True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Koffie woordenboek

Koffie woordenboek
Leer hier alles over het koffie woordenboek!

In de koffie wereld worden nog al eens termen gebruikt waarvan de gewone man denkt, waar gaat dit over. Bijgaand een overzichtje van veel gebruikte woorden of termen. Een koffie woordenboek!

 

A         Afkoken: praktijk van onze voorouders die eruit bestond de koffie in water te koken. Wordt nog gebruikt voor het bereiden van Turkse koffie.


           Aroma:  Er bestaan zeer veel koffiearoma’s en ze zijn vaak samengesteld. Ze komen alleen vrij door warmte. Ze zijn heel vluchtig en gevoelig voor lucht en licht

 

B         Bolster: Een fijn geel vlies dat om de koffiebonen heen zit; het wordt ook wel ‘endocarp’ genoemd.

 

C         Compleet: Een koffie die tegelijkertijd aromatisch, sterk en zacht is.


D         Droge methode: Na het ritsen worden de bessen omhoog gegooid met een soort zeef en blaast de wind takjes, blad en aarde weg. Dan vindt nog een selectie in water plaats en uiteindelijk worden ze gedroogd in de zon of in een droogmachine. De andere methode is de droge methode.


E         Evenwichtig: Wordt gezegd van een koffie die over onontbeerlijke smaakkwaliteiten beschikt zonder dat een ervan overheerst.

 

G         Gewassen: Wordt gezegd van een koffie die een behandeling volgens de natte methode heeft ondergaan om de koffiebonen los te weken van hun tweede omhulsel en het vruchtvlees eruit te verwijderen

           Grassig: Wordt gezegd van een koffie wanneer de groene bonen door te snelle bewerking een gras smaak aan de koffie geven

           Groene koffie: Geheel van onbewerkte koffiebonen die na de oogst uit de vrucht van de koffieplant zijn gehaald. Deze koffie wordt zo genoemd vanwege zijn groene, goudkleurige glans.

 

K         Kaldi: Is een eeuwen oude legende over een geitenhoeder uit Ethiopië en Kaldi is daarom ook niet zomaar koffie, maar een koffie met een verhaal.

           Koffieboon: Naam die gegeven wordt aan de boon van de koffieplant.

           Koffielogie: Alles wat met koffie te maken heeft op het gebied van aroma’s en smaken.

 

M        Maalsel: Gemalen koffie; van de fijnheid van de maling zal het eindresultaat van de drank afhangen

           Maillard: Tijdens het koffiebranden ontstaat er een chemische reactie waardoor de koffiebonen karamelliseren en hun aroma’s vrijkomen.

           Moessonkoffie: Zo wordt de koffie uit India genoemd, die opzettelijk in de openlucht wordt gelegd tijdens de moesson zodat de koffie de geur en vochtigheid ervan kan opnemen.

            Mokka: Vroeger Mocha, de historische havenstad van Jemen die in de 17de en 18de eeuw Europa van koffie voorzag. Het is ook de naam die gegeven is aan de koffie variëteit die uit Ethiopie afkomstig is.

 

N         Natuurlijk: Tegenovergestelde van ‘gewassen’ koffie. Het wordt gezegd van bonen die volgens de droge methode behandeld worden: het vruchtvlees droogt op natuurlijke wijze in de zon.
Natte methode: In kanalen met stromend water komen de onrijpe bessen boven drijven en worden zo verwijderd. In een machine met een draaiende cilinder of schijf worden ze ontpulpt. Het vruchtvlees wordt verwijderd om sneller te kunnen drogen. De andere methode is de droge methode.

 

O         Ontbolsteren: In de natte methode is het de laatste stap waarin de bonen losgeweekt worden van de bolster waarin ze zitten.

           Ontpulpen: Belangrijkste stap die de schil van de vrucht van de koffieplant losmaakt van de koffiebonen.

 

P         Plantenslijm: Essentiele substantie die opgebouwd is uit pectine en in de kern van de vrucht van de koffieplant zit.

Pulp: Vruchtvlees dat plantenslijm bevat en voor 70% uit water en voor 30% uit pectine bestaat. Ook wel ‘mesocarp’ genoemd.

 

S          Samentrekkend: Wordt gezegd wanneer je een zure smaak in de keelholte ervaart, die kenmerkend is voor kwaliteitskoffie.

           Smit & Dorlas: Al ruim 190 jaar brandt Smit & Dorlas op ambachtelijke wijze de beste melanges in eigen huis. Brandt de koffie voor Kaldi.

 

T         Trekken: Bestaat uit warm water te schenken over het koffiedik dat van tevoren in een filter is gedaan.

 

V         Verbinding of Melange: Mengsel door de koffiebranders van diverse koffiesoorten  van verschillende oorsprong om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van de consument  

Bestel hier je Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
Gastblog: Zoveel mensen, zoveel smaken
Bestel je favoriete koffie gemakkelijk en snel online.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.