Chocolade

Chocolade
november 4, 2013 Kaldi

De geschiedenis van chocolade bestrijkt een periode van meer dan 3000 jaar Amerikaanse-Europese cultuurgeschiedenis. De chocoladegeschiedenis begint 1000 voor Christus. Uit die periode tot het begin van de culturen van de indianen in Midden-Amerika zijn vandaag de dag nog talrijke getuigenissen te bewonderen. Men heeft uit die tijd niet alleen schrijftabletten, houtsnijwerk en schilderingen gevonden, maar ook werktuigen voor de bereiding van cacao.

Deze vondsten bewijzen de cultstatus van de cacaoboom en zijn kostbare bonen bij de indianen. Voor hen vormde cacao een geschenk van de goden. De zegetocht van de cacaoboon begon echter pas in de 15e eeuw: de Spaanse veroveraar Hernan Cortes bracht de waardevolle grondstof mee naar Europa, waar de boon zich ontwikkelde tot een genotmiddel zoals wij die op de dag van vandaag kennen.

Pas in de 19e eeuw werd het fundament gelegd voor vele bekende chocoladefabrieken in Europa. Ondernemers ontwikkelden verschillende manieren van verwerking van de kostbare grondstof cacao, waarbij verdere verfijningstechnieken de chocolade zoals wij die nu ook nog kennen en pure cacaopoeder tevoorschijn brachten. De baanbrekende uitvinding van het gebruik van melkpoeder door Henri Nestle in het jaar 1867 vormde de aanzet tot de ontwikkeling van melkchocolade van Daniel Peter.

Als er een land is dat beroemd is om zijn chocolade, dan is het wel Belgie. De namen van de verschillende huizen met hun lange traditie vormen wereldwijd een begrip, zoals bijvoorbeeld Leonidas. Aan de basis daarvan staat chocolatier Neuhaus, van wie wordt gezegd dat het de met chocolade overgoten lekkernij heeft uitgevonden.

In de Kaldi winkels vind je diverse merken chocolade zoals bv Rausch, Bovetti en de welbekende chocolade sticks van Choc-o-lait.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden