Specialty Koffie: Rwanda
- Deze specialty van fully washed arabica afkomstig uit Rwanda is geplukt op een hoogte van rond de 1700 meter. Deze hoog kwalitatieve Rwanda arabica onderscheid zich door een nasmaak van milde perzik en de frisheid van grapefruit en een zachte caramel. Deze smaken smaken komen juist naar voren in een light roast. Door de Rwanda op verschillende roastprofielen te branden kwam naar voren dat deze koffieboon zich juist heel goed leent voor een medium roast. Een roast die geschikt is voor zowel espresso als opgieten (filter), dat is precies wat dit brandprofiel is. Door de koffie iets donkerder ste branden (nog steeds medium roast) krijgt de koffie meer body en een ronde, iets zoete, nasmaak. Hierdoor wordt de koffie geschikt voor een bonenmachine, bij een te lichte roast zou de Grapefruit nog te nadrukkelijk zijn, nu proef je de melk chocola en de milde bitterheid die de koffie in balans brengt. En dat geldt zeker ook voor opgieten, een aromatische, gebalanceerde koffie.
Gatsibo
Het Gatsibo district is gelegen in het noord-oosten van Rwanda. De Gatsibo locatie is een van de interventielocaties van het SAIP-project (Sustainable Agriculture Intensificatio and Food Security Project) in Rwanda. De SAIP heeft als belangrijkste doelstelling het verhogen van de landbouwproductiviteit, de markttoegang en de voedselzekerheid.
Landbouw en veeteelt vormen de voornaamste economische activiteit in het district. Meer dan 80% van de populatie is afhankelijk van landbouw, met koffie en peper als belangrijkste gewassen. De rijke en vulkanische grond in dit district maakt deze regio uitermate geschikt voor de teelt van koffie.
Smaakprofiel
GDoor de Omniroast van deze koffie is hij geschikt voor zowel espresso als opgieten. door de iets donkerder gebrande bonen (nogsteeds medium) krijgt de koffie meer body en een ronde iets zoete nasmaak. Met een milde bitterheid en tonen van melk chocolade is het een heerlijk gebalanceerde koffie.
Regio:
Rwanda, Gatsibo District
Smaak:
Milde perzik, rond zoet
Hoogte:
1588m
Arabica Variëteit:
Bourbon
Oogstperiode:
Maart – juni
Proces:
Fully washed, medium roast
Aroma:
Fris, rond, balans en zoete nasmaak
Kaldi Specialty koffie