Koffiebonen kopen?

Waar moet je op letten bij het kopen van koffie?

KOFFIEBONEN VAN KALDI KOFFIE & THEE

Trends koffie 2019

Koffie is al jaren een razend populair drankje. Op elke straathoek vind je een koffiebar en de ene barista maakt nog wildere koffiebereidingen dan de andere. Ook thuis wordt er volop geëxperimenteerd, terwijl tegelijkertijd oude zetmethodes worden ‘herontdekt’. Lees over de belangrijkste koffietrends 2019.

Wat zijn de lekkerste koffiebonen?

Word een échte koffiekenner en ontdek de wereld van koffie. Kom erachter waar je op moet letten bij het kopen van koffiebonen en ontdek de beste en lekkerste koffiebonen voor jou. Lees hier ook meer over op de pagina ‘koffiebonen test‘.

Wat voor soort koffiebonen zijn er?

Koffiebonen zijn zaden van de koffieplant. Deze zaden zitten in de bessen die aan de plant groeien. Wanneer de bes rijp is, wordt hij geoogst en verwerkt. De twee bekendste koffiebonen zijn Arabica en Robusta, die weer allerlei koffieplant soorten (variëteiten) onder zich hebben. De Arabica plant groeit het best op grote hoogte en de traag groeiende, harde bonen hebben meer smaak dan de makkelijker groeiende Robusta bonen. De Arabica beschikt over een zachte en aromatische smaak terwijl de Robusta veel krachtig van smaak is en een hoger cafeïnegehalte heeft.

Waar komen koffiebonen vandaan?

Wist je dat de beste koffiebonen groeien rond de evenaar? Dat heeft te maken met het juiste klimaat. Een klimaat waar het gemiddeld warm is qua temperatuur, weinig waait en veel regent is de ideale match voor de perfecte koffieboon.

Sinds de koffieplant in de 18e eeuw in Centraal- en Zuid-Amerika voor de handel werd verbouwd, komt daar de meeste koffie over de hele wereld vandaan. Je vindt hier bijvoorbeeld de rokerige, chocoladeachtige en fruitige bonen uit de ruige, afgelegen hooglanden van Guatemala. Of de volle, zachte en nat bereide koffiesoorten uit Colombia. Maar, de grootste speler in de koffie wereldproductie is Brazilië. Brazilië levert ongeveer een derde van de totale wereldproductie. Hoogwaardige Braziliaanse koffiesoorten komen van de oude Bourbonplant en hebben vaak een lage zuurgraad, zijn zoet en hebben chocolade en nootachtige smaken.

Welke koffiebonen zijn lekker?

Je kunt koffiebonen dus echt herkennen aan hun smaak.

De Latijns-Amerikaanse landen staan, zoals gezegd, bekend om hun wijnachtige fruittonen. Verder beweren koffie experts dat de beste koffiebonen uit Afrikaanse landen komen, zoals Ethiopië en Kenia. In deze landen tref je dan ook een fruitige smaak aan met citrustonen.

De meeste koffiebonen worden nog met de hand geplukt. Waarom? Omdat de bessen van de koffieplant vaak niet tegelijk rijp zijn, waardoor eenzelfde plant soms meerdere malen geoogst moet worden. Vervolgens worden de bessen nat of droog verwerkt.

Bij de natte methode worden de koffiebonen een aantal dagen onder water gedompeld. De droge methode houdt in dat de bessen op een stenen ondergrond in de zon worden gedroogd, voor een week of twee. De manier waarop de bonen van hun omringende vruchtvlees worden ontdaan, speelt ook een rol in het karakter en de smaak van de uiteindelijke koffie. Nat bereide bonen hebben een lichtere, subtielere smaak, terwijl de droog bereide bonen, uit gebieden waar weinig water voorhanden is, een aardachtig, fruitig karakter kunnen hebben.

