Kaldi Specialty - maart 2024

Nicaragua - Finca La Joya

In maart van 2024 bracht Kaldi de Specialty koffie Finca La Joya uit Nicaragua uit. Een zeer bijzondere specialty koffie met smaken en aroma's van onderandere framboos en tamarinde, een fijne zuurgraad en rond mondgevoel.

 < Terug naar het specialty archief  

Kaldi Nicaragua - Finca La Joya specialty koffie - maart 2024
Aroma Specialty koffie Peru Churupampa
Aroma

Dik en fruitig

Body Specialty koffie Peru Churupampa
Body

Rond mondgevoel met fijne zuurgraad

Zuurgraad Specialty koffie Peru Churupampa
Zuurgraad
Tamarinde, limoen en ananas
Afdronk Specialty koffie Peru Churupampa
Afdronk

Tonen van framboos

Nicaragua - Finca La Joya

Plantages: Ibis Adamick

Grootte: 9 hectare

Hoogte: 1.350 meter boven zeeniveau

Locatie: Nueva Segovia, Nicaragua

Cultivars: Mundo Novo, Catuaí, Caturra, Bourbon, Maracaturra, Pacamara, Java, Parainema, Geisha, Typica

Exporteur: Café Vidita

Importeur: This Side Up-koffie

Kaldi Nicaragua Finca La Joya Specialty Koffie Smaken
Kaldi Specialty - Nicaragua Finca La Joya

Maak kennis met Ibis

Ibis is opgegroeid tussen de koffie, die al meer dan 100 jaar in zijn familie zit. Als vierde generatie koffietelers in de familie is Ibis een uiterst deskundige koffieproducent en Q-grader geworden. Naast het beheren van zijn land in Nueva Segovia, werkt Ibis fulltime in het laboratorium van Santa Lucila (Café Vidita), waar hij hoofd kwaliteitscontrole is van de exporteur. In de loop der jaren heeft hij de ervaring en stabiliteit verworven om op deze manier te diversifiëren, en is hij een waardevolle aanwinst geworden voor het exportbedrijf in de regio.

De Finca La Joya koffieplantage

Finca la Joya is een door de familie beheerde plantage gelegen in Nueva Segovia, in het noorden van Nicaragua, dicht bij de Hondurese grens. De plantage ligt in een zeer bergachtig en dicht bebost gebied, wat steeds meer bekend komt te staan om de natuurlijk schoonheid. Vooral dankzij het opkomende ecotoerisme en de populariteit van de spectaculaire watervallen en warmwaterbronnen. Naast koffie groeien ze bij 'La Joya' ook bananen, taro, sinaasappels en bloemen. 

Kaldi Specialty - Nicaragua Finca La Joya Verweking
Kaldi Specialty - Nicaragua Finca La Joya Verweking

Verwerking van de koffie

De koffiebessen worden geoogst op hun rijpste punt, geselecteerd en via natuurlijke methode verwerkt. Vervolgens worden ze in geventileerde dozen naar Santa Lucila vervoerd voor droogmalen, sorteren en exporteren. Tijdens het seizoen maakt Ibis soms ongeveer twee retourritten vanaf zijn plantage naar de drogerij. Dit is een lang proces, aangezien er niet zoveel dozen op de vrachtwagen passen en de onverharde weg hobbelig en moeilijk te berijden is.

Branden van de koffie

Special Roast gebruikt een 22kg Probat UG22-brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de 'first crack' wordt de koffie nog eens 25% van de tijd.