Kaldi Specialty - maart 2025

Tanzania - Marangu Peaberry

In maart van 2025 introduceerde Kaldi de Specialty koffie Marangu Peaberry uit Tanzania. Een zeer bijzondere specialty koffie met smaken en aroma's van onderandere bessen, rodel appel en een bijzondere droge body als een Concord druif.

 < Terug naar het specialty archief

Tanzania Marangu Peaberry Specialty

Aroma

Bessen en zwarte thee

Body

Aangename droogte zoals te vinden in een Concord druif

Zuurgraad

Appelzuur

Afdronk

Framboos en steenvruchten

Over de Tanzania Marangu Peaberry koffie

Plantages: Marangu-coöperatie, 35 boeren

Grootte: 24 hectare

Hoogte: 1.400 - 1.800 meter boven zeeniveau

Locatie: Dicht bij Nkoaranga, noordelijk Tanzania

Cultivars: Arabica Bourbon (Jackson, Mbirizi) en Kent

Exporteur: Wanza

Importeur: This Side Up Coffees


Maak kennis met Rebecca

Toen Rebecca in 2011 terugkeerde naar het land van haar moeder, waar haar familie al generaties lang koffie verbouwde. Hier begon zij met het interviewen van boeren in het Kilimanjaro-gebied, om de echte behoeften, strijd en uitdagingen van hen te begrijpen. Ze begreep dat de meeste boeren moeite hadden om het hoofd boven water te houden nadat de wereldwijde koffieprijs in de jaren '90 was gedaald, en Rebecca zocht manieren om boeren meer te laten verdienen met hun koffie. Ze wilde vooral langetermijnvoordelen creëren voor koffieproducenten door een solide netwerk van kleine, democratische en onafhankelijke coöperaties, organisaties en individuen op te zetten die zich inzetten om de beste koffie op de best mogelijke manier te verbouwen. Rebecca en haar team bij Wanza merkten al snel op dat de gemeenschap graag een verandering wilde bewerkstelligen, dus veranderden de gesprekken geleidelijk in een door de gemeenschap geleid initiatief om de kwaliteit en kwantiteit van koffie te verbeteren en kopers te vinden die bereid waren betere prijzen te betalen.


Over de plantage

De Marangu-coöperatie is opgericht als reactie op de uitdagingen waarmee boeren in de Kilimanjaro-regio te maken kregen na de wereldwijde daling van de koffieprijzen in de jaren 90. Onder leiding van Rebecca en het Wanza-team werken de boeren samen in een democratische en onafhankelijke structuur, gericht op het verbeteren van zowel de kwaliteit als de opbrengst van hun koffie.

Over de plantage Tanzania Marangu Peaberry

Over de boeren

De boeren van Marangu zetten zich in voor duurzame teelt en eerlijke handel. Dankzij de oprichting van Wanza als exportbedrijf kunnen zij de hoge kwaliteitsnormen van Aranga evenaren en betere prijzen ontvangen voor hun koffie. Het netwerk van kleinschalige boerenorganisaties versterkt niet alleen hun economische positie, maar draagt ook bij aan de gemeenschap als geheel.

Verwerken van de koffie

De koffiebessen worden met de hand ontpulpt en direct gewassen op de dag van de oogst. Daarna worden ze twee keer nat gefermenteerd (twee keer 18 uur), in de schaduw gedroogd en vervolgens op verhoogde droogbedden in de zon verder gedroogd. De koffie is een peaberry, wat betekent dat er slechts één ronde boon per bes groeit, wat een unieke smaak oplevert.


Branden van de koffie

De koffie wordt gebrand met een Probat UG22-machine uit 1965. Het brandproces duurt 10 minuten, waarvan 25% na de eerste crack, om de complexe smaaktonen optimaal te behouden.

Prijsverdeling

53% gaat naar de boeren (boerderijprijs voor gedroogde pergamino-koffie)

14% voor verwerking en exportvoorbereiding (droogmolen en documentatie)

13% transportkosten (intern vervoer en export naar Nederland)

15% vergoeding voor This Side Up (voor relatiebeheer, marktontwikkeling en kwaliteitscontrole)

5% financieringskosten (voor directe betaling aan de boeren bij verzending)