Specialty koffie juni 2025

Ontdek de Ethiopië Galeu Limmu Kossa

De specialty koffie van juni 2025 is: Ethiopië Galeh Limmu Kossa


Limmu Kossa werd opgericht door Giday Berhe. Hij begon zijn koffiecarrière als handelaar in 1993 in Jimma. Vervolgens opende hij een nat- en droogmolenstation met als doel de centrale koffiemarkt te voorzien van kwaliteitskoffie. 

Begin jaren 2000 besloot hij zijn eigen boerderij op te richten in het dorp Galeh in Jimma, Ethiopië. Vanaf het begin bouwde Giday betekenisvolle relaties op met naburige kleine producten. Hij besteedt niet alleen een groot deel van zijn winst aan de gezondheidszorg en scholing voor de gemeenschap, hij leert de boeren actief hun boerderijen en technieken te upgraden om uiteindelijk hun koffie tegen hoge premies te kunnen verwerken en exporteren. De plantage Limmu Kossa Family Estate heeft zelfs een eigen exportlicentie. 


Zijn toewijding om kwaliteitskoffie te produceren en tegelijkertijd zijn lokale gemeenschap te ondersteunen, heeft hem zelfs de titel "Abba Ollie" of "hij die verheft" opgeleverd.


De koffiebessen worden met de hand geplukt en bestaan uit diverse variëteiten. Na het plukken vindt er een strenge controle plaats en worden de bessen op basis van de oogstperiode. De droogtijd duurt minstens 12 dagen omdat de verwerking op een natuurlijke wijze gebeurt. De bessen worden namelijk de eerste dagen ieder uur omgekeerd om schimmel te voorkomen. De branding duurt 10 minuten, wat zorgt voor een evenwichtige medium branding waarin fruitigheid en chocolade goed tot hun recht komen.


Aroma

Amandel, rood fruit, chocolade

Body

Rond en soepel

Zuurgraad

Licht tot medium (door het fruitige karakter van rood fruit)

Afdronk

Rood fruit, zachte chocolade, amandel

Lees verder

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.
Specialty koffie mei 2025
Ontdek de Peru Churupampa