De specialty koffie van september 2024 is: Myanmar Phar Moon
Ongeveer 300 jaar geleden werd een familie die in The Hton, Mon State woonde, gedwongen om snel hun huizen te verlaten nadat hun leider was gearresteerd. Deze ene familie vestigde zich in wat nu Phar Moon is. Er wordt gezegd dat ze na een jaar in dit dorp te hebben gewoond, een plek vonden waar veel katoenplanten groeiden. Deze planten worden in de Pa O-taal Phar Moon genoemd.
In Hopong komt hoop in de vorm van koffie. Voor veel boeren is het een kans om te stoppen met papaver-teelt. Het oogsten van deze controversiële bloem dwingt hen tot een manier van leven die niet alleen uitputtend is, maar ook gevaarlijk en extreem stressvol. Koffie daarentegen is een project dat van hen wordt. Boeren kunnen zien hoe hun bomen groeien en zich ontwikkelen; ze hebben langetermijnprojecten en, gezien de positieve resultaten van de afgelopen 10 jaar, wordt het veiligstellen van een toekomst voor hun families tastbaar.
Nadat de UNODC in 2014 het eerste initiatief verspreidde om papaver uit te roeien, zochten Khun Saw Tun Aung en Khun Win Maung de middelen om hun koffie te verbeteren, een betere prijs te krijgen en het op de internationale markt te verkopen.
Aroma
Blauwe bessen, mandarijn, melkchocolade
Body
Delicaat
Zuurgraad
Fruitig
Afdronk
Zacht, met aanhoudende tonen van bessen en citrus