Kaldi Specialty - September 2023

Nicaragua Santa Lucila Rojo

Voor september 2023 bracht Kaldi de Nicaragua Santa Lucila Rojo Specialty koffie uit. Een unieke koffie uit Nicaragua met een afgeronde body, met subtiele tonen van melkchocolade en een afdronk van bruine suiker.

 < Terug naar het specialty archief

Nicaragua Santa Lucila Rojo
Aroma Specialty koffie Peru Churupampa
Aroma

Bloemig, oranjebloesem, hints van melkchocolade.

Body Specialty koffie Peru Churupampa
Body

Rond mondgevoel, hazelnoot, chocolade.

Zuurgraad Specialty koffie Peru Churupampa
Zuurgraad

Citrus, sinaasappel. duidelijke uitstraling, maar niet stringent.

Afdronk Specialty koffie Peru Churupampa
Afdronk

Gevoel van bruine suiker, met milde zuurgraad.

Nicaragua Santa Lucila Rojo

Plantages: Paguaga family

Locatie: Ocotal, Nicaragua

Cultivars: Caturra Arabica, gele en rode caturra, villassarchi

Exporteur: Café Vidita

Importeur: This Side Up-koffie

Nicaragua Santa Lucila Rojo - Plantage

Over de plantages

Los Congos, Las Brumas, La Iguana, La Española en La Portuguesa bevinden zich allemaal in Nueva Segovia, een bekende koffieregio omringd door gemeenschappen die al lang profiteren van koffie.

Bij de Santa Lucila droogmolen worden de partijen van deze plantages binnengebracht, geproefd en ingedeeld in smaakcategorieën. Vervolgens laten ze het aan de klanten, in dit geval This Side Up, over om te vragen naar een bepaald kenmerkend profiel. We hebben besloten om de twee smaken van de mengsels die we in onze vorige samenwerking hadden te recreëren, en het is opmerkelijk hoe nauw de Rojo en Amarillo mengsels overeenkomen met onze wensen.

Over de Paguaga familie 

De Paguaga-familie beheert vijf koffieplantages in deze regio en slaagde er zelfs in om de bergtoppen van hun eigendommen te beschermen en ze tot een natuurreservaat te verklaren. Rina en René streven ernaar hun plantages tot een model te maken dat andere boeren in de regio kunnen volgen, en ze doen dit met een systematische aanpak. De bodem wordt zorgvuldig geanalyseerd en er worden gedurende het hele jaar strikte voedingsplannen voor de bomen uitgevoerd. Ze werken echt aan gezonde, gelukkige plantages.

Nicaragua Santa Lucila Rojo - Familie
Nicaragua Santa Lucila Rojo - Verwerking

Verwerking van de koffie 

Koffie wordt met de hand geplukt, gemeten en ontpulpt zonder water. Kort daarna fermenteert het in de tanks gedurende 15 tot 36 uur. Vervolgens wordt het gewassen en naar de Santa Lucila Drymill vervoerd, waar het wordt verwerkt totdat het een vochtigheidsgraad van 11 graden bereikt. Koffie wordt verpakt in zakken van 69 kg.

Branden van de koffie

Special Roast maakt gebruik van een 22 kg Probat UG22 brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de eerste kraak wordt de koffie voor de resterende 25% van de tijd gebrand. 

Prijsverdeling 

61 % - Het percentage van de verkoopprijs dat de Paguaga-familie aan de boeren betaalt voor hun natte perkament.

10% - Totale kosten voor het drogen en de droge verwerking van de koffie. Dit omvat het perfect drogen op verhoogde bedden, en verwerken, sorteren, classificeren in ultramoderne apparatuur voordat het wordt geëxporteerd.

8% - De geschatte totale verzendkosten en vergoedingen van Ocotal, Nicaragua naar Amsterdam, Nederland.

5% - Gemiddelde financieringskosten die we aan sociale geldverstrekkers en banken moeten betalen - simpelweg omdat we niet het geld op de bank hebben om zulke grote hoeveelheden koffie in één keer te kopen. Dit zorgt voor onmiddellijke betaling aan Cafe Vidita wanneer de koffie de haven verlaat.

16% - Compensatie voor This Side Up voor de tijd en middelen die worden besteed aan het importeren van deze koffie. Het werk omvat financiering, opslag, beheer van export, import en verzendbureaucratie, Q-beoordeling, monstername en promotie van deze koffie.

Nicaragua Santa Lucila Rojo - Prijsverdeling