Hoe wordt decaf koffie gemaakt?

Het drinken van koffie zonder cafeïne is voor velen al een nieuwe standaard. Met nieuwe decaf methodes is cafeïnevrije koffie bijna hetzelfde als gewone koffie.

Benieuwd hoe jouw koffiebonen decaf worden gemaakt? Lees dan verder!

Decafeïneren van koffiebonen

In wezen wordt gedecafeïneerde koffie gemaakt van dezelfde koffiebonen als normale koffie. De smaak en het aroma van koffie zijn grotendeels afhankelijk van de soort koffieboon. Ook de herkomst en de branding spelen hierbij een rol. 


Gedecafeïneerde koffiebonen ondergaan echter een verwerking die de cafeïne eruit haalt maar de smaak behoudt. Het doel is om zo veel mogelijk cafeïne te verwijderen zonder de smaak van koffie te verliezen. In dit artikel leggen wij de verschillende manieren uit.


De mythe van cafeïne ‘vrije’ koffie


Wanneer we ‘cafeïnevrije koffie’ horen, dan verwacht je dat de koffie vrij is van cafeïne, toch? Helaas is niets minder waar. Tijdens het decafeïneren blijft er altijd een klein beetje cafeïne achter. Het mag dus eigenlijk niet cafeïnevrij genoemd worden.


Per methode verschilt dit percentage aan achtergebleven cafeïne. Deze verschillen zijn gelukkig minimaal en verwaarloosbaar. Je kan er vanuit gaan dat wanneer je decaf koffiebonen koopt je nauwelijks cafeïne binnenkrijgt. 


persoon met cafeïne vrije koffie

De verschillende manieren van decafeïneren

Oplosmiddel Methode

Bij deze methode worden oplosmiddelen gebruikt om de cafeïne uit de koffiebonen te halen. Meestal wordt methyleenchloride of ethylacetaat gebruikt.

De bonen die nog cafeïne bevatten worden geweekt in het oplosmiddel, dat de cafeïne oplost. Vervolgens wordt het oplosmiddel verwijderd, en de bonen worden opnieuw gedroogd.


Voor- en nadelen:

Zeer efficiënte methode van decafeïneren. Toch maken sommigen mensen zich zorgen over het gebruik van de chemische oplosmiddelen. Er bestaat een mogelijkheid dat er restanten in de koffie kunnen zitten.

Koolstofdioxide Decaf (CO2-methode)

Deze methode maakt gebruik van vloeibaar koolstofdioxide (CO2) om cafeïne uit de bonen te halen. Onder hoge druk en lage temperatuur wordt CO2 door de bonen geleid, waarbij het de cafeïne oplost. Vervolgens wordt het CO2 opnieuw gebruikt voor andere partijen bonen.


Voor- en nadelen:

Het is een milieuvriendelijke methode omdat er geen chemicaliën worden gebruikt. De koffiesmaak blijft doorgaans beter behouden.


Ethylacetaat methode

Ethylacetaat is een chemische verbinding die van nature voorkomt in fruit. Bij deze methode wordt ethylacetaat vaak gewonnen uit fruit en gebruikt als oplosmiddel. De bonen worden hierin geweekt om de cafeïne op te lossen. Vervolgens worden ze grondig gewassen en gedroogd.


Voor- en nadelen:

Het is een natuurlijk afgeleid oplosmiddel. Sommige mensen maken zich wel zorgen over de invloed op de smaak van de koffie.


De DCM methode

De naam van deze methode komt van het extractiemiddel dat wordt gebruikt, namelijk dichloormethaan (DCM). Dit is een organische verbinding die gebruikt wordt als oplosmiddel in de voedselindustrie.

Om de koffiebonen cafeïnevrij te maken worden de groene koffiebonen vochtig gemaakt met water. Hierna worden ze een half uur in het extractiemiddel geweekt.

Dit moet meerdere keren gedaan worden totdat de cafeïne is opgelost. Hierna worden de koffiebonen voor een lange periode gestoomd om ervoor te zorgen dat alle DCM verdwijnt. Als laatste stap worden de bonen gedroogd met warme lucht en gekoeld met koude lucht.


Voor- en nadelen:

Een lang proces om te decafeïneren met gebruik van chemicaliën. Toch staat het bekend als een relatief efficiënte manier. Smaken en aroma’s blijven ook hier goed behouden.

Swiss Water methode

De Swiss Water decaf methode maakt gebruik van heet water om de bonen voor te weken. Het water trekt de cafeïne en andere opgeloste stoffen uit de bonen. Het cafeïnehoudende water wordt vervolgens door actieve koolstof geleid, die de cafeïne opneemt. De bonen worden opnieuw ondergedompeld in het gezuiverde water om hun smaak terug te absorberen.

De Kaldi Rainforest Decaf koffiebonen zijn gedecafeïneerd via de Swiss Water methode.


Lees hier in detail over deze revolutionaire methode.


Voor- en nadelen:

Het is een natuurlijke en milieuvriendelijke methode, zonder gebruik van oplosmiddelen. De smaak van de koffie blijft goed behouden.

Conclusie​

Elke decaf methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor een bepaalde methode kan variëren afhankelijk van de producent en de consument. Sommige mensen geven de voorkeur aan de Swiss Watermethode vanwege de natuurlijke benadering en behoud van smaak. Anderen geven de voorkeur aan de CO2-methode vanwege de milieuvriendelijkheid.


Het is belangrijk om te weten welke methode is gebruikt bij de productie van decaf koffie. Vooral als je specifieke voorkeuren hebt voor smaak, milieuoverwegingen of gezondheid. Wil je een bewuste keuze maken wanneer je decaf koffie drinkt? Probeer dan onze decaf eens uit! Heerlijke cafeïnevrije koffiebonen, gemaakt met de Swiss Water methode!

Melk schenken over caffeïne vrije espresso

Lees ook onze blogs

Buiten deze interessante blogs over diverse manieren van koffiezetten zijn er ook nog andere blogs bij ons op de website te vinden die je kan lezen. Lijkt jou het nou leuk om is een kijkje te nemen op die pagina klik dan hier.

Clarico-Text-Image