Kaldi Specialty - april 2024

Tanzania - Marangu Peaberry

In april van 2024 introduceerde Kaldi de Specialty koffie Marangu Peaberry uit Tanzania. Een zeer bijzondere specialty koffie met smaken en aroma's van onderandere bessen, rodel appel en een bijzondere droge body als een Concord druif.

 < Terug naar het specialty archief

Kaldi Specialty April - Tanzania - Marangu Peaberry

Aroma

Bessen en zwarte thee

Body

Aangename droogte zoals te vinden in een Concord druif

Zuurgraad

Appelzuur, zoals een rode appel

Afdronk

Framboos en steenvruchten

Over de Marangu Peaberry specialty

Plantages: Marangu coöperatie, 35 boeren

Grootte: 24 hectare

Locatie: Dicht bij Nkoaranga, noordelijk Tanzania

Cultivars: Arabica Bourbon (Jackson, Mbirizi) en Kent

Hoogte: 1.400 - 1.800 meter boven zeeniveau

Exporteur: Wanza

Importeur: This Side Up Coffees

Maak kennis met Rebecca

Toen Rebecca in 2011 terugkeerde naar het land van haar moeder, waar haar familie al generaties lang koffie verbouwde. Hier begon zij met het interviewen van boeren in het Kilimanjaro-gebied, om de echte behoeften, strijd en uitdagingen van hen te begrijpen. Ze begreep dat de meeste boeren moeite hadden om het hoofd boven water te houden nadat de wereldwijde koffieprijs in de jaren '90 was gedaald, en Rebecca zocht manieren om boeren meer te laten verdienen met hun koffie. Ze wilde vooral langetermijnvoordelen creëren voor koffieproducenten door een solide netwerk van kleine, democratische en onafhankelijke coöperaties, organisaties en individuen op te zetten die zich inzetten om de beste koffie op de best mogelijke manier te verbouwen. Rebecca en haar team bij Wanza merkten al snel op dat de gemeenschap graag een verandering wilde bewerkstelligen, dus veranderden de gesprekken geleidelijk in een door de gemeenschap geleid initiatief om de kwaliteit en kwantiteit van koffie te verbeteren en kopers te vinden die bereid waren betere prijzen te betalen.


Verwerking van de koffie

De bessen worden ontpulpt met eenvoudige handontpulpmachines en strikt gewassen op dezelfde dag dat ze worden geplukt. Vervolgens worden ze dubbel nat-gefermenteerd (2x 18 uur), in de schaduw gedroogd en daarna in de zon gedroogd op verhoogde bedden. De koffie is een peaberry, wat betekent dat in tegenstelling tot de normale twee koffiebonen in een bes, er slechts één is. Het is een ronde boon en heeft daarom specifieke smaakeigenschappen.

Branden van de koffie

Special Roast gebruikt een 22kg Probat UG22-brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de 'first crack' wordt de koffie nog eens 25% van de tijd.

Prijsverdeling

53% - Het bedrag dat Wanza betaalt voor hun gedroogde perkament, of de boerderijprijs.


14% - Dit omvat alle kosten voor droogmalen (betaald aan City Coffee Ltd in Moshi), voorbereiding van de koffie voor export en documentatie.


13% - Lokale transportkosten naar Dar es Salaam + overzees transport naar Rotterdam, Nederland.


15% - Compensatie voor de tijd en middelen die zijn besteed aan het tot leven brengen van deze relatie en koffie. Ons werk omvat het opbouwen van relaties met partners op de oorsprong in het veld, het vinden van markten voor de koffies, het koppelen van boeren aan plattelandsbanken en NGO-partners, het regelen van de export- en importkanalen, Q-beoordeling, bemonstering.


5% - Gemiddelde financieringskosten die we moeten betalen aan geldverstrekkers - simpelweg omdat we niet over het geld beschikken om zo'n grote hoeveelheden koffie in één keer te kopen. Dit zorgt voor onmiddellijke betaling aan de boeren wanneer de koffie de boerderij of de haven verlaat.