True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe ontstaat koffie?

Hoe ontstaat koffie?
Lees hier hoe koffie onstaat!

Wanneer je dit leest, kunnen we ervan uitgaan dat je een liefhebber bent van koffie. Maar weet je ook waar de koffie die je drinkt vandaan komt?

Wij vertellen je graag meer over de verschillende stappen die de koffiebonen afleggen van koffiebes tot de koffie in jouw kopje. 

Koffiebes plukken

Er zijn veel verschillende soorten koffieplanten en ze hebben allemaal hun eigen manier van koffie produceren. Maar een koffieplant groeit niet overal. Een koffieplant heeft een tropisch klimaat nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast heeft de koffieplant ook veel schaduw nodig, zo kunnen ze het beste ontkiemen.

Het zal per koffieplant verschillen, maar over het algemeen duurt het drie tot vijf jaar voordat een koffieplant rijpe koffiebessen heeft geproduceerd. Rijpe koffiebessen zijn donkerrood van kleur.

Wanneer de koffiebessen rijp genoeg zijn, kunnen ze worden geplukt. Het plukken van koffiebessen gebeurt voornamelijk met de hand, maar soms worden er ook machines gebruikt. Wanneer koffiebessen met de hand geplukt worden is dit een intensief proces, maar je kunt er wel vanuit gaan dat alleen de echt rijpe koffiebessen geplukt worden en er geen on- of overrijpe koffiebessen tussen zitten.

 

Pellen van de koffiebessen

De volgende stap is het pellen van de koffiebessen. Bij deze stap wordt het vruchtvlees van de koffiebes verwijdert. Dit kan op twee manieren. Bij de eerste manier wordt er gebruik gemaakt van stromend water. Nadat de koffiebessen hiermee in aanraking zijn gekomen kan het vluchtvlees van de bessen gepeld worden. Bij de andere manier worden de koffiebessen in de zon gedroogd en kan daarna de koffieboon uit de koffiebes geperst worden.

Koffiebonen die op deze manier uit de koffiebes worden gehaald noem je ‘washed’. Je hebt ook de ‘unwashed’ methode, de koffiebessen worden dan in de zon gedroogd. Zijn ze helemaal opgedroogd dan worden de koffiebonen uit de rozijnachtige bes geperst. Bij washed koffie is de smaak milder en consequenter. Unwashed bonen hebben over het algemeen een diverser smaakpatroon. Hierna worden de bonen gesorteerd op grootte. Een grotere boon betekent vaak een hogere kwaliteit.

 

De koffieboon sorteren

Nu de koffiebessen van hun vluchtvlees zijn ontdaan, spreken we van koffiebonen. De volgende stap na het pellen, is het sorteren van koffiebonen.

De koffiebonen worden gesorteerd op grootte. Zo heeft een grotere koffieboon vaak een hogere kwaliteit.

Uiteindelijk worden alleen de beste koffiebonen gesorteerd en wordt de rest met de hand of met behulp van een machine verwijderd. Doordat alleen de beste koffiebonen overblijven is er een zekerheid dat er koffie gemaakt kan worden van goede kwaliteit koffiebonen.

  

Koffiebonen branden

Nadat alle koffiebonen zijn gesorteerd, kunnen ze worden gebrand. Hiervoor hebben de koffiebonen nog een groene kleur en hebben ze nog weinig smaak. Doordat de koffiebonen worden gebrand worden de suikers in de koffieboon gekaramelliseerd en krijgen ze de bekende bruine kleur van een koffieboon. Toch kennen koffiebonen drie verschillende roast niveaus: light, medium en dark roast. Iedere roast doorstaat een ander brandingsproces waardoor ieder kopje koffie zijn eigen smaak heeft. Voordat de koffiebonen worden gebrand, wordt er gekeken naar de gewenste smaak en zetmethode. Zo worden koffiebonen voor bijvoorbeeld snelfilterkoffie op een andere manier gebrand dan bonen voor espressokoffie.

Bij het brandingsproces worden koffiebonen verhit waardoor het vochtgehalte van de boon daalt. Door de warmte begint de boon te verkleuren. Tijdens het brandingsproces vinden er twee ‘cracks’ plaats, dit geluid geeft aan dat de bonen uitzetten. Kort na de eerste crack wordt er voor light roast koffiebonen gestopt met branden. Voor een medium roast wordt er iets langer gebrand. Nadat de tweede crack heeft plaatsvonden, kleuren de bonen snel door en spreek je van een dark roast koffie.

 

Koffie malen

Het laatste proces wat de koffiebonen moeten doorstaan voordat je het daadwerkelijk kunt drinken, is malen. De maling van koffiebonen is erg belangrijk want dit bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Er zijn verschillende malingen en de maling waar jij voor kiest hangt af van de manier hoe jij je koffie uiteindelijk wilt zetten. Zo heb je bijvoorbeeld espressokoffie, filterkoffie of snelfilterkoffie, die weer zijn onderverdeeld in fijne malingen of grovere malingen.

 

Koffie drinken

Dit waren alle stappen die koffiebessen/bonen hebben doorgemaakt voordat ze in de winkel verkocht worden en jij ze kunt gebruiken voor het maken van jouw favoriete kopje koffie.

Koffie is voor veel mensen een begin van de dag, maar is misschien niet een product waar veel bij stil gestaan wordt over hoe een koffieboon nou eigenlijk tot stand komt. Wij hopen je in ieder geval genoeg geïnformeerd te hebben en misschien geniet je nu nog net iets meer je van je kopje koffie dan dat je al deed.

koffie webshop

Meer informatie over lekkere koffiebonen:

Bestel hier je Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
Hoe moet je koffie zetten?
Hieronder lees je een aantal tips om de lekkerste koffie te bereiden.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.