De koffie wordt vervolgens als groene bonen geëxporteerd. Daarna kan het brandproces beginnen: de koffieboon wordt verhit en geroosterd, wat de kleur en smaak van de koffieboon bepaalt. Licht gebrande bonen hebben een zachte, licht aromatische smaak. Hoe donkerder de bonen gebrand zijn, hoe krachtiger de smaak. De kunst is dat elke koffieboon goed tot zijn recht komt. Daarom krijgt elke koffieboon bij ons een andere benadering en dat is ook nodig, want zo zorgen wij ervoor dat de smaak van onze koffiebonen gewaarborgd blijft. Onze koffiemelangeur geeft elke koffieboon (bovenop het karakter wat de koffieboon soort al heeft) zijn eigen karakter door de precieze manier van branden. Deze brandwijze wordt qua tijd en temperatuur continu bewaakt en bijgeschaafd voor het beste resultaat en de lekkerste smaaktonen.

Wat bepaalt nog meer de smaak van koffie?koffie kopen

Zoals gezegd zijn de bekendste koffiebonen de Arabica en Robusta, die weer vertakken in verschillende variëteiten. De eerste koffieplanten die werden geteeld, zijn afkomstig uit Ethiopië. De koffieplant soort (variëteit), de Typica, wordt hier nog steeds op grote schaal geteeld. Er zijn nu veel andere variëteiten; sommige zijn natuurlijke mutaties en andere zijn het resultaat van kruising. Sommige variëteiten hebben hun eigen expliciete smaakkarakteristieken, terwijl anderen hun eigenschappen aannemen uit het terroir (het soort grond) waarin ze worden verbouwd, de manier waarop ze worden geteeld en de manier waarop ze na de oogst worden verwerkt.

De invloed van het terroir speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van de smaak. De herkomst is onder te verdelen in drie vormen van koffie. Zo heb je een single estate koffie, waarbij de koffiebonen van één plantage afkomstig zijn. Daarnaast is er de single origin koffie, waarbij de koffiebonen uit één specifieke regio komen. Ten slotte zijn er de koffie blends, waarbij koffiebonen uit verschillende regio’s en van verschillende plantages gemengd worden voor het beste resultaat. Hiermee is het koffie aanbod zeer uitgebreid en vind je verschillende smaken terug in de verschillende soorten koffie. Wil je deze verschillende smaken eens proeven en met elkaar vergelijken? Kaldi heeft speciaal voor jou een proefpakket samengesteld, waarin je verschillende soorten koffie vindt en deze kunt beoordelen. Zo kom je er makkelijk achter wat jouw favoriet is!

Hoe koffiebonen bewaren?

Koffie kan in principe niet bederven, wat wil zeggen dat je het gerust kunt drinken na de uiterste houdbaarheidsdatum. Om je koffie toch zo lang mogelijk vers te houden, hebben we een aantal bewaartips. Koffie houdt niet van hoge temperaturen, zuurstof, vocht, droogte en licht. De ideale plek om koffie te bewaren is dus in een kast waar het fris, droog en donker is. Zorg daarnaast dat je koffie koopt in een koffiezak met ventiel, waardoor de koolstofdioxide, wat een natuurlijk conserveringsmiddel in de boon is, uit de zak kan. Zo komt de koffiezak niet bol te staan. Het voordeel is dat er geen zuurstof via het ventiel bij de koffie komt, zodat de koffie zo lang mogelijk vers blijft. Is het pak koffie niet hersluitbaar? Doe de bonen of gemalen koffie dan over in een luchtdicht afsluitbare doos. Doordat de koffie afgesloten is van zuurstof, blijft de kwaliteit gegarandeerd en houd je de koffiebonen het langst vers.

Koffiebonen kiezen en bestellen

Uiteraard wil je de lekkerste koffie drinken, of je nou onderweg of thuis bent. Heb je bijvoorbeeld thuis een Jura koffiemachine staan? Dan adviseren wij Arabica koffiebonen van hoge kwaliteit, die het beste zijn voor jouw machine. Je kunt je hierover laten adviseren bij de Kaldi vestiging bij jou in de buurt. Wij hebben namelijk een groot aanbod van de beste koffiebonen, voor zowel de beginnende koffiedrinkers als voor de meer getrainde koffieleuten. We laten jou bij Kaldi allerlei verschillende soorten koffie proeven en gaan graag samen met jou op zoek naar de koffie die jij het lekkerst vindt. Hoe je deze koffie vervolgens op de beste manier zet vertellen wij je ook graag. We laten je kennis maken met verschillende zetsystemen, want de manier van koffie zetten is mede bepalend voor de smaak van jouw koffie.  Je kunt de koffiebonen ook online bestellen. Je vindt veel informatie op onze website en plaatst makkelijk een bestelling. Jouw koffiebonen zonder verzendkosten? Bestel dan voor minimaal €50 en je geniet binnen 1 tot 3 werkdagen van de lekkerste koffie!

