True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe maak je een latte macchiato?

Hoe maak je een latte macchiato?
Lees hier hoe je een heerlijke latte macchiato maakt!

  Wat is een latte macchiato?

   Een latte macchiato is een populaire koffiedrank die een romig mondgevoel geeft en een subtiele koffiesmaak heeft. De latte macchiato bestaat uit drie aparte laagjes. Deze bestaat uit een enkel of dubbele shot espresso, melk en bovenop een heerlijke schuimlaag. De vertaling van Latte Macchiato is 'gevlekte melk', dit komt door de manier van bereiden. Wanneer de koffiedrank op de juiste manier is gemaakt, is er aan de bovenkant van het schuim een donker vlekje zichtbaar, waar de espresso op het opgeschuimde melk is geschonken.

   Het grote verschil met een caffè latte is dat bij de latte macchiato koffie wordt toegevoegd aan opgeschuimd melk en bij de caffè latte, opgewarmde melk aan de koffie. Het grote verschil zit dus in het melkschuim. De Italianen noemen de drank zoals deze bereid wordt

   Wat zit er in een latte macchiato?

    De grootste inhoud van de latte macchiato is melk. In de latte macchiato zit zo veel melk dat de drank in Italië wordt gezien als een koffie voor kinderen. De melk geeft een subtiele zoetheid aan de drank en een zijdezachte textuur. Om drie aantrekkelijke laagjes in je kop of glas te maken, met mooi zacht melkschuim, is het belangrijk dat je melk op kunt schuimen. Hier kun je het stoompijpje van je espressomachine gebruiken, of een losse melkschuimer die makkelijk is in gebruik en een net zo mooi effect geeft. Volle melk schuimt het makkelijkst, maar ook met halfvolle melk of een melkvariant is een mooie latte macchiato te maken.

   De koffievlek

     Hoewel er veel melk in de latte macchiato wordt gebruikt, is het belangrijkste ingrediënt nog steeds koffie. De sleutel tot succes is een intense espresso, die de intensiteit en het aroma van de hele drank bepaald. Een lekkere latte macchiato is zo smakelijk als de espresso die gebruikt wordt. Notige tonen en chocolade tonen combineren erg goed met melk. Gebruik voor een krachtige koffiesmaak een dubbele espresso en/of een donker gebrande koffie, zoals de Sicilian Blend.

    Het recept voor latte macchiato

       •     125ml melk
       •     Enkele of dubbele espresso

       Eventueel kan een siroop toegevoegd worden. Veel smaken als karamel, hazelnoot, amandel en vanille, maar ook minder gebruikte smaakjes als popcorn, gezouten karamel en pistache zijn erg lekker in je zelfgemaakte latte macchiato en vormen zo een heerlijke zoete drank, die met gemak een dessert kunnen vervangen.

    Stap 1: Glas voorverwarmen

    Voeg optioneel één of twee eetlepels van je favoriete siroop in je voorverwarmde glas. Om je glas te verwarmen kun je het glas vullen met heet water en deze weer legen.

     Stap 2: Melk opschuimen

     Verwarm je melk voorzichtig met de stoompijp van je espressomachine, je automatische schuimer of in een pan. Let erop dat je stopt met verwarmen, voordat de melk kookt.

     Schuim de melk op als je de melk in een pannetje verwarmd hebt en schenk de opgeschuimde melk in je warme glas. 

      Stap 3: Zet een espresso

      Zet een heerlijke en vooral sterke espresso. Wij raden aan om een donker gebrade koffie te gebruiken zoals de Sicilian Blend.

       Bereid de espresso in een kannetje om het vervolgens makkkelijker in het glas melk te schenken.

       Stap 4: Schenken en serveren

       Giet voorzichtig de espresso in het midden van het schuim. De koffie drijft nu precies tussen de twee lagen schuim en melk. Wanneer je espresso niet heet genoeg is, helpt het om er een beetje heet water aan toe te voegen, zodat je drie duidelijke lagen te zien krijgt.

   Kaldi koffiebonen

   Deel deze post
   Archief
   Wat is specialty coffee?
   Lees hier wat specialty coffee precies inhoudt

   To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.