Jouw favoriete koffie in 2017

Jouw favoriete koffie in 2017
december 30, 2016 Kaldi
3 verschillende soorten bonen met een vintage achtergrond. De foto is vanaf de bovenkant genomen.

We lopen tegen het einde van 2016 aan en blikken daarom terug op het afgelopen jaar. Daarnaast kijken we vooruit naar het nieuwe jaar. Hoe gaat 2017 eruitzien op koffiegebied? Deze top 5 koffietrends, gebaseerd op verscheidene voorspellingen van trendwatchers, geeft je hier meer inzicht in.

  1. Cold brew koffie

“Cold-brewed coffee is like iced coffee’s cooler sibling.”

Vanuit de VS is de behoefte aan koude drankjes met een hoog cafeïnegehalte overgewaaid. Naast de cola en energiedranken passeerden zoete iced koffies de revue. Deze dranken passen echter niet in de gezondheidstrend van het moment. Daarom is het suikerloze alternatief, cold brew koffie, in het leven geroepen. In 2015 was cold brew koffie al razend populair en deze trend heeft zich in 2016 voortgezet. De cold brew koffie (koude koffie, gezet met koud water) is zo populair omdat de koffie minder bitter en zuur is en minder oliën bevat dan de iced koffie (koude koffie, gezet met heet water). Volgens trendwatchers zal ook 2017 het jaar zijn van de cold brew koffie, waardoor we aankomend jaar weer lekker kunnen genieten van dit verrassend koude drankje.

Maar wat is nou een goede cold brew koffie?

Wellicht heb je er ervaring mee, maar niet elke cold brew koffie is even lekker. De kwaliteit van de koffie is hierin ontzettend belangrijk, omdat je de koffie in principe zwart en ongezoet drinkt. Daarnaast moet er veel aandacht geschonken worden aan de zetmethode.

Over deze zetmethode ontstaat nog wel eens verwarring. Cold brew koffie wordt namelijk vaak verward met dutch koffie. Cold brew koffie is een manier van koffiezetten waarin gemalen koffie in een afgesloten container vermengd wordt met koud water en 12-24 uur moet trekken. Vervolgens wordt het mengsel gefilterd en kan het gedronken worden. Dutch koffie is daarentegen een methode waarin ijswater heel langzaam (in ongeveer 5 uur) over de koffie druppelt. Deze methode wordt bij Kaldi gebruikt. Waarom? Doordat het water druppeltje voor druppeltje langs de koffie gaat, kent de koffie veel meer smaak.

 

  1. Exclusieve koffie

“You will never forget a luxury coffee experience.”

Door de crisis van de afgelopen jaren is de trend van tijdelijk verkrijgbare koffiebonen, capsules en pads behoorlijk ingezakt. Echter, in 2016 heeft de exclusieve koffie haar plek in koffieland weer veroverd. Volgens trendwatchers zet deze trend ook in 2017 door. Een uitgelezen voorbeeld van exclusieve koffie is de Kopi Luwak koffie, op natuurlijke wijze gefermenteerd door de civetkat.

  1. Hoge kwaliteit water

“Water is the most essential element of life, because without water, you can’t make coffee.”

Koffie bestaat voor een groot gedeelte uit water. Wist je dat er gemiddeld ongeveer 140 liter water nodig is om één kopje koffie te maken? Wanneer we het over koffie hebben, moet water in dezelfde adem genoemd worden. Een goed kopje koffie wordt namelijk gezet met kwaliteitsbonen, een goede machine, is afhankelijk van de bereidingsmethode EN van de kwaliteit van het water. In 2017 zullen de waterfilters dus steeds belangrijker worden.

  1. Koffiebonen

“I eat salad every day. Well, technically it’s a bean salad. A coffee bean salad.”

Koffiedrinkers zullen in 2017, zoals ook al genoemd bij punt 2, weer meer willen genieten van (exclusieve) koffie. Zo heb je verschillende soorten koffiebonen voor elk moment van de dag. Kaldi heeft bijvoorbeeld diverse melanges ontwikkeld die passen bij de ochtend, middag of avond. Net even wat pittiger, of juist niet, voor ieder wat wils. Door te filteren op je wensen krijg je advies over de koffiebonen die het beste bij jouw smaak aansluiten. Let wel, het is een advies, want uiteindelijk is smaak voor iedereen anders. En pas als je koffie geproefd hebt weet je of je de juiste koffiebonen gekozen hebt.

 

  1. Koffiesiropen en -likeuren

“Life is too short for bad coffees.”

In 2017 zal koffie met een smaakje een grote hit worden. Uiteraard is dit niet nieuw, aangezien koffiesiropen en –likeuren al een aantal jaren in het koffieassortiment te vinden zijn. We zullen deze heerlijke smaakmakers voor in of bij de koffie echter niet alleen in het leuke koffiebarretje om de hoek bestellen, maar er ook thuis steeds meer mee gaan experimenteren.

Of deze trends daadwerkelijk doorbreken in 2017 weten we volgend jaar pas. Welke trend ga jij volgen? Welke koffie is jouw favoriet?

 

Bron: KoffieDuo

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden