True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Welke koffie moet je kiezen?

De koffiewereld staat niet stil en het koffie assortiment is vandaag de dag ontzettend breed. Je hebt heel veel verschillende, uiteenlopende smaken, maar ook verschillende manieren om koffie te zetten. Een speciaalzaak biedt vaak een interessante keuze aan kwaliteitsbonen, welke met zorg geselecteerd en gebrand zijn. Vervolgens kun je in de winkel kiezen of en hoe je je koffiebonen gemalen wilt hebben, grof of fijn gemalen. Uiteraard kun je de bonen ook zelf malen, verser kan je het niet krijgen!

Gemalen koffiebonen, hoe en wat?

Voordat je je koffie kunt zetten moet je de koffiebonen malen, of je nou een filterkoffie of eenKoffiebonen bestellen espresso wil maken. Elke bereiding van koffie vraagt om een andere maling. Als je een volautomatische machine hebt, worden de bonen automatisch gemalen door de machine zelf, voor alle andere zetwijzen gebruik je een koffiemolen om de gebrande bonen te malen. Er zijn verschillende molens die elk een eigen maling geven met een specifieke kwaliteit en toepasing.

De juiste maling hangt af van de soort koffie die je wilt gaan zetten. Zo hoort de maling voor een espresso zo fijn mogelijk te zijn. Bij een lungo (gewone koffie) kunnen de koffiebonen al weer wat grover gemalen worden. Wanneer je de koffie te slap vindt, probeer dan een fijnere maling. Zo krijgt het water meer tijd om door de koffie geperst te worden. Vind je de koffie te sterk of te bitter? Stel dan de maling grover in.

In onderstaande tabel vind je een globaal overzicht van de maalfijnheid per zetmethode. Het verschilt per koffiemolen hoe je deze hierop moet instellen.

Zetmethode Maalfijnheid
Cafetière Zeer grof
Filter Grof
Snelfilter Grof
Espresso Fijn
Turkse koffie Zeer fijn

 

Wat verstaan we onder cafeïnevrije koffie?

Koffie staat onder andere bekend om het stimuleren van de hersenen en dat het je actief en alert maakt. Dit komt door het stofje cafeïne dat standaard in koffie zit. Sommige mensen willen wel koffie drinken, maar niet die extra energie ervan krijgen omdat ze dan bijvoorbeeld ’s nachts slecht slapen, en drinken daarom cafeïnevrije koffie. De methode om koffie cafeïnevrij te maken wordt vrijwel altijd uitgevoerd op ongebrande bonen en begint met het stomen van de bonen. Vervolgens worden ze gespoeld met organische oplosmiddelen waardoor de cafeïne uit de koffiebonen verdwijnt. Dit wordt zo’n 8 á 12 keer herhaald zodat het voldoet aan de EU-norm van 99,9% cafeïnevrije bonen. Daarnaast probeert men uiteraard de kenmerkende smaak van koffie te behouden. Koffie bevat namelijk meer dan 400 stoffen die belangrijk zijn voor de smaak en aroma van de uiteindelijke drank: het is daarom van belang om alleen de cafeïne te verwijderen en de andere stoffen op hetzelfde niveau te behouden.

Wil jij wel de smaak van koffie, maar niet de effecten van cafeïne? Probeer dan eens een van onze cafeïnevrije koffies.

Welke koffiepads moet ik kiezen?

In 2001 introduceerden Philips en Douwe Egberts hun nieuwe koffiezetsysteem, waarmee je met 1 druk op de knop makkelijk een kopje koffie kon zetten. Vandaag de dag hebben heel veel mensen een Senseo apparaat in huis, maar horen we steeds vaker: “Welke koffiepads moet ik nou kopen om een lekker bakkie te drinken?” of “Ik vind veel koffiepads zo slap en smaakloos, welke koffiepads moet ik kiezen?”. Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar vaak worden wat sterkere koffiepads aangeraden om goede koffie te zetten. Daarnaast speelt de kwaliteit van de koffie in de pads een grote rol. In de koffiepads van Kaldi, verkrijgbaar in 3 verschillende smaken, zit hoogwaardige kwaliteit koffie, zodat je ook uit je Senseo apparaat een goede kop koffie kunt krijgen. Als laatste tip is het goed om eerst wat heet water door je apparaat te laten lopen voordat je de koffie zet. Hierdoor komen de smaken en aroma’s optimaal tot hun recht en ben je in ieder geval verzekerd van een warme bak koffie, gezet met de juiste watertemperatuur.

Welke koffiebonen gebruik je voor een Jura machine?

Je hebt een mooie Jura machine op je aanrecht staan en hier wil je uiteraard de beste koffie mee zetten. Er is koffie in vele kwaliteiten en je zult begrijpen dat koffie met een hoge kwaliteit beter voor je machine is dan koffie met een lagere kwaliteit en daarmee dus betere koffie zet. Waar zit dat hem dan in? Dit is o.a. afhankelijk van het koffieras, de plukmethode en de branding van de koffiebonen. Je kan voor een Jura machine dan ook het beste Arabica koffiebonen van hoge kwaliteit gebruiken. Voor deze keuze zijn een aantal redenen:

– Zo is de Robusta koffieboon harder dan de Arabica koffieboon waardoor het (als je goedkope Robusta bonen hebt) de maalschijven in de Jura machine sneller doen verslijten.

– Bij goedkopere melanges is de kans groter op steentjes van de plantage tussen de koffiebonen. Deze worden uit de koffie gefilterd door de koffiebrander. Met goede verzorging en vakmanschap zal de koffiebrander de koffie vrijhouden van steentjes.

– Daarnaast zijn donker gebrande koffiebonen knapperiger dan licht gebrande koffiebonen. Licht gebrande koffiebonen zijn harder en wat taaier, waardoor de maalmolen met lichte koffiebonen meer moeite heeft dan met donkere koffiebonen.

De koffiebonen van Kaldi zijn qua kwaliteit allemaal geschikt voor jouw Jura machine, nu is het nog een kwestie van smaak met welke koffiesoort jij jouw lekkerste kopje koffie zet.


Koffiebonen assortiment

Ontvang aanbiedingen per mail

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

Bezoek de Kaldi koffie & thee webshop

Bekijk ons assortiment

Franchisenemers gezocht

Start je eigen Kaldi koffie & thee vestiging

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.