SUMATRA KOFFIE-EILAND

Sumatra koffie-eiland

Sumatra is het op vijf na grootste eiland van de wereld en behoort bij Indonesië. Koffie wordt er geteeld in het noorden (Atjeh, Lintong) en in het zuiden (Lampung en Mangkuraja), tussen de 800 en 1.500 meter hoogte. De bonen worden gedroogd door de giling basah-methode (halfgewassen), die ze de kenmerkende blauwige kleur geeft. Het is ongebruikelijk om verschillende soorten in verschillende partijen te scheiden, dus de meeste Sumatraanse koffie zal waarschijnlijk een mengsel zijn van een aantal variëteiten.

Een bijzondere koffiesoort, afkomstig uit deze regio, is Kopi Luwak. Dit zijn bonen die worden gewonnen uit de uitwerpselen van civetachtigen. De aminozuren die tijdens het fermentatieproces zijn vrijgekomen werken tijdens het roosteren in op de pitten en zorgen voor de bijzondere smaak.

Sumatraanse koffie heeft houtachtige, kruidige tonen, veel body en heel weinig zuren. Kopi luwak heeft echter een zoet-frisse smaak. Deze hangt niet alleen af van de koffiesoort die de luwak gegeten heeft maar ook van de luwak zelf die allemaal net een iets andere smaak aan de koffie geven.

Hieronder is binnenkort de koffie afkomstig uit Sumatra te bestellen

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden