True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Thuisbarista: Koffiezetten als hobby

Thuisbarista: Koffiezetten als hobby
Thuisbarista worden? Hier lees je alle tips en trucs

Ik ben lang op zoek geweest naar een leuke, uitdagende hobby. Dat klinkt misschien gek, maar ik wilde meer ontspanning en tegelijkertijd verrijking in mijn leven. Mijn belangstelling ging uit naar het zetten van koffie. Maar hoe word je eigenlijk thuisbarista?

Koffiezetten als passie


Ik ben Ronald Krikke, 60 jaar en werkend als biologisch gewasbescherming specialist in de tomatenteelt en ik vertel je graag over mijn passie voor koffiezetten.

Koffiebonen

Het begon allemaal in Den Bosch, waar ik een patisserie ontdekte die heerlijke koffie serveerde in combinatie met een Bossche bol naar eigen recept. Ik was ontzettend gefascineerd door het hele koffiezet-spektakel. Helaas stopte deze zaak er na verloop van tijd mee. Ik had nu de keuze: op zoek gaan naar een ander koffietentje, of zelf aan de slag. Na veel gelezen te hebben over het zetten van verschillende koffies ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een espressoshop in Den Haag. Hier werd ik uitvoerig geïnformeerd over koffie en het zetten ervan. Na de nodige informatie over de keuze voor een goede machine ben ik naar buiten gegaan met een geweldige espressomachine en koffiemolen. Alle benodigdheden voor een thuisbarista waren binnen, aan het werk dus!

Experimenteren met koffie

Ik begon met experimenteren, met als doelstelling: in 22 a 24 seconden 30 ml. koffie zetten, wat niet zuur en bitter mocht smaken. Het viel echter zwaar tegen om deze doelstelling in een korte tijd te bereiken. Het afstellen van de koffiemolen, het gebruiken van de juiste hoeveelheid koffie en de manier van aanstampen zijn allemaal handelingen waar je behoorlijk wat handigheid in moet krijgen. “Waar ben ik aan begonnen?”, was mijn eerste reactie, maar opgeven wilde ik zeker niet. Ik ging door totdat ik mijn doelstelling bereikt had en na veel koffieverspilling lukte het mij uiteindelijk om mijn eerste geslaagde espresso te zetten.

Koffiebonen malen

De juiste maling is afhankelijk van het soort koffie dat je wilt gaan zetten. Voor een espresso moet de maling zo fijn mogelijk zijn, terwijl voor een americano de koffiebonen grover gemalen kunnen worden. Ik moest mijn bonenmaler regelmatig bijstellen naar fijnere of juist grovere maling, wat ik in het begin heel vreemd vond. Ik kwam erachter dat dit te maken had met de weersveranderingen: temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat je je maler regelmatig moet bijstellen. Uiteindelijk heb ik de afstelling onder controle gekregen.

Aanstampen gemalen koffie

Voor een kopje espresso gebruik je ongeveer 7 gram gemalen koffie. Vervolgens moet de koffie aangestampt worden. Onder andere de mate van aanstampen bepaalt de zettijd van de espresso. Ook dit is weer iets waar je gevoel bij moet krijgen. Na veel oefenen is het me uiteindelijk gelukt.

Zuurgraad en bittergraad koffie

Toen ik nog geen gevoel had bij het afstellen van de maler en het aanstampen van de koffie, smaakte de espresso vaak te bitter of juist te zuur. Over het algemeen is het zo dat hoe grover de maling is, des te meer zure smaken de koffie kent en hoe fijner de maling, des te bitterder de koffiesmaak is.

Melk opschuimen: maak een heerlijke cappuccino

Er zijn verschillende methoden om een schuimige cappuccino of latte macchiato te maken. Je kunt de melk met de hand opschuimen, met behulp van een garde of met een (elektrische) melkopschuimer. Het zal dus geen verrassing voor je zijn als ik ook hierin zeg dat oefening kunst baart. Ik heb hiervoor allerlei YouTube-filmpjes bekeken, erover gelezen en veel geëxperimenteerd met melksoorten. Uiteindelijk kwamen de eerste figuurtjes tevoorschijn! Mijn voorkeur qua melksoort gaat hierin uit naar biologische volle melk.

Onderhoud en schoonhouden espressomachine

Ook een koffiemachine vraagt de nodige aandacht. Om de levensduur van de koffiemachine te verlengen is het belangrijk om je machine regelmatig schoon te maken. Bij iedere kilo koffie maak ik het filterhuis schoon met een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel. Dit doe ik in combinatie met een blind filter.

Thuisbarista worden?

Zo, het cirkeltje is rond. Van het malen van de koffiebonen tot het onderhoud van je espressomachine, het draagt allemaal bij aan jouw perfecte kopje koffie. Het is niet makkelijk, maar als je genoeg passie voor koffie hebt, kun jij ook thuisbarista worden!

Ik wens je veel succes,

Ronald Krikke

Kaldi Koffiebonen

Deel deze post
Archief
Over Lavazza Koffie
Vanaf de late jaren 1800 tot vandaag heeft Lavazza gewerkt aan het bereiken van excellentie in de productie van koffie.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.