Kaldi Specialty - December 2023

Uganda Gonyobendo

Voor december 2023 bracht Kaldi de Uganda Gonyobendo specialty koffie uit. Een unieke koffie uit Uganda met smaken en aroma's van pure chocolade, gedroogde bessen en citrus.

 < Terug naar het specialty archief

Kaldi Specialty - Uganda Gonyobendo
Aroma Specialty koffie Peru Churupampa
Aroma

Pure chocolade, gedroogde bessen & citrus

Body Specialty koffie Peru Churupampa
Body

Rond mondgevoel met een stevige body als honing

Zuurgraad Specialty koffie Peru Churupampa
Zuurgraad

Tonen van citrus & druiven

Afdronk Specialty koffie Peru Churupampa
Afdronk

Amandel & rode bessen

Uganda Zombo Gonyobendo

Plantages: Boerderijen in eigendom van boeren en microstations

Locatie: Ovuru Village, Paidha, Zombo District, Uganda

Cultivars: Voornamelijk SL 14

Exporteur: Zombo Coffee Partners Ltd.

Importeur: This Side Up-koffie

Smaakprofiel - Uganda Gonyobendo
Over de Uganda Gonyobendo Specialty

Over de plantages

Zombo opereert anders dan elke andere waardeketen waarin we werken. Niet alleen bezitten de boeren de microstations zelf (niet indirect via een coöperatie), maar Zombo als exportentiteit streeft ernaar om tegen 2028 voor 25% in handen van boeren te zijn. Andy Carlton, een van de oprichters, blijkt een soort ontwikkelingsgoeroe te zijn. Hij introduceerde microstations of micromolens in veel delen van Afrika (inclusief bij CPNCK in Congo: Ngula is een van zijn creaties) naar het Indonesische voorbeeld. Dit zijn kleine, betaalbare molens die worden geëxploiteerd door dorpen van maximaal 200 mensen, niet door grote coöperaties of individuele boeren. Als zodanig is Zombo een hybride van een particulier bedrijf, een boerencoöperatie, een maalstation, een NGO en een exporteur - wat een model!

Verwerking van de koffie

De Oegandese koffie is volledig gewassen. De rode, rijpe koffiekersen worden door de boer geoogst en dezelfde dag naar de microstation gebracht. Ze worden geïnspecteerd en indien nodig met de hand gesorteerd op onvolkomenheden, vervolgens in water gedompeld om de drijvende delen te verwijderen. Vervolgens wordt het gewogen en wordt een koopnota uitgegeven aan de boer, samen met een contante betaling. De kersen worden op dezelfde dag gepeld als ze zijn geleverd.

Branden van de koffie

Er wordt gebruik gemaakt van een 22 kg Probat UG22 brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd bedraagt 11 minuten. Na de 'first crack' wordt de koffie nog 25% van de tijd gebrand. Om de beste smaak en aroma te verkrijgen, heeft elke koffie of blend een uniek brandprofiel.

Verwerking van de Uganda Gonyobendo specialty
Uganda Gonyobendo Prijsverdeling

Prijsverdeling

47% - Is wat de boeren ontvangen van de prijs van groene koffie in Rotterdam. Dit is voor het verbouwen, oogsten en nat malen van de koffie.

29% - Droog malen, verpakken en exporteren door Zombo Coffee Partners.

6% - Totale verzendkosten naar Rotterdam. Goede verbindingen voor volle containerladingen waarborgen dergelijke gunstige verzendprijzen.

4% - Gemiddelde financieringskosten.

4% - Importeren, verzendbureaucratie, monstername, kwaliteitscontrole en relatiebeheer voor This Side Up Coffees.