Hoe moet je koffie zetten?

Hoe moet je koffie zetten?
april 19, 2018 admin

De techniek voor het zetten van koffie is door de jaren heen ontzettend veranderd. Zo heb je tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden om een kopje koffie te zetten. Houd je van makkelijk? Zet dan je kopje onder het koffiezetapparaat (ook wel volautomaat genoemd), druk op de knop en wacht totdat de koffie in je kopje stroomt. De voorloper van deze machine is een pistonmachine, ook wel een halfautomaat genoemd. Heb je niet zoveel ruimte op je aanrecht? Zet dan je koffie in een handomdraai met een capsulemachine. Cup in de machine, druk op de knop en genieten maar! Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor de ‘ouderwetse’ filterkoffie.

Hoe moet je filterkoffie zetten?koffiebonen bestellen

Vandaag de dag zijn er nog altijd veel mensen die genieten van een kopje koffie, gezet met een filterapparaat. Begrijpelijk, want filterkoffie is aromatisch en rijk aan smaak. Alleen hoe zet je nou een goede kop filterkoffie? Hieronder een aantal stappen voor het zetten van het perfecte kopje filterkoffie:

  • Neem een papieren filter en vouw eventueel de randen om.
  • Maak het filter nat met een beetje water.
  • Doe het filter in de filterhouder.
  • Schep de koffie in het filter (Wanneer je van sterke koffie houdt, kun je twee theelepels van in totaal ongeveer 14 gram per kopje gebruiken. Als je van minder sterke koffie houdt, gebruik je een theelepel, ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje).
  • Giet de juiste hoeveelheid water (het aantal kopjes) in het filterzetapparaat.
  • Zet het apparaat aan en laat het zijn werk doen.
  • Roer de koffie door.
  • Laat de koffie niet te lang op het warmhoudplaatje staan, want dan zal je koffie bitter worden.

Koffiezetten met een pistonmachine

Echte koffieliefhebbers zetten koffie met een pistonmachine. De uitvinder van de pistonespressomachine, Achille Gaggia, legde de instellingen voor de beste koffie vast in 1947. Alleen de dosering van de gemalen koffie, aanvankelijk 7 gram per kop, is naar boven bijgesteld. De andere waarden zijn al zeventig jaar onveranderd!:

  • Start de koffiemachine op en wacht totdat deze de juiste temperatuur heeft. De ideale temperatuur is van 88 °C tot 96 °C.
  • Gebruik voor het zetten van een espresso 8 á 10 gram gemalen koffie (je kunt kiezen voor een grove of juist heel fijne maling).
  • Neem de piston van de koffiemachine en houd hem vlak onder de uitgang van het maalsel van de koffiemolen,
  • Druk de koffie aan in de piston. Veeg met je vlakke hand het overgebleven maalsel weg.
  • Plaats de piston terug in het apparaat.
  • Stel de extractietijd tussen 20 en 30 seconden in.
  • De druk moet 9 bar zijn.
  • Druk op de gewenste koffieknop en genieten maar!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden