Kaldi Specialty - maart 2024
Nicaragua - Finca La Joya
In maart van 2024 bracht Kaldi de Specialty koffie Finca La Joya uit Nicaragua uit. Een zeer bijzondere specialty koffie met smaken en aroma's van onderandere framboos en tamarinde, een fijne zuurgraad en rond mondgevoel.
Nicaragua - Finca La Joya
Plantages: Ibis Adamick
Grootte: 9 hectare
Hoogte: 1.350 meter boven zeeniveau
Locatie: Nueva Segovia, Nicaragua
Cultivars: Mundo Novo, Catuaí, Caturra, Bourbon, Maracaturra, Pacamara, Java, Parainema, Geisha, Typica
Exporteur: Café Vidita
Importeur: This Side Up-koffie
Maak kennis met Ibis
Ibis is opgegroeid tussen de koffie, die al meer dan 100 jaar in zijn familie zit. Als vierde generatie koffietelers in de familie is Ibis een uiterst deskundige koffieproducent en Q-grader geworden. Naast het beheren van zijn land in Nueva Segovia, werkt Ibis fulltime in het laboratorium van Santa Lucila (Café Vidita), waar hij hoofd kwaliteitscontrole is van de exporteur. In de loop der jaren heeft hij de ervaring en stabiliteit verworven om op deze manier te diversifiëren, en is hij een waardevolle aanwinst geworden voor het exportbedrijf in de regio.
De Finca La Joya koffieplantage
Finca la Joya is een door de familie beheerde plantage gelegen in Nueva Segovia, in het noorden van Nicaragua, dicht bij de Hondurese grens. De plantage ligt in een zeer bergachtig en dicht bebost gebied, wat steeds meer bekend komt te staan om de natuurlijk schoonheid. Vooral dankzij het opkomende ecotoerisme en de populariteit van de spectaculaire watervallen en warmwaterbronnen. Naast koffie groeien ze bij 'La Joya' ook bananen, taro, sinaasappels en bloemen.
Verwerking van de koffie
De koffiebessen worden geoogst op hun rijpste punt, geselecteerd en via natuurlijke methode verwerkt. Vervolgens worden ze in geventileerde dozen naar Santa Lucila vervoerd voor droogmalen, sorteren en exporteren. Tijdens het seizoen maakt Ibis soms ongeveer twee retourritten vanaf zijn plantage naar de drogerij. Dit is een lang proces, aangezien er niet zoveel dozen op de vrachtwagen passen en de onverharde weg hobbelig en moeilijk te berijden is.
Branden van de koffie
Special Roast gebruikt een 22kg Probat UG22-brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de 'first crack' wordt de koffie nog eens 25% van de tijd.