Koffiebonen voor koffiemachine

Je hebt hem, je spiksplinternieuwe koffiemachine. Superblij ben je ermee! Maar nu komt de vraag: wat zijn de beste koffiebonen voor een koffiemachine? Uiteraard is kwaliteit zeer belangrijk, maar ook smaak is een factor in de zoektocht naar goede koffiebonen voor een koffiemachine want het moeten niet alleen de beste zijn maar ook de lekkerste koffiebonen voor je koffiemachine.

De beste koffie online bestellen

Soms heb je gewoon geen zin om je huis uit te gaan, of je hebt wellicht geen tijd. Zul je net zien dat je koffie op is; moet je dan toch maar even langs de koffie speciaalzaak? Nee, je bestelt goede kwaliteitskoffie ook gewoon online!

Ontdek de wereld van Kaldi koffie

Uit welk land komt jouw favoriete koffie? Klik op een koffieboon in onderstaande wereldkaart voor meer informatie.

Waar kun je goede koffiebonen kopen?

Kaldi heeft hoge kwaliteit koffiebonen. Je kunt de koffie direct online in onze webshop bestellen of kom langs in een van onze vestigingen. De Kaldi koffiebonen zijn speciaal geselecteerd op smaak en kwaliteit. De bonen zijn in diverse smaken en hoeveelheden verkrijgbaar. Als je zelf invloed wil uitoefenen op je maling, zijn koffiebonen het beste product. De Kaldi Fair Trade koffiebonen worden vertegenwoordigd door het Rainforest Alliance keurmerk.  Je kunt direct koffiebonen bestellen in de Kaldi webshop, of bij één van de Kaldi koffiespeciaalzaken.

Veel gestelde vragen over koffiebonen

Smaken

Je eigen smaken en het moment van de dag bepalen het karakter van koffie. Kaldi helpt je de koffie te vinden die het beste tegemoet komt aan jouw eigen smaak.

Je hebt de keuze uit de volgende smaken, deze zijn verkrijgbaar in hoeveelheden van 250 gram:

Barista’s Choice koffiebonen

Deze espressoblend van 100% Arabicabonen heeft een mooie volle crema en een afgeronde smaak. Lintung, mandheling, kalossi en flores uit Indonesië geven deze melange een uitgesproken krachtige donkere body en in combinatie met Ethiopië Sidamo en Colombia een geweldig palet van frisse kruiden. Een koffie om lang van na te genieten en een genot voor je smaakpapillen. Donker gebrand.

Brazilian Special Mild koffiebonen

Deze milde koffie van semi-washed en natural Arabica koffiebonen komt van de hooggelegen savannas van Cerrado en Sul de Minas. Een Braziliaanse mélange met een gemiddelde zuurgraad, accenten van melkchocolade en een afdronk van karamel.

Bright Colourful Guatemala koffiebonen

Subtiele accenten van vanille, chocolade en zoethout geven deze hoogland-Arabica een mild-zoete smaak en een licht-kruidige afdronk.
Een karakteristieke koffie uit Midden-Amerika met een lage zuurgraad en een rijk aroma.

Decaf Sweet Dreams koffie

Deze zachte mélange van uitsluitend Arabicabonen met een laag cafeïnegehalte, komt uit Costa Rica en Colombia. Na zorgvuldige fermentatie is de hoeveelheid cafeïne zelfs tot het minimum teruggebracht zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Espresso Evening Delight koffiebonen

Een krachtige mélange van hoogland-Arabicabonen uit drie verschillende landen. De koffiebonen uit Brazilië, Honduras en Vietnam geven deze koffie een volle, hartige smaak met een zoete karamelachtige afdronk.

