NEDERLAND KOFFIELAND

Nederland koffieland

Nederland

In Nederland groeit geen koffie, maar er worden wel koffies uit verschillende landen gemelangeerd, waardoor blends ontstaan. Er bestaan namelijk drie vormen van koffie:
– Single estate: de koffiebonen komen van één en dezelfde plantage;
– Single origin: de koffiebonen komen uit één specifieke regio;
– Blend: een combinatie van koffiebonen uit verschillende regio’s en van verschillende plantages.

Een single estate of single origin biedt een uniek en kenmerkend karakter. De fijnproever zal hierin de grondsoort, klimaat en zonuren kunnen herkennen en beoordelen. Melanges harmoniseren daarentegen de smaak van de koffie en bieden een constante kwaliteit door de verhouding van de gemengde koffiesoorten continu te testen en waar nodig te veranderen. Maar dit is niet alles. Een goed uitgevoerde blend kan soms beter zijn dan de afzonderlijke koffiesoorten waaruit hij bestaat!

Voordat een melange gemaakt wordt, wordt de bereidingsmethode (espresso, cappuccino, filterkoffie, etc.) en de gewenste smaakbeleving (bijvoorbeeld complexe aroma’s, veel body, fruitigheid of balans) vastgesteld.

koffiebessen

Koffielanden blends

Kaldi heeft ongeveer 15 verschillende blends in haar assortiment. Deze blends bestaan uit verschillende koffiesoorten, afkomstig uit verschillende koffielanden. Al deze koffielanden voegen bepaalde eigenschappen aan de koffies toe.

koffieboon

India

Koffie in India wordt gekweekt onder een ‘dak’ van dikke, natuurlijke schaduw in ecologisch gevoelige gebieden van de westelijke en oostelijke Ghats (bergketens). India is een van de 25 biodiverse hotspots van de wereld. Het klimaat is voornamelijk geschikt voor de productie van Robusta.

De beste koffies uit India hebben vaak een zware body, een lage zuurgraad, zijn romig en bijzonder complex.

koffieboon

Indonesië

Aanvankelijk produceerde Indonesië alleen de koffieboon soort Arabica, maar in 1876 verwoestte koffieroest (bladziekte) veel van het gewas. In plaats daarvan werden Liberica koffieplant soorten geplant, maar ook deze leden later onder de bladziekte, waardoor de productie overging naar de ziektebestendige Robusta boon. Vandaag de dag maakt Robusta nog steeds een belangrijk deel uit van het gewas, maar worden er op kleinere schaal ook weer Arabica-variëteiten geteeld.

De semi-gewassen koffies uit Indonesië hebben een zware body, zijn aards, houtachtig en pittig en hebben een zeer lage zuurgraad.

koffieboon

El Salvador

De rijke vulkanische grond en de koffie variëteit Bourbon, die al sinds de introductie van koffie in de negentiende eeuw geteeld wordt, zijn het bewijs van kwaliteit. De Bourbon, die ruim 60% van de productie vormt, geeft de Salvadoraanse koffie zijn specifieke smaak.

De Bourbon-koffiesoorten uit El Salvador zijn zoet en goed uitgebalanceerd, met een aangename zachte zuurgraad om het evenwicht in de uiteindelijke kop koffie te behouden.

koffieboon

Costa Rica

De Costa Ricaanse omstandigheden zijn ideaal voor het ontwikkelen van kwaliteitskoffie. Circa 50.000 boeren, met plantages en tuinen van minder dan 5 hectare, telen 90.480 ton per jaar, uitsluitend Arabica variëteiten. De teelt van Robusta koffiesoorten is in Costa Rica namelijk bij de wet verboden.

Costa Ricaanse koffie is meestal erg clean en zoet, hoewel ze vaak een lichte body heeft. Tegenwoordig produceren micro-molens echter een breder scala aan smaken en stijlen.

koffieboon

Peru

Peru is het eerste koffieproducerende land met een biologisch en zelfs een Fairtrade-certificaat, als we kijken naar het volume. Het grootste gedeelte van de Peruaanse koffie wordt verspreid geproduceerd op zo’n 120.000 boerderijen, soms op zeer grote hoogtes van wel 2.200 meter!

Typisch Peruaanse koffie is clean, maar een beetje zacht en plat. De bonen zijn zoet en relatief zwaar, maar niet erg complex. Er zijn tegenwoordig steeds meer onderscheidende en frissere koffies uit Peru beschikbaar.

koffieboon

Vietnam

Er zijn verschillende grote plantages in Vietnam, vaak in handen van multinationale bedrijven, dus traceerbaarheid van de koffies is hier vaak geen probleem. Het is een uitdaging om hoogwaardige plantages te vinden, maar dit is zeker niet onmogelijk gebleken.

