De specialty koffie van juni 2025 is: Ethiopië Galeh Limmu Kossa
Limmu Kossa werd opgericht door Giday Berhe. Hij begon zijn koffiecarrière als handelaar in 1993 in Jimma. Vervolgens opende hij een nat- en droogmolenstation met als doel de centrale koffiemarkt te voorzien van kwaliteitskoffie.
Begin jaren 2000 besloot hij zijn eigen boerderij op te richten in het dorp Galeh in Jimma, Ethiopië. Vanaf het begin bouwde Giday betekenisvolle relaties op met naburige kleine producten. Hij besteedt niet alleen een groot deel van zijn winst aan de gezondheidszorg en scholing voor de gemeenschap, hij leert de boeren actief hun boerderijen en technieken te upgraden om uiteindelijk hun koffie tegen hoge premies te kunnen verwerken en exporteren. De plantage Limmu Kossa Family Estate heeft zelfs een eigen exportlicentie.
Zijn toewijding om kwaliteitskoffie te produceren en tegelijkertijd zijn lokale gemeenschap te ondersteunen, heeft hem zelfs de titel "Abba Ollie" of "hij die verheft" opgeleverd.
De koffiebessen worden met de hand geplukt en bestaan uit diverse variëteiten. Na het plukken vindt er een strenge controle plaats en worden de bessen op basis van de oogstperiode. De droogtijd duurt minstens 12 dagen omdat de verwerking op een natuurlijke wijze gebeurt. De bessen worden namelijk de eerste dagen ieder uur omgekeerd om schimmel te voorkomen. De branding duurt 10 minuten, wat zorgt voor een evenwichtige medium branding waarin fruitigheid en chocolade goed tot hun recht komen.
Aroma
Amandel, rood fruit, chocolade
Body
Rond en soepel
Zuurgraad
Licht tot medium (door het fruitige karakter van rood fruit)
Afdronk
Rood fruit, zachte chocolade, amandel