Aroma
Tonen van karamelzoetheid
Body
Volle body
Zuurgraad
Citroenachtige aciditeit
Afdronk
Schone en verfijnde smaak
Over de Thailand Wiang Pa Pao
Plantages: Wiang Pa Pao
Locatie: Wiang Pa Pao, Thailand
Cultivars: Catuai, Typica en Chiang Mai
Exporteur: Jane Kittirattanapaiboon
Importeur: This Side Up Coffees

Over de plantages
Doi Pangkhon ligt in het noorden van Thailand en telt circa 300 huishoudens. De plantages zijn goed bereikbaar en worden gekenmerkt door een uitstekende infrastructuur. De regio is onderdeel van een succesvolle transitie van opiumteelt naar koffieteelt, opgezet door de voormalige koning van Thailand.
Over de boeren
Als procesontwerper, verwerkingsspecialist en exporteur werkt Jane Kittirattanapaiboon al tien jaar in Doi Pangkhon. Ze zet zich in voor vrouwelijk leiderschap in de koffiesector en levert een bijdrage aan economische stabiliteit en milieubehoud. Ze beheert het volledige traject van natte verwerking tot cupping.


Verwerking van de koffie
Deze koffie onderging een volledig gewassen verwerking. Na het pulpen werd de koffie 12 tot 24 uur gefermenteerd, afhankelijk van het weer. Daarna werd de koffie nog 12 uur geweekt in schoon water, en vervolgens grondig gewassen om alle pectine te verwijderen. De bonen droogden 15–20 dagen op verhoogde bamboebedden en in kassen. Na het drogen volgde verwerking via een destoner, huller, zeef en densiteitstafel, inclusief handmatige selectie.
Branden van de koffie
De koffie is gebrand volgens een aangepast Ikawa-profiel: lagere eindtemperatuur (145 °C) en iets langere brandtijd voor optimale ontwikkeling van de zuren. Deze branding zorgt voor een evenwichtige body, zachte malic acid, en gelaagde zoetheid.
Prijsverdeling
61,5% voor de boeren.
11,5% voor exportkosten.
7% voor de logistiek en verzending.
6% voor financiering en regeneratieve bijdrage.
14% naar This Side Up Coffees.