De meeste Vietnamese koffies hebben een milde body, zijn niet zoet en missen soms een stuk karakter. Door de koffiesoort aan een blend toe te voegen, komen andere smaken overigens veel beter tot hun recht, waarmee het een mooie aanvulling is.

koffieboon

Zambia

De beste koffies in Zambia zijn meestal afkomstig van single-estates, hoewel deze niet makkelijk vindbaar zijn. Het land heeft het onmiskenbare potentieel om uitstekende koffies te produceren, van zijn zaden tot aan de geografie.

De zeldzame, uitgesproken koffie uit Zambia is helder en bloemig, met een schone, fruitachtige complexiteit.

koffieboon

Honduras

Het gebruik van droogpatio’s is in bepaalde gebieden met een zeer vochtig klimaat een probleem, waardoor de ontwikkeling van transport en infrastructuur lastig blijft in Honduras. De boeren graven hiervoor echter tunnels of drogen deels door de zon en deels mechanisch.

Een scala aan verschillende smaken is te vinden in Hondurese koffie, maar de beste hebben vaak een complexe fruitige kwaliteit en een levendige, frisse zuurgraad.

koffieboon

Cuba

Het klimaat en de topografie van Cuba zijn goed geschikt voor de koffieteelt. De schaarste die heerst in de koffieproductie voegt veel toe aan de waarde ervan. Koffie wordt hier meestal in de zon gedroogd, en de meeste koffie die gekweekt is voor de export is washed.

Cubaanse koffiesoorten hebben een typisch eilandkoffieprofiel: relatief laag in zuurgraad met een zware body.

koffieboon

Tanzania

Ongeveer negentig procent van de koffie in Tanzania wordt geproduceerd door zijn 450.000 kleinschalige boeren. Sommige koffies zijn ook wel terug te leiden naar grote coöperaties van telers en hun wasstation, maar de betere koffie komt van de plantages.

Tanzaniaanse koffie is vaak fris, complex en heeft een heldere en levendige zuurgraad. De koffie kent fruitige smaken, zoals die van bessen.

Hieronder is een overzicht te zien van Kaldi koffies waarvan de blends zijn samengesteld in Nederland

KALDI BLEND 

Taste 2 Rich

BARISTA’S CHOICE

Taste 3 Bold

SICILIAN ESPRESSO BLEND

Taste 3 Bold

AFTER DINNER

Taste 3 Bold

ESPRESSO EVENING DELIGHT

Taste 3 Bold

DECAF SWEET DREAMS

Taste 1 Mild

Kaldi winter warm koffie

WINTER WARM

Taste 1 Mild

Kaldi Black Goat Robust koffie

BLACK GOAT ROBUST

Taste S

Rainforest Azteca Espresso extra dark koffie

RAINFOREST AZTECA ESPRESSO extra dark 

Taste 3 Bold

Rainforest Medellin Espresso koffie

RAINFOREST MEDELLIN ESPRESSO

Taste 3 Bold

Kaldi Rainforest Decaf Espresso koffie

RAINFOREST DECAF ESPRESSO dark

Taste 1 Mild

KALDI FOR THE OFFICE

Taste 2 Rich

Alliance Blend koffie

ALLIANCE BLEND

Taste 2 Rich

HOPPENWORTH & PLOCH

Taste S

taste 2 rijke smaak
Nederland

Kaldi Blend

Niet voor niks onze huismelange. Deze slow roasted koffie verenigt al het goede van Arabica uit Midden-Amerika met Robusta uit Vietnam. Zachte karameltinten en een tikkeltje citrus gecombineerd met bitterzoete chocolade maakt dit tot een koffie die voor vele zetwijzen is geschikt.

Complete, rijke koffie, voor vele zetwijzen geschikt. De samenstelling van 83% Arabica en 17% Robusta koffiebonen zorgt voor een uitgesproken smaak. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

83% Arabica en 17% Robusta

Landen van herkomst:
El Salvador, Nicaragua, Brazilië en Vietnam

Koffieplant soorten:
Pacamara
Catuai
Bourbon
Nguyen Robusta

hazelnoot

Volle notige zoete body

koffiekop

Espresso of cappuccino, volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel Kaldi Blend koffie
Nederland

Barista’s Choice

Deze espressoblend van 100% Arabicabonen heeft een mooie volle crema en een afgeronde smaak. Lintung, Mandheling, Kalossi en Flores uit Indonesie geven deze melange een uitgesproken krachtige, donkere body en in combinatie met Sidamo uit Ethiopië een geweldig palet van frisse kruiden. Een koffie om lang van na te genieten en een genot voor uw smaakpapillen. Donker gebrand.

