Aroma
Bloemig, oranjebloesem, hints van melkchocolade
Body
Rond mondgevoel, hazelnoot, chocolade
Zuurgraad
Citrus, sinaasappel, duidelijke uitstraling maar niet stringent
Afdronk
Gevoel van bruine suiker, met milde zuurgraad
Over de Nicaragua Santa Lucila Rojo
Plantages: Paguaga family
Locatie: Ocotal, Nicaragua
Cultivars: Caturra Arabica, gele en rode caturra, villassarchi
Exporteur: Café Vidita
Importeur: This Side Up-koffie

Over de plantages
Los Congos, Las Brumas, La Iguana, La Española en La Portuguesa bevinden zich allemaal in Nueva Segovia, een bekende koffieregio omringd door gemeenschappen die al lang profiteren van koffie.
Bij de Santa Lucila droogmolen worden de partijen van deze plantages binnengebracht, geproefd en ingedeeld in smaakcategorieën. Vervolgens laten ze het aan de klanten, in dit geval This Side Up, over om te vragen naar een bepaald kenmerkend profiel. We hebben besloten om de twee smaken van de mengsels die we in onze vorige samenwerking hadden te recreëren, en het is opmerkelijk hoe nauw de Rojo en Amarillo mengsels overeenkomen met onze wensen.
Over de boeren
De Paguaga-familie beheert vijf koffieplantages in deze regio en slaagde er zelfs in om de bergtoppen van hun eigendommen te beschermen en ze tot een natuurreservaat te verklaren. Rina en René streven ernaar hun plantages tot een model te maken dat andere boeren in de regio kunnen volgen, en ze doen dit met een systematische aanpak. De bodem wordt zorgvuldig geanalyseerd en er worden gedurende het hele jaar strikte voedingsplannen voor de bomen uitgevoerd. Ze werken echt aan gezonde, gelukkige plantages.


Verwerking van de koffie
Koffie wordt met de hand geplukt, gemeten en ontpulpt zonder water. Kort daarna fermenteert het in de tanks gedurende 15 tot 36 uur. Vervolgens wordt het gewassen en naar de Santa Lucila Drymill vervoerd, waar het wordt verwerkt totdat het een vochtigheidsgraad van 11 graden bereikt. Koffie wordt verpakt in zakken van 69 kg.
Branden van de koffie
De specialty koffie wordt gebrand met het gebruik van een 22 kg Probat UG22 brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de eerste kraak wordt de koffie voor de resterende 25% van de tijd gebrand.
Prijsverdeling
61% betaalt de Paguaga-familie aan de voor de boeren voor hun natte perkament.
10% voor het drogen en de verwerking van de koffie.
8% voor het transport.
5% voor financieringskosten om de exporteur te betalen zodra de koffie de haven verlaat.
16% voor het importeren en kwaliteitscontrole van de koffie.
