De specialty koffie van mei 2025 is: Peru Churupampa
Toen we via het netwerk van oud-collega Sara bij Churupampa terechtkwamen, herkenden we direct het ontwikkelingsmodel voor kleinschalige boeren dat we wereldwijd promoten – maar dan vele jaren verder in de uitvoering.
Finca Churupampa is niet zomaar een koffieplantage, maar een sociaal ondernemingsmodel ontwikkeld door de familie Tocto. De laatste jaren is dit model uitgebreid naar 30 omliggende koffieboerderijen in het dorp Chirinos.
Innovaties op de plantages omvatten onder meer verbeterde verwerkingsfaciliteiten, herbeplantingsprogramma’s met nieuwe variëteiten en nieuwe droogtechnieken, zoals verhoogde bedden met plastic overkapping tegen seizoensregen.
In 2018 werden maar liefst 4.000 monsters gecupt – geen enkele partij wordt overgeslagen. Deze koffie is bovendien Organic en Fair Trade gecertificeerd.
Deze koffie ondergaat een gewassen verwerking met dubbele fermentatie. De koffiebessen worden met de hand gepulpt en fermenteren vervolgens 12 tot 24 uur in betegelde tanks, afhankelijk van het weer. Daarna worden ze gewassen en ondergaan ze nog een tweede fermentatie van dezelfde duur.
Aroma
Chocolade, karamel
Body
Rond mondgevoel met een volle body
Zuurgraad
Hints van gedroogde bessen
Afdronk
Pure chocolade, cacaopoeder, stroop