Hoe houd ik koffiebonen vers?

Hoe houd ik koffiebonen vers?
juni 7, 2018 Kaldi

Koffie is een natuurproduct en heeft een bepaalde houdbaarheid. Het is overigens geen bederfelijk product, wat wil zeggen dat de uiterste houdbaarheidsdatum (UHD) geen harde datum is zoals bij bederfelijke etenswaren, de kwaliteit en voedingswaarde van de koffie kan alleen minder gegarandeerd worden. Het op de juiste manier bewaren van koffie is dan ook erg belangrijk. Voordat je verder leest over een aantal algemene tips attenderen we je er eerst op dat licht, zuurstof, warmte (hitte), sterke geuren en vocht een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van je koffie.

Koffie is verpakt in luchtdichte zakken. Zodra je de verpakking hebt opengeknipt komt de gemalen koffie in aanraking met lucht en zuurstof. Op dat moment begint het proces waarin de kwaliteit van de koffie achteruit kan gaan.

Waar koffie bewaren?koffiebonen bestellen

Als je de verpakking open hebt, maar de koffiebonen zo lang mogelijk goed wil bewaren kun je ze in de vriezer opbergen in een luchtdichte plastic zak. Gebrande koffiebonen die langer dan een week worden opgeslagen, horen dan ook in de vriezer thuis. Als je de koffiebonen wilt gebruiken en dus uit de vriezer haalt hoef je ze niet te ontdooien, je kunt de koffiebonen direct gaan malen. Heb je de koffiebonen eenmaal uit de vriezer gehaald? Stop ze dan niet meer terug, want er kan dan condens ontstaan die de aroma en smaak van de koffie kan bederven en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Een tweede, en ideale plek om een al dan niet aangebroken pak koffie te bewaren is in de kast. Hier is het namelijk fris, droog en donker. Is het pak koffie niet hersluitbaar? Doe de bonen of gemalen koffie dan over in een luchtdicht afsluitbare doos.

5 tips voor het bewaren van je koffiebonen:

  • Houd koffiebonen uit de buurt van ander sterk geurende of sterk smakende producten.
  • Bewaar koffiebonen in een luchtdichte en vooral schone bus en gebruik deze bus dan ook alleen voor koffie.
  • Verdeel de koffiebonen die je wilt bewaren in de vriezer in kleine hoeveelheden voordat je ze in de vriezer opbergt.
  • Meng oude koffiebonen nooit met nieuwe koffiebonen, dit kan de smaak beïnvloeden.
  • Bewaar nooit te veel bonen in het bonenreservoir van je espressomachine.

Koffiebonen kopen? Kaldi heeft een groot assortiment van de beste kwaliteit bonen!
Lees hier waar je op moet letten bij koffie kopen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden