True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Franchise organisatie

Je hebt er vast al wel eens van gehoord, een franchise organisatie. En je weet misschien ook wel dat de meeste grote bedrijven zoals McDonalds en Albert Heijn voor een gedeelte uit franchisers bestaat. Maar wat is een franchise organisatie nu eigenlijk? En hoe kun je een franchiser worden?

Wat is een Franchise organisatie?

Een franchise organisatie is wanneer een al bestaand bedrijf (bijvoorbeeld AH) zijn franchiseformule aan een ondernemer verkoopt. Hierdoor krijgt de ondernemer toestemming om de naam van het bedrijf te gebruiken en een winkel met de naam AH op te zetten. Dit heeft als voordeel voor de ondernemer dat hij een makkelijke opstart kan maken aangezien consumenten al bekend zijn met het concept. Als franchisegever heeft het een voordeel dat je niet al je eigen zaken tegelijkertijd hoeft te runnen, ook krijgt de franchisegever een bepaald percentage van de omzet. Ook moet je als ondernemer vaak entreegeld betalen aan de franchisegever.

Soorten franchise

Er zijn twee hoofdsoorten franchise, ‘hard’ franchise en ‘soft’ franchise. Het verschil zit hem in de manier van afspraken maken. Bij ‘hard’ franchise gelden er duidelijke, gedetailleerde en harde afspraken over vrijwel alle onderdelen van de bedrijfsvoering.  De meeste zaken zijn al vastgelegd. Denk hierbij aan de marketing, assortiment en winkelconcept. Als ondernemer binnen een harde franchise heb je vaak niet veel eigen inbreng en mag je vaak niet buiten het aangeboden assortiment treden.

Soft franchise is, zoals de naam het al zegt, het tegenovergestelde van hard franchise. Dit wil zeggen dat franchisenemers vrijer zijn om hun eigen onderneming te leiden. Uiteraard zijn er wel regels waar ze zich aan moeten houden. Maar er zijn ook zaken die niet compleet vastgelegd zijn zoals reclame, inkoop, marketing en voorraad. De ondernemer is dus vrij om deze aspecten zelf in te vullen.

Hoe weet je nou voor welke soort franchise je moet kiezen? Dat hangt een beetje af van je persoonlijkheid. Houd je meer van veiligheid en durf je geen risico’s te nemen? Dan is hard franchise meer iets voor jou. Als je ervan houdt om alles zelf uit te pluizen en risico’s durft te nemen dan kun je beter voor soft franchise kiezen

De Kaldi formule

Als je graag een soft franchise wilt beginnen dan kun je bij Kaldi goed terecht. Onze ondernemers hebben ieder een unieke winkel waar ze verschillende producten (naast ons eigen assortiment) mogen verkopen. Lijkt jou dit ook wat? Neem dan een kijkje op onze website!

Franchisenemer gezocht

Kaldi koffie & thee zoekt franchisenemers


Vraag informatie aan

Kaldi koffie

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.