True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Slow Coffee - hoe heurt het eigenlijk?

Slow Coffee - hoe heurt het eigenlijk?
Slow coffee is één van de grootste koffietrends, maar hoe heurt het nou eigenlijk?

Terwijl “slow food” een redelijk algemeen geaccepteerde term genoemd mag worden, geldt dat voor ”slow coffee” allerminst.

Slow vs fastSlow food is een reactie op fastfood en industrieel gecreëerd voedsel. Voorstanders van slow food gebruiken lokale, regionale en traditionele producten en werken uitsluitend vers. Slow coffee zou je kunnen zien als reactie op fastcoffee, als dat al zou bestaan. Espresso wordt zo soms gezien en het zij gezegd, met 30 seconden heb je al een dampende caffè, maar wel vers. Espresso is een zetwijze, zoals ook snelfilter een zetwijze is. Dus espresso met fast coffee vergelijken gaat mank. Maar er is wel iets anders aan de hand.

Koffiebonen


Er is onnoemlijk veel koffie in de wereld en koffie is nog nooit zo populair geweest als nu. En dat vertaalt zich in een stijgend aantal espressobars. En in nog meer Barista’s die in zo’n bar of thuis die koffie bereiden. Allemaal overtuigd van het werken met verse koffie en schone apparatuur. En nu komt-ie: sommige van die koffiesoorten geven helemaal geen lekkere espresso! Ook al zijn ze vers en goed gebrand. Ook al zijn het single origins van beroemde farms. Sommige koffiesoorten lenen zich simpelweg veel beter voor gebruik in andere zetwijzen. En dat vergt een klein beetje technische uitleg: hoogaromatische koffie bevat veel zuren, smaak van bijvoorbeeld kers of citrusvruchten. Langzaam geroosterd komen deze smaken goed naar voren. Regelmatig bevochtigen van een grovere maling en een langere extractie laten deze aroma’s vrij. Waardoor niet alleen je mond proeft, maar ook je neus! En hiervoor gebruik je nu slow coffee zetsystemen.


Op dit moment zijn de meest populaire slow coffee zetwijzen de Chemex, de V60 server, de Syphon en de Aeropress. Maar ook snelfilter en cafetière mag je gerust tot slow coffee benoemen. Waarbij zij gezegd dat ook die laatste twee natuurlijk wel moeten worden gezet met een heel goede koffie! De Chemex en de V60 zijn opschenkmethoden. Hierbij stop je een afgepaste hoeveelheid koffie in een voorbevochtigde filter en schenk je er heet water op, terwijl je dit langzaam over alle koffie verdeelt. De Syphon is, net als good old Cona, een vacuümkoffiezetwijze: water wordt in een glazen bol verwarmd, totdat het bijna kookt. Het water “ontsnapt” naar een andere, hoger geplaatste bol waarin grof gemalen koffie zit. Hier wordt de koffie daadwerkelijk gezet. Door onderdruk stroomt de gezette koffie terug in de, intussen bijna lege, onderste bol, waarna je deze kunt uitschenken. De Aeropress is helemaal een gek ding, want daarbij kun je op verschillende manieren met verschillende malingen heel lekkere koffie krijgen.


In de meeste Kaldi-winkels vind je deze zetmethoden terug. Het loont de moeite om eens te gaan kijken en je te laten voorlichten over de zetwijze die het best bij jou past. Je kunt ook een workshop volgen bij Kaldi Delft. Dan kun je namelijk zelf aan de slag met al deze slow coffee apparaten! Je leert welke maling het beste past bij elke methode en wat de ideale temperatuur en trektijd is. En je kunt natuurlijk ook zelf gaan experimenteren. Het zal je verbazen hoe groot de verschillen kunnen zijn als je ook maar 1 klein dingetje verandert!


Maar dat is het leuke van slow coffee: je zet geen koffie meer, maar je beleeft koffie! Door aandacht te geven aan alle aspecten van het koffiezetten ben je wel even bezig met het maken van de ideale kop. En dat is nou slow coffee!


Blog door Henry de Bruijn

Gina Smart Coffee Brewing Instrument

Bekijk onze koffiezetapparaten

Deel deze post
Archief
Hoe kun je koffie of koffiebonen bewaren?
Het geheim van goede koffie is versheid. Hieronder gaan we in op de beste manier om koffie te bewaren.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.