Aroma
Chocolade, karamel
Body
Rond en vol
Zuurgraad
Licht, met hints van gedroogd fruit
Afdronk
Chocolade, karamel, gedroogd fruit
Over de Bolivia Santa Cruz koffie
Plantages: Sicirec Bolivia
Locatie: Santa Cruz, Cochabamba, Rurrenabaque
Cultivars: Castillo, Catuai en IPR103
Exporteur: Sicirec Bolivia
Importeur: This Side Up Coffees

Over de plantage
Sicirec Bolivia is een lokale organisatie die zich inzet voor het herstel van de biodiversiteit in tropische regenwouden en het verbeteren van de sociaaleconomische omstandigheden. Ze werken samen met meer dan 2.000 kleinschalige, inheemse boerenfamilies in de regio’s rond Santa Cruz, Cochabamba en Rurrenabaque. Door middel van duurzame agroforestrysystemen creëren de boeren voedselbossen die bijdragen aan milieubehoud en hoogwaardige koffieproductie.
Over de boeren
De Boliviaanse boeren, ondersteund door Sicirec Bolivia, ontvangen training en apparatuur om duurzame landbouwpraktijken toe te passen. Ze combineren koffieteelt met andere gewassen in voedselbossen, wat niet alleen zorgt voor kwalitatief hoogwaardige koffie, maar ook de biodiversiteit en het lokale ecosysteem versterkt.


Verwerken van de koffie
De Arabica-koffiebonen worden geteeld op relatief lage hoogten, wat resulteert in een toegankelijke smaak met volle body en tonen van cacao, karamel en limoen. De bonen worden lokaal verwerkt met methoden die de smaak en kwaliteit optimaliseren.
Branden van de koffie:
De koffie wordt gebrand met een Probat UG22-machine uit 1965. Het brandproces duurt 11 minuten, waarvan 25% na de eerste crack. Elke branding heeft een uniek profiel om de beste smaak naar voren te brengen. De branderij werkt CO2-neutraal door carbon insetting.
Prijsverdeling:
74% naar de boeren (voor teelt, oogst, verwerking en verpakking)
15% exportkosten door Sicirec Bolivia
8% verzendkosten naar Rotterdam
3% importkosten
