True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Espresso koffie

Wat is espresso koffie?

Een espresso is een klein kopje koffie (25-30 ml) waarbij heet water onder hoge druk snel (in 22,5 Kaldi koffiebonen bestellentot 27,5 seconden) door de koffie geperst wordt om er de oliën en andere aromatische bestanddelen aan te onttrekken. Espresso heeft een laag van dik schuim bovenop de koffie, ook wel crema genoemd. De koffie heeft en sterke explosieve smaak met veel body en is gemiddeld 10 keer zo sterk als filterkoffie.

Wat is crema?

Voor de meeste koffiedrinkers is een van de belangrijkste kenmerken van een espresso niet alleen de sterkte van de koffie, maar ook de crema: het goudbruine laagje op je espresso. Deze vertelt je namelijk in ieder geval twee dingen over de espresso. Ten eerste, of de koffie relatief vers is – hoe langer geleden deze werd geroosterd, hoe minder kooldioxide het zal bevatten, dus hoe minder dik de schuimlaag zal zijn. En ten tweede, of de kop espresso sterk of zwak is. Hoe donkerder het schuim, hoe sterker de koffie zal zijn. Om deze reden zal koffie die donkerder is geroosterd ook een donkerdere cremalaag hebben.

Hoe goede espresso zetten?

Om espresso te zetten, wordt een afgemeten hoeveelheid gemalen koffie in de piston gedaan en gestampt met een tamper. De piston wordt in de espressomachine vergrendeld en de pomp wordt vervolgens geactiveerd. De machine pompt bijna kokend water uit het reservoir in de machine via de koffie; de vloeistof druppelt vervolgens in de koffiekop hieronder.
We bieden je graag de nodige informatie over hoe je onze koffie zet om de beste resultaten te krijgen. Een goed recept gaat over nauwkeurige metingen zoals:

  • Het gewicht van gemalen koffie om te gebruiken in gram (g).
  • De hoeveelheid vloeistof die je uit die koffie moet produceren (ml).

  • Hoe lang het brouwproces moet duren.

  • Hoe heet het water moet zijn om te zetten.

Welke maling voor espresso?

Het doel bij het zetten van een espresso is om de machine binnen een bepaald tijdsbestek de gewenste hoeveelheid koffie te laten produceren. Het recept kan bijvoorbeeld aangeven dat we 9 g gemalen koffie willen zetten en ongeveer 25 ml koffie moeten produceren in 27-29 seconden. Om dit te bereiken, hebben we controle nodig over hoe snel het water stroomt over de gemalen koffie.
De snelheid waarmee het water door de koffie stroomt, bepaalt de smaak van de espresso. Als het water te langzaam door de koffie geperst wordt, worden er te veel smaken uit de koffie gehaald en heeft de espresso een bittere, rokerige en zeer harde smaak. Als het water te snel doorstroomt, extraheren we niet genoeg van de koffie en smaakt hij erg zuur en zwak.
Je kunt de waterstroom door de koffie reguleren door de hoeveelheid koffie die we gebruiken (hoe meer koffie in de piston, des te langer het duurt voordat het water is doorgestroomd) en de grootte van de koffiedeeltjes (de maling) aan te passen.
Hoe fijner je de bonen maalt, hoe makkelijker het is om de koffie te onttrekken en hoe minder water je daarvoor nodig hebt. Espresso heeft dan ook een fijne maling nodig omdat de doorlooptijd kort is (minder dan 30 seconden). Hoe grover de maling, des te minder sterk de espresso.

Probeer zoveel mogelijk dingen constant te houden en slechts één variabele tegelijk te wijzigen als je kunt. Als je een teleurstellende espresso krijgt, probeer dan eerst de maalgraad te wijzigen, want als dit verkeerd is, zal het proberen om iets anders te wijzigen je ook niet de gewenste resultaten opleveren. De kunst is: blijven oefenen 

Er wordt vaak gevraagd wat de beste koffiebonen zijn. Er is echter geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het is namelijk een kwestie van smaak, waar gaat je persoonlijke voorkeur naar uit? Er zijn wel een aantal richtlijnen waar je op kunt letten bij het kopen van koffiebonen, waardoor jij de koffie kunt zetten die het beste bij jouw smaakvoorkeuren past.

Kaldi webshop

Koffiebonen producten

Ontvang aanbiedingen per mail

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

Franchisenemers gezocht

Start je eigen Kaldi koffie & thee vestiging

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.