Koffie uit Brazilië

De grootste koffieproducent ter wereld met een rijke geschiedenis in koffie

Brazilië: De grootste koffieproducent

Brazilië is met 8,5 miljoen km² het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Brazilië hoort momenteel bij de top tien van de wereldeconomieën. Koffie is nog steeds het belangrijkste economische product van Brazilië. Bijna de helft van de totale exportopbrengsten van Brazilië komt uit de landbouwsector, waarin ongeveer een kwart van de beroepsbevolking werkzaam is. In 1920 produceerde Brazilië ongeveer tachtig procent van alle koffie wereldwijd. Terwijl andere koffieproducerende landen de productie van hun koffie verhoogden, daalde het Braziliaanse marktaandeel aanzienlijk. Het Latijns-Amerikaanse land is nog steeds de grootste koffieproducent ter wereld is en is verantwoordelijk voor ongeveer een derde deel van de totale wereldproductie van koffie.


Het begin van de koffieproductie

De eerste koffieplantage in Brazilië was gesticht in 1770 in Rio de Janeiro. Daar werd al snel een kleine export naar Europa ontwikkeld. Na 1800 kwam de koffie industrie in een enorme groeiversnelling. Vanuit Rio de Janeiro begon de koffieproductie zich snel te verspreiden naar het zuiden en westen van het land. Aan het eind van de eeuw werd São Paulo daarom het koffiecentrum van Brazilië. De productie verplaatste zich van de 'arme' grond van Vale do Paraíba naar een vruchtbare en vlakkere grond met een beter klimaat in het westen van het land.

In de tropische kuststrook, dat oorspronkelijk was bedekt met regenwoud, is de kolonisatie begonnen en hier liggen de meeste grote steden. Verder naar het zuiden toe wordt dit gebied vochtig subtropisch.

Veel koffieboeren begonnen plantages in Minas Gerais, het Hoogland van Brazilië, waar nu bijna de helft van alle koffie van het land wordt verbouwd. Minas Gerais bestaat uit tropisch regenwoud in het noorden en gaat naar het zuiden toe over in de vlakke beboste savanne van Cerrado.

De soorten koffiebonen uit Brazilië

De koffie die in Brazilië verbouwd wordt, zijn over het algemeen zachte gewassen arabica bonen en zoete naturals met een milde zuurgraad.

Microklimaten, binnen bepaalde regio's van Brazilië, produceren veel goede koffies. Vooral de specifieke regio's als Cerrado, Matas de Minas en Sul de Minas staan bekend om hun uitstekende koffie. De hoofdsoorten van koffiebonen uit Brazilië zijn: Bourbon, Typica, Caturra, Cutai, Acaia, Mundo Novo en Icatu.

Kofifebonen uit Brazilië

De meeste premium koffie heeft het label Santos, genoemd naar de haven van waaruit verscheept is. De Braziliaanse koffie wordt verbouwd op een hoogte van 400 tot 1600 meter boven zeespiegel. Veel espresso blends van hoge kwaliteit zoals bijvoorbeeld de Kaldi Blend en Sicilian Espresso Blend worden geblend met Bourbon Santos of Brazil Cerrado omdat deze donkerder gebrand kunnen worden met een krachtige koffiesmaak, zonder dat deze te bitter smaken en de typische milde, gebalanceerde smaak behouden.

De beste Braziliaanse koffie heeft een relatief lage aciditeit en bevatten een notige zoete geur, vaak bitterzoet met een chocolade ondertoon. De milde smaak helpt een blend in balans te brengen, waardoor deze koffie in onder andere de Evening Delight en Brazilian Style Special Mild terugkomt.

Een goede Bourbon Santos heeft een medium tot hoge kwaliteit en is een gewassen koffie met een medium tot lichte body die groeit op een hoogte tot 1.200 meter in het noorden van Minas Gerais of in Sao Paulo, waar de bekende haven van Santos te vinden is. De zoete chocolade en karamel tonen die te ontdekken zijn in de Santos komen door de lagere hoogte waar deze koffie groeit, wanneer je deze vergelijkt met bijvoorbeeld een koffie met een hogere aciditeit uit Midden-Amerika waar de gemiddelde hoogte op 1.500 meter ligt.

Koffieboer controleerd koffiebonen

Specialty koffie uit Brazilië

In 1990 begonnen de koffieboeren in Brazilië, dat toen al geruime tijd het grootste koffie procederende land was, ook specialty koffiebonen te verbouwen. De vraag naar specialty koffie groeide wereldwijd. Daarnaast was koffiedrinker die op zoek was naar een betere kwaliteit koffie was bereid om meer te betalen voor de inzet van de koffieboer. 

De Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA) werd opgericht om koffie met uitzonderlijke kwaliteit te produceren. De BSCA heeft daarnaast ook de Cup of Excellence opgericht. Dit is een belangrijke competitie waarmee unieke microklimaten op de kaart gezet kunnen worden. Er wordt hierbij vooral gekeken naar de kwaliteit van de koffie.

De Braziliaanse koffiekwaliteit heeft zich de laatste tijd steeds meer ontwikkeld en verbeterd. Veel Braziliaanse koffieplantages staan nu wereldwijd bekend om hun uitstekende kwaliteit koffiebonen. Benieuwd naar de Kaldi koffie met Braziliaanse koffiebonen? Bezoek dan eens een Kaldi in de buurt!

Kaldi koffie met Braziliaanse koffiebonen

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.
Ethiopië: Het geboorteland van koffie
Van koffie legendes tot moderne productie