Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen?

Wat jij lekker vindt aan koffie, is cultureel bepaald maar natuurlijk ook persoonlijk en subjectief. Waar de een geniet van een kopje koffie met een wat hogere zuurgraad, geeft de ander meer de voorkeur aan een zachtere koffie. Het draait hierbij allemaal om de smaakbeleving, maar waar moet je nou precies op letten bij het kopen van koffiebonen?

Wat voor soorten koffiebonen zijn er?

Allereerst leggen we de link tussen de smaak en de soort koffieboon. De twee bekendste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Deze bonen worden voor vrijwel alle soorten koffie gebruikt, de wereldproductie komt voor 99% van deze twee soorten koffiebonen. Deze twee soorten zijn weer onderverdeeld in tientallen koffieplant soorten (variëteiten), subgroepen van de hoofdgewassen Arabica en Robusta.

De Arabica boon is licht groengrijs van kleur, heeft een langwerpige vorm en is over het algemeen groter dan een Robusta boon. De Arabica beschikt over een zachte en aromatische smaak en wordt voornamelijk via de ‘natte methode’ verwerkt. Dit houdt in dat de bonen een aantal dagen onder water gedompeld worden, voordat ze het brandproces ingaan. Daarentegen is de Robusta boon licht geelbruin van kleur. Je herkent deze boon door zijn kleine, ronde vorm en de rechte nerf. De Robusta is krachtig van smaak en wordt via de ‘droge methode’ verwerkt, wat inhoudt dat de bessen op een stenen ondergrond in de zon worden gedroogd, voor een week of twee. Ze bevat aanzienlijk meer cafeïne dan de Arabica.

koffiebonen bestellenArabica vs. Robusta

ArabicaRobusta
Hoogte plantages600 – 2400 m0 – 700 m
Temperatuur15 – 24 °C24 – 30 °C
BestuivingZelfbestuivingKruisbestuiving
BloeiNa regenvalOnregelmatig
Rijping6 – 9 maanden10 – 11 maanden
Cafeïnegehalte0,6 – 1,4 %1,8 – 4 %

 

 

Hoge kwaliteit koffiebonen

Je zult begrijpen dat koffiebonen van goede kwaliteit een lekkerdere kop koffie als resultaat hebben dan koffiebonen van mindere kwaliteit. Maar waar zit die kwaliteit in? En wat doet dit met de prijs? De kwaliteit zit hem in hoe de koffieboer zijn bonen verwerkt en waar de koffieboon vandaan komt. De meeste bonen worden nog met de hand geplukt omdat de bessen van de koffieplant vaak niet tegelijk rijp zijn. Hierdoor wordt eenzelfde plant soms meerdere malen geoogst. De hoogte van de plantages speelt daarnaast ook een belangrijke rol. De Arabica groeit op hoger gelegen plantages wat invloed heeft op de kwaliteit en smaak van de koffieboon, maar is ook gevoeliger voor invloeden vanuit de omgeving. De Robustaplant is veel sterker en groeit op lagergelegen plantages. Daarnaast zit er verschil in land van herkomst. De betere koffiebonen kom je voornamelijk tegen in Zuid-Amerika en Ethiopië. De mindere bonen vind je daarentegen in Vietnam of andere delen van Azië, waarbij men zich eerder richt op de kwantiteit dan op kwaliteit. Hierin ligt ook het verschil in prijs.

Koffie gebruik

De rijpe groene koffiebonen worden in een koffiebranderij gebrand. Hoe langer de bonen worden gebrand, hoe donkerder de kleur en krachtiger de smaak. Wanneer je thuis gebruik maakt van een volautomaat dan kan je zowel donker als licht gebrande koffie kiezen. Gebruik je thuis een filterapparaat dan komen licht medium gebrande koffies het best tot hun recht. Donker gebrande bonen worden over het algemeen voornamelijk gebruikt voor het zetten van een espresso, cappuccino of latte macchiato en licht gebrande bonen voor lungo. Uiteraard is ook dit weer een kwestie van smaak.

Ontdek de lekkerste koffie

Ontdek wat je zelf het lekkerst vindt smaken. Onderneem actie, loop een koffiezaak binnen. Koop verschillende koffiebonen. Proef zoveel mogelijk en ontplooi je tot een ware koffiekenner. Onderzoek wat lekkere koffiebonen zijn. Kortom, ‘Taste is everything’!

Hoe harmonieuzer de smaken zijn, hoe beter je koffie in balans is. Een aantal richtlijnen in smaakbeleving waar je op kunt letten zijn:

Goede koffieSlechte koffie
Complex: de koffie kent harmonieuze positieve smaakindrukkenZuur: de koffie heeft een te hoge zuurgraad waardoor het zuur onaangenaam is
Schoon: de koffie heeft geen aanzienlijke gebreken (de koffie is clean)Wrang: de koffie geeft een hoekig mondgevoel
Zacht/puur: de koffie is aangenaam met wat zoetheid en weinig zeer uitgesproken aroma’sHoutachtig: de houtachtige aroma’s komen door een slechte opslag/verkeerde branding van de groene bonen
Mild: de koffie is zacht en heeft een lage zuurgraadRanzig: de koffie heeft een vieze smaak door slecht of te lang bewaren van de bonen na het branden
Robuust: de koffie heeft een mooie samenhang in de mondBitter: de bitterheid in de koffie is te sterk aanwezig
Goed gerond: de koffie kent smaken die goed samen gaan en een lage zuurgraad gevenOld crop: de koffie is muf en heeft een geur van jute zakken

 

 

koffie webshop

 

 

Lees ook deze gerelateerde artikelen:

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden