Specialty Koffie: Sumatra Mandheling
Mandheling koffie is beroemd om zijn uitstekende koffie kwaliteit. Deze koffiebonen worden verbouwd op Sumatra in de Bukit Barisan bergen op vruchtbare, vulkanische grond. De koffie wordt gekenmerkt door zijn volle, zoetige smaak.
Sumatra
Sumatra is het op vijf na grootste eiland ter wereld en behoort tot Indonesië. Het eiland vormt onderdeel van de Soendaboog, een 6000 kilomter lange eilandenketen vanaf de Andamanen tot de Molukken. Een oude naam voor Sumatra is ‘Swarna Dwipsa’ Sanskriet voor ‘Eiland van Goud’. Het kreeg deze naam waarschijnlijk door de zeer vroege export van goud uit de mijnen. Door de ligging van Sumatra aan de Indiaas-Chinese handelsroutes ontstonden, met name aan de oostkust, verschillende handelssteden. Het Barisan-gebergte vormt de ruggengraat van het eiland. Deze regio dankt haar vruchtbare bodem en prachtige natuur aan de vulkanische activiteit. De hooglanden van Sumatra worden vooral bewoond door de Batak, een aantal aan elkaar verwante volkeren. In deze Batak regio bevinden zich de koffieplantages die de Arabica boon voor deze specialty hebben voortgebracht.
Indonesië als koffieland
Indonesië is een van de belangrijkste koffieproducerende landen in Azië. Dit komt omdat het een zeer vruchtbaar land is. Landbouw is daarmee ook een belangrijke bron van inkomsten. Door de combinatie van voldoende regenval en de goede bodemkwaliteit behoort Indonesië tot de top 3 van de koffieproducerende landen ter wereld. De eerste koffie in Sumatra werd in de late jaren 1600 aangeplant door Nederlandse kolonisten. De hoge koffieprijs opgedreven door de monopolypositie van de Arabieren op de koffiemarkt, zorgde ervoor dat de Nederlanders er alles aan deden om zelf koffie te kunnen verbouwen. Ze pioneerden met de aanplant van koffie in nieuwe gebieden. Nederlands-Indië bood met haar goede klimaat, voldoende regenval en vruchtbare bodem de perfecte locatie. In de 17e eeuw plantten Nederlandse kolonisten hier de eerste Arabica koffieplanten.
Echter kreeg in de 19e eeuw een groot deel van de koffieplantages in Indonesië te maken met een hardnekkige schimmelziekte: bladroest. Hierdoor werden grote plantages verwoest. Na een poging met Liberica koffieplanten, die hetzelfde lot tegemoet gingen, werd er een poging gedaan met Robusta, een soort dat bekend staat om zijn vermogen om ziektes te weerstaan. Vandaag de dag is 90% van de koffieplanten in Indonesië een Robusta. Maar ook hier leggen veel koffieboeren zich vandaag de dag zich steeds meer toe op de specialty koffie.
Naast Sumatra zijn bekende koffiegebieden in deze regio: Bali, Java en Sulawesi. De koffie die groeit op de duizenden eilanden verschilt onderling natuurlijk enorm.
Mandheling
Sumatra Mandheling koffie is beroemd om zijn uitstekende koffiekwaliteit. Dat komt vanwege de hoogte waarop deze koffieplanten verbouwd worden.
De Specialty Sumatra Mandheling wordt verbouwd op plantages op 2.500 – 5.000 ft (ca. 750-1500 meter). Koffie uit Indonesië staat bekend om zijn kenmerkende aardse smaaktonen en kruidige smaak en deze Mandheling Arabica specialty heeft dan ook die kenmerkende en heerlijke koffiesmaak.
De koffie heeft een dikke, zoete consistentie en is weinig zurig van smaak. De balans van zoete en zure tonen is in deze blend optimaal en daarmee geschikt voor de echte koffieliefhebber.
Smaakprofiel
Volle body, medium zuurgraad, nootachtig en aardse tonen van chocolade. Een kenmerkend en uniek koffiearoma. Het aroma van deze specialty koffie is afkomstig van een mengsel van bloemen, vruchten en natuurlijke kruiden. De unieke methode die wordt gebruikt bij de productie zorgt voor een zeer inherente smaak met een onderscheidend aroma, versierd met kruidige nuances en een kruidige smaak.
Regio:
Batak regio van West-Centraal Sumatra, Aceh
Smaak:
Sterke cedertonen, consistent, evenwichtig, zoete tabak, wijnachtig, kruidig, chocolade
Hoogte:
2.500-5.000 ft (ca. 750-1500 m)
Arabica Variëteit:
Catimor, Typica
Oogstperiode:
Juni – december
Proces:
Giling Basah (nat gepeld), zongedroogd
Aroma:
Licht aards
Kaldi Specialty koffie