Kaldi Specialty - juni 2024
Indonesia - Ontsoroh
In april van 2024 introduceerde Kaldi de Specialty koffie Ontsoroh uit Indonesië. Een fruitige en bijzondere specialty koffie met complexe smaken en aroma's. Een perfecte inleiding van de zomer om ook bij warm weer van te genieten.
Aroma
Complex, fruitig en verfrissend
Body
Rond mondgevoel
Zuurgraad
Lichte zuurgraad met fruitige tonen
Afdronk
Fruitige nasmaak met subtiele afdronk
Over de Indonesia Ontosoroh Specialty
Plantages: Enrekang Karangan
Locatie: Sulawesi, Indonesië
Cultivars: Arabica
Hoogte: 1.600 - 1.850 meter boven zeeniveau
Importeur: This Side Up Coffees
Geven over de toekomst van koffie
De Indonesische koffie behoort tot de beste ter wereld, maar concurrentie tussen gewassen, lage prijzen en gebrek aan infrastructuur hebben de reputatie geschaad. Boeren produceren vooral grondstoffen of geen koffie. Enrekang is hierop geen uitzondering. Yolan Tirta vroeg zich af of speciale koffie een betrouwbare bron van inkomsten voor boeren kon worden. In 2010 begon hij met het planten van rassen en investeerde in droogkoepels, molens en pakhuizen voor boerenpartners.
Verwerking van de koffie
Volledig gewassen: De bessen worden op het rijpste punt geoogst, diezelfde dag verpulpt en overgebracht naar een wasstation waar de koffie gedurende 14 dagen onder water wordt gefermenteerd. Vervolgens wordt de koffie gedroogd op rekken onder een hut met gesloten dak.
Anaeroob natuurlijk: De bessen worden op het rijpste punt geoogst en gedurende 4-6 dagen in anaërobe zakken bewaard, of totdat er een vleugje bananensmaak ontstaat. Vervolgens worden ze 24 tot 27 dagen gedroogd in een gesloten luchtdrooghut.