Kaldi Specialty - Augustus 2024

Colombia Argote

Voor augusuts 2024 bracht Kaldi de Colombia Argote Specialty koffie uit. Een koffie uit Colombia in samenwerking met 20 onafhankelijke boerderijen, verbonden via Argote Specialty Coffee

 < Terug naar het specialty archief 

Aroma

Bloemig met frisse citrusnoten

Body

Licht en soepel, rond mondgevoel

Zuurgraad

Helder, levendig met citrustonen

Afdronk

Zoet en verfrissend, zachte mandarijn

Over de Colombia Argote Specialty

Boeren: 20 onafhankelijke boerderijen, verbonden via Argote Specialty Coffee

Locatie: Génova, Colón, Nariño, Colombia

Cultivars: Castillo, Caturra, some Catuaí

Hoogte: 1.950 - 2.800 meter boven zeeniveau

Exporteur: Argote Specialty Coffee

Importeur: This Side Up Coffees

Over Argote Specialty Coffee

Argote Specialty Coffee, met meer dan 20 boeren van alle leeftijden, streeft naar hoogwaardige koffieproductie en zorg voor het land. De afgelopen 10 jaar zijn er sociale en milieugerichte verbeteringen waargenomen door de economische impact van koffieverkoop. Sommige boeren hebben directe relaties met Nederlandse branders opgebouwd, wat zorgt voor een stabiel inkomen.


Juan Pablo en de Argote-gemeenschap streven naar economische stabiliteit door duurzame koffieproductie en plannen om meer jongeren te betrekken, relaties met branders te verdiepen en klimaatbestendige koffievariëteiten te ontwikkelen.

Belangrijke impact gebieden van Argote


Eerlijke Betaling: Boeren krijgen een hogere, vaste prijs voor hun koffie, wat zorgt voor een gelijke en eerlijke omgeving.

Agroforestry Training: Boeren worden getraind in agroforestry-praktijken om het land en de bodem gezond te houden. Het trainingscentrum, opgericht in 2018, deelt kennis over meststoffen, QC en agroforestry.

Veldbarista Project: Dit verkleint de kloof in de waardeketen en bevordert directe relaties tussen branders en boeren, wat samenwerking en creativiteit stimuleert.

Verwerking van de specialty koffie

Het is een volledig gewassen koffie, wat betekent dat de kersen met de hand geplukt, ontpulpt, gewassen met bergwater, 18-24 uur gefermenteerd, in de zon gedroogd op betonnen patio's en op verhoogde "laden" met hoge luchtstroom gedurende ongeveer 2 weken, handmatig gesorteerd op de boerderij in vier aparte rondes, gepeld en verpakt op de Argote familieboerderij.


Branden van de specialty koffie

Special Roast gebruikt een 22kg Probat UG22 brander, gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de first crack wordt de koffie nog 25% van de tijd geroosterd.

Prijsverdeling

57% - De prijs die Argote betaalt voor het gedroogde perkament, of de boerderijprijs.


22% - Dit omvat alle kosten voor droogmalen ter plaatse bij Argote Specialty Coffee, het sorteren van de koffie, het voorbereiden van de koffie voor export en documentatie.


4% - Lokale transportkosten en overzeese transport naar Rotterdam, Nederland.


12% - This Side Up compensatie voor het besteden van tijd en middelen aan het tot stand brengen van deze relatie en koffie. Ons werk omvat het opbouwen van relaties met partners in het veld, het vinden van markten voor de koffies, het koppelen van boeren aan plattelandsbanken en NGO-partners, het regelen van de export- en importkanalen, Q-grading en sampling.


5% - Gemiddelde financieringskosten die we aan geldschieters moeten betalen - simpelweg omdat we het geld niet op de bank hebben om zulke grote hoeveelheden koffie in één keer te kopen. Dit zorgt voor onmiddellijke betaling aan de boeren wanneer de koffie de boerderij of haven verlaat.