Om thuis koffie te maken zijn er een groot aantal mogelijkheden. Tussen het gebruik van een volautomaat en een halfautomaat zit een groot verschil. Hoeveel moeite wil je doen om de perfecte kop koffie te maken en hoeveel wil je zelf kunnen bepalen in het proces?
Wil je thuis koffie met een druk op de knop, een constante kwaliteit en zonder te veel moeite een koffie bereiden? Dan is een volautomaat ideaal voor jou. Wil je invloed kunnen uitoefenen op het proces en makkelijk kunnen wisselen tussen verschillende koffiebonen? Dan past een halfautomaat perfect bij jou.
Thuis volledige controle over je koffie
De eerste espressomachines waren geen automaten. Een barista haalde een hendel over om druk te genereren en een shot espresso te maken. In 1940 werd door een Italiaanse uitvinder een apparaat gecreëerd die door middel van een elektrische pomp de piston bediend en zo de ideale druk verzorgt voor de espresso. Deze halfautomaat zorgt zelf voor de ideale watertemperatuur en druk, maar laat je in tegenstelling tot een volautomaat, zelf invloed uitoefenen op hoe grof of fijn de koffiebonen gemalen worden, hoe de koffie getampt wordt, het opschuimen van de melk en wanneer de shot start en stopt. Het duurt even voordat je de slag te pakken hebt, maar je skills verbeteren en het resultaat zien van jouw vorderingen is de beste beloning die je kunt krijgen.

Volautomaat en aanpassingen
Het is onmogelijk om een volautomaat te verslaan wanneer het op gebruiksgemak aankomt. Je krijgt dezelfde koffie, iedere keer wanneer je op de knop drukt. De uitdaging komt als je iets wilt aanpassen aan de smaak van je koffie. Dan kun je bij een halfautomaat niet veel doen. Wanneer bij de halfautomaat de maalgraad aangepast kan worden, dan is dit in nagenoeg alle gevallen in beperkte mate. Als het de gebruiker de duur van de shot aan laat passen, dan is er ongeveer een vijf seconden speling. Deze machines laten je absoluut je eigen melk niet opschuimen om latte art te maken. Hoe goed deze machines ook de melk opschuimen, ze kunnen de melk niet zo romig of glad schuimen zoals je dat met de hand kunt doen.

De koffiebonen
Welke halfautomaat je ook gebruikt, zorg dat je goede, vers gebrande bonen hebt. Vers gebrande bonen van een goede kwaliteit zijn het enige waar je een goede kwaliteit espresso van kunt maken.
Het grote voordeel van een halfautomaat is dat de koffiebonen gemakkelijk gewisseld kunnen worden. Een koffie uit verschillende landen, of zelfs verschillende streken, smaken vaak compleet anders. De regio waar de koffie vandaan komt kan bepaalde karakteristieken aan de koffie geven. De grond kwaliteit, tot de omgeving waar de koffie is verbouwd, spelen een rol in de kwaliteit en smaak van de koffie. Ontdek de verschillende smaken thuis met de diverse Kaldi proefpakketten.
De beste koffiemaling
Een losse molen in combinatie met een halfautomaat geeft je de vrijheid de maling van je koffie aan te passen. Afhankelijk van of de maling grover of fijner is, kan dezelfde koffie heel andere smaken bevatten. Bij grof gemalen koffie duurt het langer voordat de smaken en aroma’s vrijkomen. Om alle smaken vrij te laten komen moet de koffie hierom langer in contact zijn met het water. Een grovere maling zorgt er dan ook voor dat bij bijvoorbeeld een lungo de koffie minder bitter is. Bij espresso wordt een fijne maling gebruikt om een shot tussen de twintig en dertig seconden te maken.
Als je vers gebrande koffiebonen zelf maalt ben je verzekerd van een versheid die voorgemalen koffie niet kan bieden. De koffieboon behoudt zijn smaakvolle oliën en aroma’s die snel vervliegen wanneer de koffie gemalen is. Om zoveel mogelijk smaak te behouden is het beste de koffiebonen vlak voor het koffie maken te malen.
Bij een goede espresso draait het om water gebruiken om smaak uit de koffie te trekken. De temperatuur van het water, de grofheid van de maling en de tijd dat het water en de koffie in contact zijn met elkaar bepalen hoe sterk of zwak en waterig of vol de koffie is. Bij een halfautomaat bepaal je door de hoeveelheid gemalen koffie, de grofheid van de maling en door middel van de start en stopknop hoe lang een shot duurt.

Doorlooptijd
Niet alleen de maalgrootte bepaald de snelheid dat de extractie plaatsvindt, maar ook hoe hard de koffie met de tamper aangedrukt wordt en de hoeveelheid gemalen koffie die je in de filterdrager doet. Voor een espresso is het belangrijk dat de doorlooptijd tussen de twintig en dertig seconden ligt. Proef altijd de gemaakte espresso en maak notities als het je eerste keer is en wanneer je aan het experimenteren bent met je koffie. Het maken van een espresso draait om consistentie. Zorg ervoor dat je iedere keer alle handelingen op dezelfde manier doet.
Wanneer de espresso uit de uitloop komt tussen vier en acht seconden, wordt een donkerbruin crema geproduceerd. Als de uitloop start binnen drie seconden, dan heb je te weinig gemalen koffie in de filterdrager gedaan. Je espresso heeft hierdoor niet voldoende tijd om alle smaken uit de gemalen koffie te extraheren en is erg waterig. Als er uit de uitloop alleen druppels komen of er komt binnen tien seconden nog geen koffie uit, dan heb je te veel koffie in de filterdrager gedoseerd. Hierdoor krijg je een over-extractie.
Kiezen voor een halfautomaat
Een goede espresso draait om de perfecte balans tussen zoetheid, een zuurtje en bitter. De smaken en aroma’s zijn afhankelijk van deze vele factoren, inclusief de soort koffiebonen, maalgraad, dosering, kracht van tampen en de doorlooptijd. Met behulp van een halfautomaat en een losse koffiemolen, kun je zelf experimenteren door deze factoren aan te passen en zo je ideale koffiesmaak te ontdekken.