Een uitstekende blend voor de ware koffiekenner. De koffie bevat een perfecte balans tussen crema en smaak. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Indonesië, Ethiopië en Colombia

Koffieplant soorten:
Kalossi/Flores
Liberica
Heirloom of local variety
Bucaramanga
Typica
Bourbon

Volle krachtige body van cacao en gekonfijt fruit

koffiekop

Espresso of cappuccino

Smaakprofiel

Smaakprofiel Barista's Choice Kaldi koffie
Nederland

Sicilian Espresso Blend

Meer dan 14 minuten roasttijd geven deze echte Italiaanse espresso zijn volle karakteristieke aroma. Een uitgebalanceerde smaak van top polished Robusta uit Vietnam en Arabica uit Brazilië en Guatemala.

Een echte Italiaanse espresso, gemaakt van de allerbeste koffiebonen. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

70% Arabica en 30% Robusta

Landen van herkomst:
Brazilië, Guatemala en Vietnam

Koffieplant soorten:
Bourbon
Red Catuai
Caturra
Nguyen Robusta

kaneel

Volle kruidige body, chocolade en notige tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino

Smaakprofiel

Smaakprofiel Sicilian Espresso Blend Kaldi koffie
Nederland

After Dinner

Deze Midden-Amerikaanse koffie wordt gekenmerkt door zijn exotische tinten van zoethout en kardemom. De volle smaak, gekoppeld aan een relatief lage zuurgraad en een lange roasttijd, maakt deze koffie bij uitstek geschikt om na te genieten van een heerlijk diner.

Deze koffie bevat exotische tinten van zoethout en kardemom. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Guatemala, Colombia, El Salvador en Nicaragua

Koffieplant soorten:
Red Catuai
Bourbon
Caturra
Bucaramanga
Typica
Pacamara
Catuai

hazelnoot

Zoethout, notig en een zoete medium body

koffiekop

Espresso, cappuccino of lungo, cafetière of volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel After Dinner Kaldi koffie
Nederland

Espresso Evening Delight

Een krachtige melange van hoogland Arabicabonen uit drie verschillende landen. De zoete en chocolade tonen uit Brazilië, Honduras en Vietnam geven deze koffie een volle, hartige smaak met een zoete afdronk.

Deze koffie is geschikt voor elke gelegenheid. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

85% Arabica en 15% Robusta

Landen van herkomst:
Brazilië, Honduras en Vietnam

Koffieplant soorten:
Bourbon
Catuai
Caturra
Nguyen Robusta

karamel

Volle chocolade body, kruidig en karamel tonen

koffiekop

Espresso, volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel Espresso Evening Delight Kaldi koffie
taste 1 milde smaak
Nederland

Decaf Sweet Dreams

Uit Costa Rica en Colombia komt deze zachte melange van uitsluitend Arabica bonen met een laag cafeïnegehalte. Na zorgvuldige fermentatie is de hoeveelheid cafeïne zelfs tot het minimum teruggebracht, zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Deze koffie heeft een laag cafeïnegehalte maar een rijk aroma. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Costa Rica en Colombia

Koffieplant soorten:
Caturra
Red Catuai
Yellow Catuai
Bucaramanga
Typica
Bourbon

Fruitig, lichte zoete body, fris en citrus tonen

koffiekop

Espresso of lungo, volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel Decaf Sweet Dreams Kaldi koffie
Kaldi winter warm koffie
taste 1 milde smaak
Nederland

Winter Warm

Een donker gebrande koffie, afkomstig uit Guatemala, Colombia, Peru en Vietnam, met een volle body en chocoladetinten, die de kou doen vergeten.

Deze seizoenskoffie is perfect voor de wintermaanden en ook nog eens voor meerdere zetwijzen geschikt.

Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

90% Arabica en 10% Robusta

Landen van herkomst:
Guatemala, Colombia, Peru en Vietnam

Koffieplant soorten:
Red Catuai
Bourbon
Caturra
Bucaramanga
Typica
Nguyen Robusta

hazelnoot

Volle body van pure chocolade, hazelnoot en vanille

koffiekop

Espresso of cappuccino, volautomaat

Kaldi Black Goat Robust koffie
taste s seizoen
Nederland

Black Goat Robust

Een pittige koffie, voor de zwaargewicht koffiedrinker, bestaande uit de drie beste Robustabonen. De Robustaboon is vergeleken met de Arabicaboon krachtiger van smaak en heeft een tweemaal hoger cafeïnegehalte. De 100% Robusta is een aanvulling op het Kaldi assortiment van 100% Arabica koffies of melanges van Arabica en Robusta. Door een krachtig brandproces is de koffie intenser dan ooit!

