt de percolator geen espresso. Voor espresso wordt water met een kracht van 9 bar druk door fijngemalen koffie gedrukt. De moka pot creëert ongeveer een bar druk, maar maakt wel een geconcentreerde sterke drank, die qua smaak enigszins te vergelijken is met een espresso.

   Welke koffiebonen zijn het beste voor een percolator?

   De soort koffiebonen die je gebruikt maken een groot verschil bij de percolator. Aangezien het water bijna kookt en het apparaat erg heet wordt, gebeurt het snel dat de gemaakte koffie te bitter wordt. Een donker gebrande koffie kan dan erg overweldigend zijn. Het beste is een licht gebrande koffie te gebruiken en deze niet te fijn te malen. Een koffie die als ‘smooth’ of ‘mild’ aangegeven wordt, zoals de Full Classic of Colombia of de Brazilian Style Special Mild zijn uitstekend voor deze bereiding. 

   Wanneer je koffiebonen in je winkelmandje toevoegt kun je aangeven dat je deze speciaal voor de percolator gemalen wilt hebben.

Hoe maak je koffie met de percolator?

1. Om een goed smakende kop koffie te maken met dit apparaat is het belangrijk om de juiste bonen te gebruiken en die niet te fijn te malen. Wanneer de koffiebonen te fijn gemalen worden, wordt je koffie nog sneller bitter. Vul het reservoir van je percolator met de gemalen koffie, zonder de koffie aan te drukken en zet deze klaar.

2. Vul de percolator met heet water tot net onder het ontluchtingsventiel. Net gekookt water warmt sneller weer op en verkort de tijd dat de percolator op het vuur staat. Bovendien loop je minder kans om de koffie te verbranden.

3. Plaats je filter met gemalen koffie op het waterreservoir en schroef de bovenkant van de percolator vast op het reservoir.

4. Zet nu je percolator op de warmtebron, maar laat de bovenklep open staan, zodat je kunt zien wanneer de koffie uit het pijpje komt.

5. Wanneer de zwarte koffie niet meer uit het pijpje in het reservoir sijpelt, haal de percolator dan onmiddellijk van het vuur en hou de onderkant van de pot onder de koude kraan om het brouwproces te stoppen. 

Wacht een aantal minuten om de koffie iets af te laten koelen voordat je deze proeft. Bovenstaande manier van bereiden garandeert je van een heerlijke volle, sterke kop koffie.

Welke koffiebonen gebruiken voor een percolator?

   Hoe maak je de percolator schoon?

   De makkelijkste manier om de percolator schoon te maken is om dit direct na het koffie maken te doen, wanneer de percolator is afgekoeld. Schroef de onderkant van de percolator los, verwijder het filter met de gebruikte koffie en gooi deze weg. Giet overgebleven water weg en spoel het hele apparaat om met warm water. Droog de percolator af en leg hem opzij om verder te drogen. Zolang je het apparaat goed laat drogen, hoef je geen zeep te gebruiken om deze te reinigen.

     Veel voorkomende fouten

     Wanneer de koffie te bitter is, betekent dit dat deze een over extractie heeft. Probeer de volgende keer dan de koffiebonen iets grover te malen of je moka pot op een lagere temperatuur te verwarmen.

     Wanneer er stoom uit het drukventiel komt heb je iets te veel druk in de percolator. Haal de pot dan van het vuur. Waarschijnlijk heb je te veel koffie in het reservoir gedaan of deze aangedrukt. Zo niet, gebruik dan een lagere stand om te verhitten.  

     De percolator is een fascinerende manier om van een stevige koffie te genieten. Met je eigen moka pot kun je een krachtige, gebalanceerde espresso-achtige koffie maken.

Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
Maak kennis met: Kaldi Zutphen!
Lees hier meer over Kaldi Zutphen!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.