Ethiopian Finest Mocha koffiebonen

Het kruidige van Sidamo en de zachtbloemige accenten van Yirgacheffe maken van deze Ethiopische mélange een ware smaaksensatie. Een aromatische koffie met een medium body en fruitige tinten van zoethout en karamel.

Kaldi Blend koffiebonen

Deze slow roasted koffie verenigt al het goede van Arabica uit Salvador, Nicaragua en Brazilië met Robusta uit Vietnam. Zachte karameltinten en een tikkeltje citrus gecombineerd met bitterzoete chocolade maken dit een koffie die voor vele zetwijzen geschikt is.

Kenyan Exotic Flower koffiebonen

Deze top Arabica uit diverse Oost-Afrika-soorten met een basis van Keniaanse koffie, kenmerkt zich door kracht en frisheid met een fruitig smaakbeeld te combineren.

Full Classic of Colombia koffiebonen

Deze Arabicabonen van hoge kwaliteit geven deze mélange een gemiddelde zuurgraad, een rijke body en een nootachtige afdronk. Deze Bucuramanga, Typica en Bourbon koffiebonen groeien op de hellingen van de bergen rond Medellin en Armenia in Colombia.

Royal Estate Java

Java Mandheling en Sumatra Lintung Arabicabonen combineren tot deze licht-wilde, kruidige koffie. Het vochtige, warme regenwoud en de vruchtbare, vulkaanachtige grond geven deze koffie een vol aroma met geur en smaak van specerijen.

Sicilian Espresso Blend

Meer dan 14 minuten roasttijd geven deze echte Italiaanse espresso zijn volle karakteristieke aroma. Een uitgebalanceerde smaak van top polished Robusta uit Vietnam en Arabica uit Brazilie en Guatamala.

Koffiebonen bestellen met het Rainforest Alliance keurmerk in onze online webshop.

Rainforest Alliance is een internationale non profit organisatie met als doel ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn te beschermen.

In hoeveelheden van 500 gram koffie zijn de volgende smaken verkrijgbaar in onze webshop:

Kaldi Rainforest Azteca Espresso extra dark koffie

Deze koffie is afkomstig uit Honduras, Peru en Nicaragua en is extra donker gebrand en geeft een krachtige espresso met een volle smaak van pure chocolade. De espresso is notig en heeft lichte karameltonen.

Kaldi Rainforest Decaf Espresso dark koffie

Deze 100% Arabica koffie, afkomstig uit Nicaragua en Colombia, is donker gebrand en geeft een krachtige espresso maar dan zonder de cafeïne. De koffie heeft een medium body en heeft frisse, notige tonen van zoethout.

Kaldi Rainforest Medellin Espresso koffie

Deze mooie, volle, ronde en lekker geurende espresso uit Colombia en Peru heeft een Arabica espresso smaak en bestaat voor 100% uit Rainforest gecertificeerde koffie.
Naast het feit dat deze koffie het Rainforest label draagt, is deze ook nog een 100% biologisch. Dubbel groen dus!

Alliance Blend

Alliance Gastronomique koffie

Restaurants die lid zijn van de Alliance Gastronomique hebben een eigen unieke koffie ontwikkeld. Deze koffie wordt uitsluitend geserveerd in de (top)restaurants die aangesloten zijn bij dit culinaire verbond en is voor de consument exclusief te verkrijgbaar bij alle koffie-en theespeciaalzaken van Kaldi. De koffie heeft een volle zoete body, met notige en frisse tonen.

Kaldi After Dinner

Deze Midden-Amerikaanse koffie wordt gekenmerkt door zijn exotische tinten van zoethout en kardemon. De volle smaak gekoppeld aan een relatief lage zuurgraad en een lange roasttijd maakt deze koffie bij uitstek geschikt om na te genieten van een heerlijk diner.

 

Kies jouw favoriete koffiebonen in de webshop!

 

* Levering binnen 3 werkdagen. De meeste bestellingen worden zelfs de volgende dag geleverd! Mits de koffiebonen of andere artikelen op voorraad zijn. Ook zijn we afhankelijk van de bezorger.

 

Kaldi heeft antwoord op al jouw vragen over koffiebonen:

 

 

koffie webshop

 

 

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden