True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Koffietips voor thuis

Koffietips voor thuis
Zet thuis de lekkerste koffie als een ware barista

De meeste koffieliefhebbers onder ons genieten iedere dag thuis van een goed gemaakte espresso, cappuccino of lungo. Maar een apparaat voor thuis werkt toch net even anders dan die in een professionele koffiebar. Het is iets lastiger om maar één of twee perfecte koffies te maken in plaats van een groot aantal. Hieronder volgen een aantal tips om thuis dezelfde resultaten als in de koffiebar te bereiken. Soms heb je extra tools nodig om deze professionele resultaten te bereiken.


Iedere koffie, van de eerste in de ochtend, tot de laatste na het eten, verdiend dezelfde aandacht die in de hele koffieketen, koffiebes en koffieboon gestopt zijn. 


Doorlooptijd en sterkte van je espresso

Om een espresso met een goede smaak te bereiden is het belangrijk dat deze lang genoeg doorloopt. Bij een volautomaat kun je weinig aanpassen aan de espresso, behalve de sterkte en vaak in beperkte mate de maling. De sterkte van een, twee, of drie boontjes heeft te maken met de hoeveelheid gemalen koffie. Dit heeft weinig te maken met een sterkere smaak van de koffie, maar meer met het mondgevoel. De koffie is iets wateriger, of iets stroperiger. De maalgraad heeft meer te maken met de doorlooptijd. Hoe langer deze is, hoe bitterder je koffie smaakt. Hoe fijner je de maling instelt, hoe langer de doorlooptijd. Water gaat immers langzamer door zand, dan door knikkers. 

Sterkte en doorlooptijd van je espresso
Portafilter in de groep

Hou je portafilter warm

Bewaar de portafilter niet naast je machine, maar in de groep om de filter warm te houden zodat je espresso niet te veel afkoelt terwijl je deze zet. Je kunt ook een shot maken zonder koffie en de filter goed droog maken om deze te verwarmen.

De juiste hoeveelheid koffie

Om ervoor te zorgen dat de espresso consistent is, is het belangrijk altijd dezelfde hoeveelheid koffie te gebruiken. Wanneer je een grind-on-demand molen hebt en deze goed ingesteld is, komt er altijd dezelfde hoeveelheid koffie uit de molen. Wanneer je thuis een klein aantal koffies maakt, ben je beter af met een kleinere molen waarbij je de koffie zelf weegt. Een filter bevat ongeveer acht gram koffie per kopje, oftewel ongeveer zestien gram voor twee kopjes. Je kunt de koffiebonen afwegen voordat je deze in je koffiemolen doet. Weeg je zestien gram koffiebonen af en maal je deze, dan kun je ervan uitgaan dat je ook zestien gram gemalen koffie hebt. Vang dan de gemalen koffie op in een groter bakje. Leg je filterdrager op een weegschaal en vul de filterdrager tot je de gewenste hoeveelheid hebt voordat je deze distribueert in de filter en aantampt. Je kunt een theelepel gebruiken om een klein beetje koffie uit de filter te scheppen of toe te voegen. Wanneer je de espresso hebt gemaakt, kun je aan de koffiepuck zien of je de juiste hoeveelheid gemalen koffie hebt gebruikt. Wanneer je puck erg nat is, gebruik je te weinig koffie en is het verstandig om de volgende keer meer gemalen koffie in de filterdrager te doen. Wanneer de koffiepuck te droog is gebruik je te veel koffie. Als de puck vochtig en stevig aanvoelt is de hoeveelheid goed. 

Maak veranderingen in de hoeveelheid en maling nadat je een koffie hebt gemaakt. Wanneer de koffie te lang doorloopt, maal je grover. Wanneer de koffie te snel doorloopt, maal je iets fijner.

De juiste hoeveelheid koffie
Een kleine hoeveelheid melk opschuimen.jpg

Een kleine hoeveelheid melk opschuimen

Het is makkelijker om koude melk en een koude pitcher te gebruiken om op te schuimen. Dit geeft je voldoende tijd warme lucht in de melk te blazen om een lekkere dikke schuimlaag te maken voordat de melk te heet wordt. Gebruik een thermometer om te zorgen dat de melk niet gaat koken. Vul de pitcher niet meer dan een derde met koude melk. Opgeschuimde melk verdubbeld ongeveer in volume wanneer deze goed opgeschuimd is. 

Wanneer je espresso machine afkoelt, condenseert stoom vanuit de boiler in het stoompijpje. Als je melk gaat opschuimen komt er eerst water uit de stoompijp. Om de melk niet te verdunnen met water houd je een doekje voor het pijpje om jezelf te beschermen en blaast de stoompijp uit voordat je op gaat schuimen.

Werk efficiënt

De beste barista’s weten van tevoren wat ze nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben. Maak het jezelf makkelijk en hou al je tools bijdehand. Een opgeruimde koffiehoek staat netjes en je kunt alle aandacht op de koffie richten. Ook doekjes zijn erg belangrijk om bijdehand te hebben. Om kruisbestuiving te voorkomen is het makkelijk een droogdoekje te gebruiken om je portafilter schoon te vegen en een vochtige doek om de machine en werkplek schoon te houden en een andere vochtige doek alleen om het stoompijpje schoon te vegen. Hou de doekjes makkelijk uit elkaar door bijvoorbeeld verschillende kleuren te gebruiken.

Hou het schoon

Het is makkelijk, wanneer je maar een of twee espresso’s hebt gemaakt om het schoonmaken van je koffieapparaat over te slaan. Wanneer je een aantal uur, of een dag later een koffie maakt en de oude koffieresten zitten nog op de groepskop, dan zijn de resten niet alleen moeilijker te verwijderen, maar de smaak van je vers gemaakte koffie is ook een stuk minder goed. Reinig je machine regelmatig en zorg dat deze na gebruik schoon is. Op deze manier weet je dat je altijd de best mogelijke koffie krijgt die je zelf kunt maken.

Deel deze post
Archief
Thuis perfect melkschuim maken
Altijd al de perfecte cappuccino willen zetten? Het begint met je melkschuim!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.