Waarom stijgen de koffieprijzen?

Lees meer over de ontwikkelingen in de koffiemarkt waardoor de koffiepijzen stijgen in 2025.

Stijgende koffieprijzen in 2025

Heb je gemerkt dat je favoriete kopje koffie de laatste tijd wat duurder is geworden? In 2025 zijn de koffieprijzen gestegen door verschillende redenen.  Wat is er precies aan hand en waarom stijgen de prijzen? We hebben hieronder de belangrijkste redenen voor je neergezet en uitgelegd.


Invloed van het weer op de oogst

Voor de productie van koffie, speelt het weer een grote rol. Brazilië, de grootste producent van Arabica koffiebonen, heeft te maken gehad met extreme droogte. Daarnaast heeft Colombia te maken gehad met temperatuurswisselingen en heeft Vietnam last gehad van zware regenval. Deze extreme weersomstandigheden hebben geleid tot een lagere productie, wat leidt tot het stijgen van de prijzen.


Toenemende koffiecultuur

De koffiecultuur neemt in veel landen op de wereld toe. Zo wordt er al veel koffie gedronken in Europa en Noord-Amerika. En is er een stijging te zien in onder andere China en India. Door de beperkte voorraad vanwege tegenvallende oogsten, zet de groeiende vraag extra druk op de voorraden. De schaarste zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. 


Strengere regelgeving

Wat goed is voor het milieu, is niet altijd leuk voor de portemonnee van de consument. De Europese Unie heeft de Deforestation Regulation (EUDR) ingevoerd die ontbossing tegen moeten gaan. Producenten moeten aantonen dat hun koffiebonen niet bijdragen aan ontbossing, wat leidt tot extra kosten en complexere handelsprocessen. Dit heeft een directe invloed op de beschikbaarheid en prijs van koffie.


Stijgende transport- en productiekosten

Producten hebben te maken met hoge brandstofprijzen, hogere arbeidslonen en de stijging van de energieprijzen. Deze kosten worden doorberekend in de verkoopprijs van koffiebonen, waardoor een kopje koffie voor de consument stijgt.


Speculatie en marktinvloeden

Koffie wordt niet alleen verhandeld als consumptieproduct, maar ook als grondstof op de financiële markten. Grotere investeringen en speculatie in de koffiemarkt hebben invloed op de prijsvorming, waardoor fluctuaties ontstaan die niet altijd direct gekoppeld zijn aan de fysieke beschikbaarheid van koffie.


Wat betekent dit voor de toekomst?

De verwachting is dat de koffieprijzen voorlopig hoog zullen blijven, vooral als de productieproblemen in koffielanden blijven aanhouden. Sommigen zeggen dat er een kans bestaat dat de prijzen stabiliseren halverwege dit jaar, terwijl anderen denken dat de prijs voor koffie nog verder gaat stijgen. Alle betrokken partijen houden de marktontwikkelingen in de gaten en doen hun uiterste best om koffie voor iedereen toegankelijk te houden.

Thuis perfect melkschuim maken
Altijd al de perfecte cappuccino willen zetten? Het begint met je melkschuim!