De Black Goat Robust is een koffie met een medium body en heeft een notige en aardse smaak. Een lichte zuurgraad en tonen van donkere chocolade zijn de elementen voor deze 100% krachtige Robusta koffie. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Robusta

Landen van herkomst:
Tanzania, Vietnam en India

Koffieplant soorten:
Nguyen Robusta
Cherry

hazelnoot

Notig, kruidig en cacao tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino, volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel Black Goat Kaldi koffie
Rainforest Azteca Espresso extra dark koffie
Nederland

Rainforest Azteca Espresso extra dark

Deze koffie is extra donker gebrand en geeft een krachtige espresso met een volle smaak van pure chocolade. De inhoud bestaat voor 100% uit Rainforest gecertificeerde koffie!

Deze Arabica wordt extra donker gebrand, zodat de bitterheid sterk naar voren komt. Dit maakt de melange krachtig en intens. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Honduras, Peru en Nicaragua

Koffieplant soorten:
Catuai
Caturra
Bourbon
Typica
Pacamara

hazelnoot

Medium body, notig, licht zoet karamel en frisse tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino, volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel Rainforest Azteca Kaldi koffie
Rainforest Medellin Espresso koffie
Nederland

Rainforest Medellin Espresso

Deze mooie, volle, ronde en lekker geurende espresso uit Colombia bestaat voor 100% uit Rainforest gecertificeerde koffie. Naast het feit dat deze koffie het Rainforest label draagt, is deze ook nog een 100% biologisch. Dubbel groen dus!

Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Colombia en Peru

Koffieplant soorten:
Bucaramanga
Typica
Bourbon
Caturra

hazelnoot

Medium body, notig, licht karamel, fris en cacao tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino, voor meerdere zetsystemen geschikt

Kaldi Rainforest Decaf Espresso koffie
taste 1 milde smaak
Nederland

Rainforest Decaf Espresso dark

Deze koffie is donker gebrand en geeft een krachtige espresso, maar dan zonder de cafeïne.De koffie heeft een medium notige body, is zoetig en heeft chocolade tinten, een licht bittertje en een romig mondgevoel. De inhoud bestaat voor 100% uit Rainforest gecertificeerde koffie!

Een espresso met een sterk karakter, geheel cafeïnevrij. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Nicaragua en Colombia

Koffieplant soorten:
Pacamara
Catuai
Bucaramanga
Typica
Bourbon

hazelnoot

Medium body, notig, zoethout en frisse tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino, cafetière of volautomaat

Smaakprofiel

taste 2 rijke smaak
Nederland

Kaldi for the Office

Complete, rijke koffie, met een volle, zoete body en hazelnoot en karamel tinten. De zachte karamel tinten en een tikkeltje citrus gecombineerd met bitterzoete chocolade maakt dit tot een koffie die voor vele zetwijzen is geschikt. Verkrijgbaar in een grootverpakking van 8 * 1 kilo.

Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

76% Arabica en 24% Robusta

Landen van herkomst:
Brazilië, Indonesië en India

Koffieplant soorten:
Bourbon
Kalossi/Flores
Liberica
Peridinia
Cherry

hazelnoot

Volle zoete body, hazelnoot en karamel tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino, volautomaat

Smaakprofiel

Smaakprofiel Kaldi Office koffie
Alliance Blend koffie
taste 2 rijke smaak
Nederland

Alliance Blend

Restaurants die lid zijn van de Alliance Gastronomique hebben een eigen unieke koffieblend ontwikkeld.

De koffie is door Alliance gastronomen gecomponeerd uit de beste Arabica bonen en wordt extra lang gebrand (ultra slow roasted). Dat betekent dat de koffiebonen tot in de kern van de boon zijn gebrand, wat weer ten goede komt aan een volle smaak met prettige accenten. Het uiteindelijke resultaat is een unieke koffie, waarin je de passie voor smaak en kwaliteit terugvindt!

Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Brazilië, Costa Rica en Colombia

Koffieplant soorten:
Bourbon
Caturra
Red Catuai
Yellow Catuai
Bucaramanga
Typica

hazelnoot

Volle zoete body, notig en frisse tonen

koffiekop

Espresso of cappuccino

Smaakprofiel

Smaakprofiel Alliance Blend koffie
taste s seizoen
Nederland

Hoppenworth & Ploch

De koffiebonen zijn erg zorgvuldig uit verschillende landen gesourced, de individuele inzet van de koffieboer wordt gerespecteerd en de koffie wordt gebrand op de wijze van de meester. Deze wijze is: lichter branden dan gemiddeld, waardoor de karakteristieke smaak behouden blijft.

De Hoppenworth espresso is een blend van 70% Fazenda Obata da Lagoa en 30% Mulisch, beide Arabica bonen. Meer weten over de koffielanden?

Kenmerken

koffieboon

100% Arabica

Landen van herkomst:
Brazilië en Ethiopië

hazelnoot

Volle body en zoet, medium tot lichte zuurgraad, tonen van cacao, hazelnoten, speculaas en bosbessen

koffiekop

Espresso of lungo

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden