True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Colombia: Zachte smaken uit Zuid-Amerika

Colombia: Zachte smaken uit Zuid-Amerika
Van de ruige Andes tot de Caraïbische kust

Colombia als koffieland

In het precolumbiaanse tijdperk werd het land bewoond door inheemse volken met verschillende niveaus van beschaving en organisatie. De oudst gevonden resten van menselijke bewoning dateren van 16.400 jaar geleden. De inheemse volken waren rond 3500 v.Chr. jagers en nomadische landbouwers, die de zee- en rivierkusten bevolkten. Met de komst van maïs als voedselbron in de 2e eeuw v.Chr. begonnen groepen zich in het Andesgebied te vestigen. De vroege volken waren vooral bekend om hun uitgebreide irrigatie en drainagesysteem van landbouwgrond, wat later enorme invloed zou hebben op de verspreiding van koffie als landbouwproduct.

De Spanjaard Rodrigo de Bastidas landde in 1500 als eerste op de Colombiaanse kust, maar pas onder leiding van Gonzalo Jiménez de Quesada en Sebastián de Belalcázar werd het huidige Colombia in 1536 ontdekt. Het harde Spaanse regime en de zeer besmettelijke ziektes die de Spanjaarden onbewust hadden geïntroduceerd, leidden tot een sterke afname van de inheemse bevolking. Om deze reden werden Afrikaanse slaven naar Colombia gevoerd om het werk in de mijnen en op de plantages uit te voeren.

De koffieplant heeft zich in Colombia verspreid rond 1790 en is waarschijnlijk voor het eerst in Colombia geïntroduceerd door de Jezuïeten in 1723. De oudste tekst over de aanwezigheid van koffie in Colombia dateert uit 1730. De priester José Gumilla schrijft in zijn boek over de Orinoco over koffieplanten “nabij waar de Meta rivier uitmondt in de Orinoco”. 


Colombiaanse koffiebonen

Waar worden koffiebonen verbouwd in Colombia?

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en grenst aan de landen Venezuela, Brazilië, Peru en Ecuador en in het westen aan Panama. Het grondgebied strekt zich uit van het Amazoneregenwoud in het zuidoosten tot de rivierendelta's en kustgebieden in het noorden en westen. Grote steden zoals Bogota, Medellín en Cali bevinden zich hoog in het Andesgebergte. Door de grote diversiteit in hoogte komen er meerdere verschillende klimaatzones voor en de seizoenen worden in Colombia eerder gekarakteriseerd door regenval dan door temperatuurwisselingen. 

Er zijn in grote lijnen vijf gebieden te onderscheiden naar klimaat en landschap: de Andes in het westen, waar het grootste deel van de bevolking woont; de Caraïbische kust; de Pacifische kust; de vlaktes van de Orinoco en het oerwoud van de Amazone dat 54% van het oppervlakte van Colombia beslaat.

Koffiebonen verbouwen in Colombia

De eerste koffie werd gepland in het oosten van het land. De priester Francisco Romero heeft veel invloed gehad in de verspreiding van de plant in het noordoostelijke gebied van Colombia. Na de bekentenissen van parochianen uit Salazar, vroeg hij om het planten van koffie als boetedoening. Ondanks dat Colombia al vroeg is begonnen met het verbouwen van koffie, kwam de export pas halverwege de 19e eeuw op gang. Door de nieuwe mogelijkheden die de export bood gingen veel koffieboeren tussen 1850 en 1857 over op het verbouwen van tabak, quinine en leer.

De economische crisis in de overgang van de 19e naar de 20e eeuw en de 1000 dagen durende oorlog in het begin van de 20e eeuw, zorgde voor grote uitdagingen voor de koffieboeren. Door de roerige economie en de kolonisatie van nieuwe gebieden in de centrale en westelijke regio’s rond Antiquia, Caldas, Cauca en in het noordelijke gebied van Tolima werd het westen van Colombia het belangrijkste koffiegebied van het land. Deze verandering was goed voor de kleinere koffieplantages die net op de markt verschenen. Het cultiveren van koffie was een aantrekkelijke optie geworden voor lokale boeren, die door de slash en burn methode hun land normaal gesproken langere tijd niet konden gebruiken.

Kenmerken van Colombiaanse koffiebonen

De geproduceerde koffie uit Colombia staat wereldwijd bekend om de milde, gebalanceerde smaak. Met een productie van gemiddeld 11,5 miljoen zakken, is dit Zuid Amerikaanse land op Brazilië en Vietnam na, het grootste koffieproducerende land. Wanneer alleen naar Arabica gekeken wordt is Colombia de nummer één. Het "Coffee Cultural Landscape" van Colombia is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Anders dan in veel Afrikaanse en Aziatische landen, waar de koffie vaak in de bes wordt gedroogd, wordt in Colombia de koffie vooral gewassen. Colombia produceert alleen Arabica, vooral de soorten Typica en Bourbon, maar hiernaast ook Caturra en Maragogype. Tweemaal per jaar worden de koffiebessen geoogst. De grootste oogst vindt plaats tussen september en december, afhankelijk van de regio en de kleinere mitaca oogst tussen maart en juni. Veel Colombiaanse koffie is Fair Trade of gecertificeerd door de Rainforest Alliance. Koffie uit Colombia kan door de diversiteit in klimaten diepe chocoladetonen en een aroma van noten bevatten, of lichte tonen van fruit en bloemen. Doordat de koffie uit Colombia relatief mild is, meerdere verschillende aroma’s bevat en de zoetheid, aciditeit en body goed in balans zijn, wordt deze koffie door veel mensen gewaardeerd. De milde smaak van de Colombiaanse koffie zijn ideaal voor espresso doordat de koffie niet snel bitter wordt bij een donkere branding.

Koffie als cultuur

In 1927 is de National Federation of Coffee Growers of Colombia opgericht om de productie en export van vooral kleine koffiefarms te promoten. De federatie is vooral bekend van het "Juan Valdez" trademark, waarop een koffieboer te zien is die een zak koffie vervoert op zijn ezel. 

Dat Colombia trots is op haar koffie blijkt wel uit het feit dat vlakbij Montenegro het Nationaal koffiepark gevestigd is, opgericht door de National Federation of Coffee Growers of Colombia.

Het park bestaat uit twee delen en bevat naast het museum en een exhibitie over de historie, cultuur en het groeiproces, ook een amusementspark met diverse shows en achtbanen. 

Colombia Koffie Park

Ruim twintig procent van de geproduceerde koffie wordt door de Colombianen zelf gedronken. Wanneer je in Colombia een koffie besteld heb je meestal twee keuzes; tinto, oftewel zwarte koffie, of met melk, dat hier café wordt genoemd.  “¿Quieres un tintico?” (Wil je een kleine koffie?). Is een van de meest gehoorde vragen wanneer je in Colombia op straat loopt. 

Ben je benieuwd geworden naar de kwaliteitskoffiebonen uit Colombia? Probeer dan eens onderstaande Kaldi koffiebonen!

Full Classic of Colombia

Full Classic of Colombia

Barista's Choice

Barista's Choice

Rainforest Decaf

Rainforest Decaf

Evening Delight

Evening Delight

Deel deze post
Archief
Ethiopië: Het geboorteland van koffie
Van koffie legendes tot moderne productie

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.